有無巴絲仲未搵到工(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
點解會咁純粹唔習慣?
會唔會係cv或者cover letter出事
我有個frd 11k都接事隔一年 後悔中
接左11k之後搵工好難叫高D價...
太低真係唔好接
利申 第一份工頂爛市
宜家低薪爛CV
我係呢一年幾先開始迫自己學打字
要知道手機打字會好容易就彈你成日會打嘅字同埋關聯字 eg 打個「木」字就會彈個「機」字
但用電腦打就load好耐 唔可以隨心打
未搵到。。。英文極差 一直想知點樣可以練返好d英文 就算唔講得起碼send email個時唔使特登google應該點打
我明你講咩 電腦要搵字 手機打一定快過電腦
利申 打開九方 自學速成一個月熟左8成
自負唔係咁解
終於揾到份part time頂住先
以為自卑同自負都係形容人對自己有負面嘅睇法
搵住hea工做,捱到年尾
搵乜工好
好撚迷惘
讀撚完account 去到final year就handle唔到d複雜數
英國G5 U grad 16k 係咪正常價 ? 已hea左差唔多半年... 終於有份叫做有啲回音
通常等大公司second in要幾耐
英文真係好重要 唔叻至少都要溝通到
我講下我自己當初點學英文 我而家都係半桶水 但叫做識聽識睇 可以簡單溝通
我中學都唔鐘意讀書 但叫做鐘意聽歌
聽英文歌會睇歌詞 唔識就查個隻字 好快就記到好多比較常用既Vocab入腦
個陣中學有派本常用Vocab比我地自己睇 都叫有用
如果你冇 可以試下上網搵啲常用Vocab表 試下自己每日默十個
慢慢睇外國Youtube片/睇戲唔好搵字幕 練埋Listening
Grammar 可以慢慢再執 但你詞彙一定要識得多啲先
因為你要組成一句句子都要識啲字先得
共勉之
搵左廿幾份 得一份有回應
定係等過年再搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞