Calisthenics 討論區

168 回覆
8 Like 5 Dislike
上左樽頸位好q耐 引體玩到15下做上唔到
跟住依家走去練掌上壓同腹 想做front lever果d
81kg應該算重型
練kipping muscle up 練到好氣餒
有冇咩心得
睇過好多youtube 片都唔掂
利申:15+ pull up
係咪perfect form 15+先
如果係試下練埋L-sit pull ups 8+先
掌握個momentum就得
好,試下先
最難係拋上半身過枝bar同轉手腕
次次做都變momentum pull up
見其他人做好次好輕鬆咁
Muscle up 除左用手,背力,最重要係用core腹
我都練緊muscle up
而家最主要都係練好pull up先,得果10-11下
上網睇好多片都係話要係13下以上
想做
最近有睇youtube片
呢個就係Calisthenics正嘅地方 有好多SKILLS

我諗做到15下 你就夠基礎去練 Muscle Up 都係要有SKILL先做到
如果呢D都做到咁上下,應該點樣再進一步?

最近想練下做Planche,宜家由frog stand 慢慢練起,明明夠力但係感覺都唔容易平衡。

感覺對於新手黎將Calisthenic 最難係唔知應該練咩動作循序漸進……希望有巴打可以比個Progression參考下
點開始
最簡單嘅body weight 動作開始先
掌上壓 深壿 sit up
如果呢D都做到咁上下,應該點樣再進一步?

最近想練下做Planche,宜家由frog stand 慢慢練起,明明夠力但係感覺都唔容易平衡。

感覺對於新手黎Calisthenic 最難係唔知應該練咩動作循序漸進……希望有巴打可以比個Progression參考下
新手
一個月前跑步傷左腳之後開始接觸HIIT同calisthenics

而家一星期3日cali 3日跑步

pull up 得5下
我自己覺得啦 其實如果新手嘅話唔好咁快練住 理應master曬啲基本功先 有好多move
Pull ups
Push ups
Straight bar dip
Dip
L-sit hold
Hanging L-sit hold
Knee raise(dip bars)
Leg raise(dip bars)
Hanging knee raise
Hanging leg raise
Toes to bar
Hanging high knee raise
Squats
Pistol squats

仲有好撚多 總知係單一嘅動作 master咗你再練front lever muscle up呢啲就事半功倍
玩calisthenics啲人個背係咪特別勁
會唔會做到個斜方好高
正常都會嘅 始終做好多拉嘅動作
手掌比D bar搞到好撚痛
係咪做耐左就冇呢個問題
唔會 啲皮會係咁甩 但做耐咗會習慣果種痛
用手套?
明白,唔該曬巴打!

等我努力試下先~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞