[親生仔] Google Pixel 討論區 (34)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
i see
派完膠就I see,寫到明未正式用,sot用左個幾鐘。
我睇佢宜網無寫out of stock
唔知想點
你個情況真係cut又死唔cut又死
rog phone 2 換pixel 4 XL 是否不智?仲有部ipad mini 5 LTE, 有時會拎埋出街用
點解換 都算新淨喎
有塊點膠3d玻璃
9估:google大法準備用wide angle同tele做晒全部野

btw我部3a黎
Google係唔係已經用ai解決左右曲化模糊化問題?
我部Pixel 4今晚終於送到
3號訂,13號收到貨用左10日左右
總算無穿無爛運到返黎
訂左塊膠膜1個禮拜都未出到貨
應該暫時要裸機玩住先

送左張美國Sim card,有無咩用?

白機顏色好靚
換係無可能 你睇下有冇人想買埋細機 平小小賣左佢算啦
你需要root機+Magisk module
唔好介意我再off topic,等送部pixel等到發癲

想講文言文其實等如歐洲嘅拉丁文嘅地位,係上位語言,而佢相應嘅口語,有名你叫:官話。當然佢慢慢變成平民都會講嘅語言。

而五四運動,北方人成功將佢哋嘅語言(北方官話/白話文)書面語化,我手寫我口。文言文唔再係佢哋嘅書面語,因為有佢哋語言作為基礎嘅嘅書面語。
同期南方各語言都嘗試過類似嘗試,但都唔成功,結果採用埋北方官話嘅書面語。兩者書面系統仍然一統,但喺因為南方仲有好多人用緊唔同語言母語,就造成咗書面語口語唔同文嘅奇怪情況出現。但原因都只係因為南方各語缺乏廣泛認可/正式使用嘅書面語。

香港粵文係好好彩咁因為網絡用途(三登/討論區)而興起,就好似我哋依家打緊嘅,就已經可以叫做粵語嘅書面語。

所以要搞清楚,唔係咁簡單二元分法,書面語=普通話&口語=廣東話 咁樣定性咗佢哋。
因為每一個語言,正常都有佢自己嘅書面語同口語

---------------
屌你老母幾時送到部pixel嚟啫,我想帶埋部新機去影旅行相
巴打幾時去
我個貼到左香港
你又係買 slate?
係,同你一張,send多個support email三日都唔覆
我張貼又係到左不過我無 ship 過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞