連登倉鼠奴出晒嚟!!!

1001 回覆
123 Like 9 Dislike
想問大家 我朋友去旅行前交低咗隻倉鼠比我照顧 但過咗兩三日後佢隻眼冇啦啦紅咗 我應該點做 佢話佢隻倉鼠不嬲有皮膚病(甩毛) 所以一直都冇比浴砂佢 比咗d dull仔係樓梯位屙尿就算 我日日都有同佢抹屎尿嫁 點解會咁既 我就咁睇佢隻眼淨係紅 但冇腫起一舊 我諗住聽日去藥房買d生理鹽水抹下佢隻眼附近 唔知得唔得?

我個隻都試過2次甩毛

連續3、4日搵清水抹就好番
你試下用食水幫佢抹下睇下佢點先
我怕鹽水佢lum毛食左唔係咁好
想問大家 我朋友去旅行前交低咗隻倉鼠比我照顧 但過咗兩三日後佢隻眼冇啦啦紅咗 我應該點做 佢話佢隻倉鼠不嬲有皮膚病(甩毛) 所以一直都冇比浴砂佢 比咗d dull仔係樓梯位屙尿就算 我日日都有同佢抹屎尿嫁 點解會咁既 我就咁睇佢隻眼淨係紅 但冇腫起一舊 我諗住聽日去藥房買d生理鹽水抹下佢隻眼附近 唔知得唔得?

兩日洗一次籠啦
轉貴少少同健康既雜糧比佢食
盡量唔好買日本牌子比佢食
因為比較冇營養
我之前個隻倉鼠都係咁
一星期內有明顯見到生返毛出尼
但幾日後因感冒去世
一直好自責太遲發現問題

兩日洗一次籠啦
因為比較冇營養
我之前個隻倉鼠都係咁
但幾日後因感冒去世
一直好自責太遲發現問題

我仲以為made in japan既野好d tim 我自己都有養倉鼠 我試過買oxbow比佢 順便比我個friend隻倉鼠(上圖呢隻)試 佢地兩個都唔食 我地先餵返marukan比佢 咁巴打你有咩好介紹

打完飛機捉到正
好撚核突

夏天成日訓係大理石

粒尾好得意

呢隻籠會唔會熱得制 有冇比風扇吹

大理石係邊買

啲裝修樣板黎,可以去賣大理石啲鋪頭買/扮屋企要裝修拎俾屋企人睇
用大理石好過用散熱板,大理石涼好多
More圖

坐住粒糧訓 驚死人地拎走

大理石好似好正, 仲要高貴左

好舒服架

仆你個街 咁撚醒 拎樣版 屌你老母我即刻9沖落去扮裝修 點撚知真係有 屌 真係多撚謝哂

打完飛機捉到正
好撚核突

好大個袋

兩日洗一次籠啦
因為比較冇營養
我之前個隻倉鼠都係咁
但幾日後因感冒去世
一直好自責太遲發現問題

我仲以為made in japan既野好d tim 我自己都有養倉鼠 我試過買oxbow比佢 順便比我個friend隻倉鼠(上圖呢隻)試 佢地兩個都唔食 我地先餵返marukan比佢 咁巴打你有咩好介紹

owbow其實幾好
我之前將啲糧溝水整到水糊狀
用針筒慢慢餵
佢好鐘意食架
寧願日日做佢奴隸
但可唔可以唔好離開我
另外仲有一個牌子叫Versele-Laga
係屬於雜糧 好健康

入嚟挑下機先
再拋磚

成日見啲仔好靚仔
但好怕佢個2粒野

新主人入左籠之後就呢係入面訓覺
怕人
洗籠可唔可以玩清水洗乾淨後
再用火酒抹>用熱水沖一次>用凍水沖一次再抹乾淨咁樣?

聽日準備第一次洗籠

唔建議洗太乾淨,因為無晒D味 鼠鼠有可能唔慣同驚驚

咁應該點做好?
google過有人平時就咁用清水洗,一個月先用消毒大洗一次
而有人就每次都用1:99 又浸又咩
有人就用牙膏
邊樣最簡單對佢又最好?

有隻係專for小動物籠消毒既 你可以去睇下
唔好亂用其他
小動物好敏感
我只係養過熊仔女 好易打理
但男仔有冇唔同?
岩岩接左隻番去
啲人成日話下面個到會大得仔
Kick住行路會gud下gud下
有冇影響嫁
再拋磚

成日見啲仔好靚仔
但好怕佢個2粒野

ho qq

打完飛機捉到正
好撚核突

好大個袋

仲以為係我個隻 似樣到
Btw點解我個隻食極都唔肥
再拋磚

成日見啲仔好靚仔
但好怕佢個2粒野

ho qq

原來係我嗰隻
男仔個袋袋好好玩架
我見有啲磨牙有食物係上面 好唔好 佢會當食物定磨牙?
換墊材清埋佢巢d 野 佢搵唔返自己d 野食 係到行黎行去
大家係咪唔會理
大家係咪唔會理

我唔會理
我果隻好鍾意係個碌痾尿
搞到有少少甩毛
點樣先改到佢
我果隻好鍾意係個碌痾尿
搞到有少少甩毛
點樣先改到佢

大家係咪唔會理

你想點理

新籠2層豪宅 但本身個跑輪太大擺唔落去

依隻鼠鼠係咩品種

呢D 膠箱, 清潔會唔會比較煩?

依隻鼠鼠係咩品種
熊仔鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞