有無巴絲仲未搵到工(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
點先可以好似你咁豁達
一定唔可以講試啦 你都識講 你一話試 佢地就會覺得你係short term做
你見咩工都要做到好想做啦 你心入面點諗都好
你覺得唔岩咪到時先遞信走囉
見工唔表現到對份工好有熱誠好想做 人地點請你
除非你份Cv好到識飛天 你入去剩係坐都爭住請你啦

你調轉諗 你做老闆 條友interview 同你講我想入黎試下岩唔岩自己 你都唔會請啦
份工佢試唔岩幾日走左 你咪又要哂時間再教人再請人?
同埋見工前做下功課係好基本 你去做人地份工啲基本野都要識
Hr都好少問到好Detail 因為佢都未必識得好深入
去到In dept manager有啲都係做個樣 見下你咩人
但見工前做資料搜集查下人地做咩 咩背景 個行大約做咩 基本流程 呢啲好基本啦
有時搵唔到工又唔一定係Hr問題 會係自己問題
九成九同你講:處理緊,有消息再通知你
可以試下先了解份工具體做咩先,然後諗下份工有d 咩必須要有既elements係自己有
或者
份工有咩獨一無二既特別性質係自己之前有做過或者有經驗
都可以自少證明到有心想搵呢份工同有做過功課知份工做乜

利申:某大公司hr 面試官,not killer
其實有時係時勢問題,最近收好多信係做sales 或者customers service既人報d 唔關事既位,雖然我都好同情,但我都唔可以請完全無果方面經驗既人去做。

PS 文員已經收左幾個俾retail 公司裁左出黎既人,但都幫唔到太多人,始終位有限,又要同上頭交代
咁年尾本身就少Opening 再加上呢個時勢係咁 有工返既都唔敢諗轉工住 自然少左啲位放出黎
搵工係難上加難既 我都明
我上年年尾都搵到一月頭先有工返 今年應該仲加慘

但我係針對佢心態咁講姐
我咁覺得啦 見工你想有Offer最好係吹到自己幾想做 幾有熱誠啦
如果你同人講「試」呢 我諗都會減啲分
閪既Hr直程會一句屌你 「我地公司唔係比人黎學野 黎試下返工架喎」

同埋香港係好多Hr好閪 但自己唔做好功課去Interview都唔怪得Hr
除非你話你去見工 hr走去問你個行個啲專業名詞點解
呢樣Job實際要點做 咁就過份既
但如果純粹問你工作內容 工作流程 份工有咩性質要重點注意
呢啲真係好基本 係要自己做好功課去見 怪唔到人

我就唔係Hr黎 可以同你講我係公司啲低層生物
但要搵工就係咁架啦 呢啲係事實黎
一開始岩岩Fg我都唔做 research 去見工
最後你搵到咁上下就會明要改下心態
就算你想剩係搵到份工過下日晨 都要過左關先得架
入左職 你點諗點做都無所謂啦
但我都唔係好明竟然會有咁多人負皮我
同意,我自己都係fg,都唔係第一份工就請,尤其我見hr😂我知佢會點問,佢都知我會點答,難度都高左d
咁係咪唔好打過去好啲
問左就心安理得啲,唔問就唔上唔落,如果佢答你not shortlisted,咁咪專心再搵,唔駛再有期望去等呢份
越睇越絕望
做pt 過渡先
四月後先會有movement!
加油!!!!
搵pt既話係咪唔洗理對到時搵工有冇幫助個啲野
有offer但好西
希望有新offer啦
唔想做西工,但日日hea係度真係好無聊
個人覺得要搵一份對你未來想報既工有幫助既pt, 咁到時你再去in 都有d 關事既野講下,説服到hr 你做份pt 係有意義
仲係咁揀擇嘅真係唔駛返工
hea好過chur工
除非好窮
你覺得有幾多份係同未來有關?
應該一星期都send唔到份出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞