有無巴絲仲未搵到工(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇巴打好似我咁
搵工唔算難
但係每份工做唔夠一個月就因為份工太伏所以quit
利申2019 社科fg,預備quit第二份工,兩份工加埋都係做得一個月多啲
做Graphic design最撚低賤 科科Design都識Graphic
Graphic designer 根本一啲都唔罕有 求奇執件designer 都做到
Fg designer 如果唔係見大公司/能力好標青 你一開始有14k(5日)都執到啦
接受唔到咁低起薪 我勸你索性轉行
因為係香港做Designer=做狗

利伸:12k萬能剪片vm graphic designer,行已轉
咁你嗰兩份工寫唔寫落cv?
HR應該唔多鐘意
收工
幾時先過返正常朝九晚五生活
一份覺得唔適合自己就reject,一份就其實就做咗好短時間,但都覺得唔適合,就quit咗。我都唔知自己想點,但就咁睇我都叫相對in得好多,我都未頹住,大家加油。
同埋就係我覺得份工都幾伏,又驚好難搵,掙扎咗好多日最終都係quit咗。估唔到真係咁鬼難搵,搞到我開始後悔去quit一份閪工。
但會唔會搞到出年fg都畢埋業,有一年空白期人地唔想請
我都好撚驚
我覺得最遲2月咁上下就要搵到,唔係人地有20fg點解要揀自己,雖然好多20fg program已經收哂cv等interview。

公司係見都仲話有機會解釋,say玩比賽/short course咁,見都無得見就慘

你係19fg?
轉左咩?
去左間大公司做Cs
一樣12k 但大公司福利好好多 係冇咁Free
以前啲福利就真係做狗
雖然而家都係做狗 但叫做幸福啲既狗

以前:Basic 12k 7al+bonus(base on company performance)+no pay sl
interview 話過p會Review最後一蚊冇加過,要做埋Mkt野落舖Setup,我最夜做到凌晨1、2點,我mkt呀姐話試過凌晨4點先走,第日都係放返一日假但冇OT錢收
仲有graphic designer要剪埋Tv ad

而家:basic 12k 11al+double pay+bonus+pay sl+traffic allowance+醫保
每年4月會Review人工,主要都係聽電話,冇電話就玩下電話,唔洗再諗老闆想要啲乜,辛苦都係辛苦在一開始要記大量資訊同埋遇到啲鳩客鳩下鳩下

做Cs係無前途架啦,但入唔到好公司做Design仲冇前途
加油呀 唔好灰心 我都係做開admin dog 不過失業中
留名
屋企有錢唔使做喇
無啦
人工低過以前
其實師兄你都講晒啲現實出嚟,做呢行真係好容易俾人replace,所以唔值錢,冇計因為想快啲儲錢博上去讀Master,所以份人工真係唔可以少

唉屌我都唔想轉行,但係去到最尾可能焗住都要轉,不過諗返起當初讀呢一科係為左發夢,都想繼續發埋個夢先

最尾可能係做PA都好,始終想stay返喺呢行,哪怕係做影樓沖曬都好,始終做返自己鍾意嘅嘢
其實我都諗緊外國嘅設計風氣會唔會好過香港當你做夠幾年,但係個價錢都同Fresh graduate差唔多,喺香港咁做落去真係求生存
Btw 有幾個畀得起錢嘅朋友,都過晒英國同埋德國接上Master再諗住做嘢

有個唔再讀上去個friend就諗住喺香港儲錢,開studio接客

我都有諗過開studio,但係窮撚就唔好諗咁多,目前做自學3D同畫好啲插畫,睇吓有冇機會轉做遊戲設計,graphic design真係太撚賤(不過最怕就係香港嘅遊戲設計都死死地)香港有咩設計行業係唔死嘅??

不過諗諗下,成日為轉行學新野,其實可以轉做Slash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞