《謝謝你在世界角落中找到我》

293 回覆
19 Like 0 Dislike
睇完個心lor lor luen
其實成套野係咪發夢架炸

我見開始話佢1993年 又話自己發左個印象好深既夢
之後故事就開始
其實成套野係咪發夢架炸

之後故事就開始

你望佢原先英文寫係1933.
其實成套野係咪發夢架炸

之後故事就開始

姐係翻譯錯

我掛住望中文
其實成套野係咪發夢架炸

之後故事就開始

姐係翻譯錯

我掛住望中文

睇時代都唔會係1993
SAO都未有時間睇 出到咁撚密
我其實睇完都無咩話特別感覺,只不過對於日本政府當時既做法真係好嬲
當年日本打到後期已經節節敗退,但佢地下下玩自殺式(最出名應該係神風),個陣日本政府俾人用完兩粒原子彈仲唔肯立即投降,如果個陣仲唔投降,再用多料原子彈落東京就
戰爭既最大輸家係人類,所以呢套戲係希望用人民既係戰爭下慘痛去帶出戰爭既禍害,再者想帶出人經歷戰爭既慘痛都可以活下去,希望人無論咩環境都要生存落去

其實套戲又唔係著墨好多係呢方面

呢套其實都算反戰片

其實好多時平民都好想似女主咁on99過下日子,咁反戰就應該係,後段其實都係最後面收養個女咁一齊生活,純粹鳩up(雖然我個人覺得呢套野都想帶正面信訊而最後整個治癒劇)

應該係收養左 片尾d畫都畫左教個細路女整衫 最後有張人齊的畫
Btw 片尾d畫幾有心機

唔係,我指我最後既睇法係鳩up,我知收養左,至於呢套野想表達反戰應該無錯

反戰係冇錯 但係個感覺唔強烈 只係輕輕feel到 可能套戲真係太平淡的關係
Overall 比我個感覺似係日本個d講女性要自強個d劇集咁

我一直覺得套作品想表達既野係好多
反戰,古代婚姻,家族,鄉村文化,女性自強等等

Feel到咁多其實都係因為大家生活既年代唔同,所以睇返好似好新鮮
反戰就應該真係最主要既訊息,日常只係表達手法

利申:9吹

我覺得呢套唔使諗咁多野
佢只係表現返戰爭前/時平民嘅生活
最後有個養女好感觸
我其實睇完都無咩話特別感覺,只不過對於日本政府當時既做法真係好嬲
當年日本打到後期已經節節敗退,但佢地下下玩自殺式(最出名應該係神風),個陣日本政府俾人用完兩粒原子彈仲唔肯立即投降,如果個陣仲唔投降,再用多料原子彈落東京就
戰爭既最大輸家係人類,所以呢套戲係希望用人民既係戰爭下慘痛去帶出戰爭既禍害,再者想帶出人經歷戰爭既慘痛都可以活下去,希望人無論咩環境都要生存落去

其實套戲又唔係著墨好多係呢方面

呢套其實都算反戰片

其實好多時平民都好想似女主咁on99過下日子,咁反戰就應該係,後段其實都係最後面收養個女咁一齊生活,純粹鳩up(雖然我個人覺得呢套野都想帶正面信訊而最後整個治癒劇)

應該係收養左 片尾d畫都畫左教個細路女整衫 最後有張人齊的畫
Btw 片尾d畫幾有心機

唔係,我指我最後既睇法係鳩up,我知收養左,至於呢套野想表達反戰應該無錯

反戰係冇錯 但係個感覺唔強烈 只係輕輕feel到 可能套戲真係太平淡的關係
Overall 比我個感覺似係日本個d講女性要自強個d劇集咁

我一直覺得套作品想表達既野係好多
反戰,古代婚姻,家族,鄉村文化,女性自強等等

Feel到咁多其實都係因為大家生活既年代唔同,所以睇返好似好新鮮
反戰就應該真係最主要既訊息,日常只係表達手法

利申:9吹

我覺得呢套唔使諗咁多野
佢只係表現返戰爭前/時平民嘅生活
最後有個養女好感觸

話就咁話,但係都會不自覺代入左
其實成套野係咪發夢架炸

之後故事就開始

姐係翻譯錯

我掛住望中文

睇時代都唔會係1993

第一次睇嗰陣真係會lag左機
昨晚係圓方睇,因為細場同冇人嘈,睇得好舒

講返套戲,睇到女主的成長真係好正,由一個毫無主見的人,到見返青梅竹馬果刻,真係驚佢就咁就應承跟人走,但佢一拒絕果刻真係鬆一口氣,終於肯為自己打算

另外想講下家姑,家姑一直以來都係自己做決定,好自立的女性,但點解有咁多人生無常去折磨佢,老公死埋,個仔又俾人搶埋,最後個女都gg
push

講返套戲,睇到女主的成長真係好正,由一個毫無主見的人,到見返青梅竹馬果刻,真係驚佢就咁就應承跟人走,但佢一拒絕果刻真係鬆一口氣,終於肯為自己打算

另外想講下家姑,家姑一直以來都係自己做決定,好自立的女性,但點解有咁多人生無常去折磨佢,老公死埋,個仔又俾人搶埋,最後個女都gg

家姑

家姑

有心虐我地
其實成套野係咪發夢架炸

之後故事就開始

姐係翻譯錯

我掛住望中文

睇時代都唔會係1993

仲諗點解1993條街仲係咁昭和

家姑

有心虐我地

輸左2戰之後係度喊個一幕真係好心酸
其實marketing諗緊乜

明明係日常版再見螢火蟲但係講到係愛情片咁

睇完都大概明點解會攞到獎,但冇返咁上下歷史知識同係能年fans應該好易瞓著
其實marketing諗緊乜

明明係日常版再見螢火蟲但係講到係愛情片咁

睇完都大概明點解會攞到獎,但冇返咁上下歷史知識同係能年fans應該好易瞓著

根本香港marketing d 契弟都冇睇過套劇,望文生義,就咁就咁當左係愛情片
自從你的名字後真係多左港女入埸睇動畫
又要戇鳩鳩咁講野講到最埸都聽到咁

其實對於動畫大眾化係好事黎
表示係咁叫朋友睇聲之形同依套

家姑

有心虐我地

輸左2戰之後係度喊個一幕真係好心酸

呢一幕好撚反戰 平民希望國家贏左一切會回復正常 先有咬緊牙關捱落去嘅勇氣
覺得風起了好悶,呢套係咪同類型?

悶到慢熱係唔同

慢熱係唔同

自膠
沉到落地核
沉到落地核

院唔夠多真係死症
今日睇完
本身係天地堂先睇
但套戲比想象中好
好多細節位留返俾我地去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞