有無巴絲仲未搵到工(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
same here
6月至8月返緊PT 9月先開始搵工
點知搵左3個月都搵唔到
我通常答做PT 想摸清楚左自己想做邊行
個人覺得有幾個可能性;
1. 報緊同你讀/做開既野無關既工
2. 經驗太少
3. 開價太高
4. 住同要返既地方太遠
5. 做開既野唔係exactly同報緊既果份工同一樣野
6. CV 格式上太樣衰
7. 爛CV (空白期太多、做唔長或者做左太多唔同類型既工)
8. 學歴太高(學士報中三既工)
有唔同的可能性,以下幾個係最大機會:
1. not selected,因為經驗唔中/唔夠
2. not selected,人工out budget
3. 已請左人
4. 個位已freeze headcount

個人認為唔會因為cv格式問題而唔shortlist...
cv 有一段空白期
但期間有返炒唔關事嘅散
interviewer會點睇
唔好講做part time係想摸清楚
或者試下答 果陣一路返緊part time,因為答應左會做到幾時,完左後就跟返自己planning搵full time
最穩陣係答返part time,而果啲part time係無reference letter的,唔好講炒散
咁答完後,interviewer點睇係好難control,不過要諗好點包裝非full time果段時間先,最起碼show俾人睇你presentation係ok
我覺得好大程度係hr唔清楚我個major係咩來
同埋我自己本身work experience好散 (全部唔同行業)
yes 我都覺得自己經驗太散 唔夠集中一行
睇下你係apply咩位,有啲位其實你本身得幾個月經驗都ok的,當然睇埋你個叫價,幾個月經驗叫幾年打工仔的人工就梗係死梗😅😅
主力搵緊mkt/event/ads
不過邊行我都會send cv去
加油ching
出手低既定義行行唔同,你報咩title 又嗌幾多?
利申:我自己都係Bba 出身
最近都幾多headcount freeze 左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞