覺唔覺德國係旅遊角度嚟講好垃圾?

296 回覆
19 Like 183 Dislike
點解唔岩?
洋腸豬手薯仔麵包啤酒好得罪你咩?
自然有南有阿爾卑斯山有多惱河
西有黑森林有萊恩河有溫泉
北有北海有易北河
東.... 變左波蘭

斯圖加特Benz波子慕尼黑寶馬任J
集中營戰爭博物館呢啲不在講
鷹巢國王湖楚格峰艾比湖呢?
聖誕市集屌打世界任何地方聖誕event
十月Oktoberfest呢?
波恩西德首都櫻花都有
柏林大把東德史睇
漢堡有全球最大鐵膠模型

點會悶?
行下個old town
同埋知唔知 dresden 係1945俾英軍炸到爛Q曬要重建?去呢d地方會好有感覺
附近就係maanheim heidelburg
鍾意入埋法國去 strasborg colmar 都仲得
沿著萊茵河一路搭 IC/ICE 根本係一種享受
因為你淨係識去大城市囉
Frankfurt係德國嘅中環,的確係冇乜野睇嘅
但係Munich 大把野睇喎
尋找黑警性暴力證人/受害者
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2640629789347426&id=124616407615456

//平等機會婦女聯席發言人區美寶稱,3個組織11月初共同發起控訴警察性暴力的國際聯署,截至本月7日收集到21國共85個團體聯署支持。為了向聯合國專家展開更有力游說,3個組織呼籲受害者主動聯絡他們並接受訪談,強調會保密。//

我們現正收集抗爭者在抗爭期間/被捕後遭受警察性暴力對待的資料,作以下用途:
1. 協助受害人可以完整保留該事件之紀錄
2. 整理資料並製成 #ProtestToo 實錄,以作追究之用
3. 收集國際聯署(進行中),結合個案提交聯合國,爭取國際間關注及支持
4. 要求香港政府獨立、公正地徹查「反送中運動」發生的性暴力

*個人資料及通訊紀錄在實錄完成後可按受訪者意願全部銷毀
詳情及相關安排請聯絡Tg @protesttoo
鐘意夜浦一定要去Hamburg,St Pauli 絕對係浦友嘅天堂,Reeperbahn 更加被譽為歐洲第一罪惡城,Saturday 浦到天光仲可以直落去Fischmarkt繼續玩,直到你頂唔順投降為止。
同類似嘅地方例如Amsterdam De Wallen 或者Paris Montmartre呢啲地方相比,De Wallen 同Montmartre 只係小學雞。
不過如果唔好夜浦就唔啱啦。
明白啲人點解覺得德國悶,因為景點只係啲建築物呀風景呀咁,但老老實實度度都係架啦。至於嘢食,我個人就好鐘意食洋腸,所以我覺得德國嘢好食,旅遊區當然多伏啦,但只要稍加理智,做下research先入入門口,唔好鳩幫襯,唔會伏得去邊

p.s. 識德文
北歐日耳曼人行信任制,奥地利瑞士丹麥Metro 都冇出入閘,再北上去芬蘭挪威就閘長開任人自出自入。瑞典Stockholm Tunnelbana聽講以前都唔駛過閘,但自從俾香港MTR 接手管理營運後就裝咗閘。
真係好難食

我去完德去西班牙天堂同地獄咁

不過德都有啲自然野睇呀
歐美地區跳閘係日常,當地人仲會教遊客跳
不知幾正
識玩
德國不嬲垃圾
又奶共
利申:德國住左5年
德國係博物館好睇,
其餘真心麻麻,
尤其野食。
唔識德文會唔會死
嗰舊薯仔加麵粉好難食呀
逃票被捉到唔係罰錢咁簡單會留有record,對好多事例如搵工,申請貸款按揭.......等等有好大影響,你冇主動申報而俾對方check 到睇怕都衰梗。
係你冇咁多錢係瑞士食好野掛 因為太貴
十幾年前連GPS,google map,data roaming 都無 ,得本旅遊書去左半個月都得啦。
嗰陣Lonely Planet真係天書咁
大城市一定冇事
西德小鎮就睇彩數
東德小鎮就多數唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞