《謝謝你在世界角落中找到我》

293 回覆
19 Like 0 Dislike
請問戲中有一段關於新婚的劇情,老公會問要有雨傘之類的問題。 其實咩事思?只是傳統還是有意思

夫「傘(かさ)を持ってきたか」
妻「はい、新(にい)なのを」
夫「さしてもええか」
妻「はい

問係咪處(好似係
請問戲中有一段關於新婚的劇情,老公會問要有雨傘之類的問題。 其實咩事思?只是傳統還是有意思

夫「さしてもええか」
妻「はい

問係咪處(好似係

我都咁理解

夫「さしてもええか」
妻「はい

問係咪處(好似係

我都咁理解

導演場呢個位 成場一齊笑
今朝睇左,幾平淡,慨嘆多於悲傷
太含蓄,明明後段好多位可以爆發但欲言又止

因為本身就唔係想爆

係掛

就係你講唔到出嚟果種正先係最撚正

我中意激情

我覺得咁樣做就係唔想觀眾同螢火蟲之墓直接比較但係偏偏就有好多人攞黎比

明明兩套戲嘅定位都唔同 咁都有得比
係度覆返上級巴打

要比都係同再見螢火蟲比,但都係屌打

而家仲有想喊既感覺,屌

Why想哭
我淨係有種輕量憂鬱感覺

同意, 會有種傷心嘅感覺, 但係又喊唔出咁

睇住大家接受左戰爭既命運,又可以好開心生活落去,憂鬱到想哭

話平淡又唔平淡,話日常又打緊仗,話歡樂但晴美又 ,話憂傷但大家都好樂觀

睇完之後太多種感覺溝埋一齊,所以想喊又喊唔出,想笑又笑唔出

因為本身就唔係想爆

係掛

我中意激情

我覺得咁樣做就係唔想觀眾同螢火蟲之墓直接比較但係偏偏就有好多人攞黎比

呢2套定位分别係咩

因為本身就唔係想爆

係掛

我中意激情

呢2套定位分别係咩

我覺得謝謝你係透過女主角經歷帶出古時婚姻制度,入"序"到完全唔認識既環境下生活,尤其前半做得好明顯,後半先回歸打仗主題,唔似螢火蟲之墓由頭打仗到尾
而且螢火蟲之墓更偏向感動同虐心,謝謝你風格係點你上面講左好多

因為本身就唔係想爆

係掛

我中意激情

呢2套定位分别係咩

一套好明顯嘅虐心同煽情

另一齣就好明顯嘅治癒同描寫
呢套唔了解日本歷史,好難睇得有共鳴

但係對二戰日本應該有基本認識掛

我要睇多一次部紫電

見到太平洋戰爭輸左已經有啲傷心

雖然唔係想話d咩,但唔好忘記日本係發動戰爭個方
睇完,個主角由天真爛漫,經過戰爭洗禮而自暴自棄,到最後都因為一家人序間既關懷總算企番起身
其實睇過資料都知,二次世界大戰死既人數好痴線,仲要未計傷殘以及戰爭後既後遺症(例:原子彈),所以玩game就好,真實真係不了

我要睇多一次部紫電

日本最勁堆艦沉哂
之後開始可以轟炸日本本土,主角班人開始會被斷攻擊姐...

老實講係因為個陣軸心國剩番日本,咁佢除左空襲都無咩計,如果發動沒落行動而唔放原子彈應該死仲多人,不過個陣有考慮埋蘇聯都打日本而直接投原子彈
btw 其實美國一早認為航空時代先至放重本落訓練同起空母,日本一直大炮主義係短視,當然仲有美國既工業屈晒機

我要睇多一次部紫電

日本最勁堆艦沉哂

老實講係因為個陣軸心國剩番日本,咁佢除左空襲都無咩計,如果發動沒落行動而唔放原子彈應該死仲多人,不過個陣有考慮埋蘇聯都打日本而直接投原子彈
btw 其實美國一早認為航空時代先至放重本落訓練同起空母,日本一直大炮主義係短視,當然仲有美國既工業屈晒機

德國海軍都係一架航母都冇,覺得大炮巨艦先勁

德國本身自己有空軍啦...
同埋日本美國隔左成個海,唔似得歐洲咁可以係陸地起飛炸人
劇透注意:

青梅竹馬去搵女主嗰陣差啲喊。女主話等咗佢好耐,但依家已經太遲。老公仲鎖自己入房,明知女主個心有第2個都咁愛佢
劇透注意:

青梅竹馬去搵女主嗰陣差啲喊。女主話等咗佢好耐,但依家已經太遲。老公仲鎖自己入房,明知女主個心有第2個都咁愛佢

蓮最令我感動
唔計中段件事
本身女主一家真係幸運值max
劇透注意:

蓮最令我感動

+1+1

我要睇多一次部紫電

日本最勁堆艦沉哂

航母作用又唔係淨得轟炸既

除左開戰前艦隻口徑、飛行員優勢之外,全部野都係比美國差,最重要係包括工業內政系統唔完善
如果有第三次珍珠港攻擊,美國會停止多一年太

我要睇多一次部紫電

日本最勁堆艦沉哂

航母作用又唔係淨得轟炸既

除左開戰前艦隻口徑、飛行員優勢之外,全部野都係比美國差,最重要係包括工業內政系統唔完善
如果有第三次珍珠港攻擊,美國會停止多一年太平洋任何活動

手機版好難打
套片好正
不過我附近有條女好似做旁述咁
咩都叫 又係咁嘈
簡直痴撚線
套片好正
不過我附近有條女好似做旁述咁
咩都叫 又係咁嘈
簡直痴撚線

我個場有條友響電話講電話3次
劇透注意:

奧爾格真係好男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞