Calisthenics 討論區

168 回覆
8 Like 5 Dislike
有冇連登巴絲有做開calisthenics

歡迎一齊討論下
街健
老實講 唔係好鐘意呢個名 不過係同一樣嘢其實

只不過街健係主要 outdoor 做calisthenics
我都有做開
巴打勁呀
好多跳舞bboy都會練callisthenics
Bboy係有型嘅
平時日日做開
呢排主要練muscle up
Static movement 就練緊front lever
勁 我都練緊muscle up
點開始
最簡單嘅body weight 動作開始先
掌上壓 深壿 sit up
做開gym一轉callisthenics 發覺自己好廢
其實練muscle up係咪無咩用聽人講都係靠momentum fing上去
又唔可以咁講嘅 始終兩樣唔同嘅嘢 你叫個做開calisthenics嘅人去硬拉幾百kg 佢都唔得啦
不過個人鐘意calisthenics 多變化 多skills啲
好有用 其實應該係dead hand嘅引體姿勢拉上去 唔靠momentum 初學就會靠momentum
你喺街定gym操
街 搵啲有單槓 雙槓嘅公園
師兄想問做街健有咩練腳好動作 做深蹲已經做到無咩酸痛
留名
試下BOX JUMP SQUAT 如果都覺得好容易 可以試下BOX JUMP PISTOL SQUAT 如果師兄你都覺得好容易 你試下負重再做以上嘅動作
https://www.youtube.com/watch?v=BkvtlrrcFSc

記住要SQUAT 跳上去再SQUAT 之後跳返落嚟再SQUAT

又或者試下explosive pistol squat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞