[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 Econ 未?

170 回覆
25 Like 4 Dislike
有啲數據可能有滯後,公營機構可能早啲知道。咁已經有助做決定。
另一個例子係考評局,佢想知道全港日校幾多間學校開某選修科都容易啲。咁咪有助佢make decision。

我想問B(ii)個答案係想點 完全唔明 咩actual reserve desired reserve
目標攞3

如果考之前兩個禮拜先溫

趕唔趕得切?

利申:2底
大家覺得澳門呢種消費卷算唔算money?
其實唔難 淨係前個禮拜睇吓pp answer都有4
但做唔到某啲function of money 都算?
佢講嘅已經by year

利申,做咗三次啫
唔計la
有咩?
最新嘅咩essay

想請教一下第9題
jessie點解佢個 elasticity係1 唔係inf
(佢個價錢唔係唔變 然後個q變左咩?
而且佢點知係1 而唔係其他數字?

求各位指教
Sor 用開不推文
見沉左成個月 依加細力推一下
無論價錢係幾多都好,Jessie都花費相同金額去買,所以PED = 1
我上網睇 啲人話係因為fixed revenue
想問點解fixed revenue嘅話PED係1
証唔証明到? 定係定義嚟?
點解讀經濟學?

巴閉law 邊際主義 疊馬

我唔妥你 可以逗你

我唔鐘意你 可以dup你

o靚仔你啤咩呀 出黎執荷蘭豆丫

執荷蘭豆呀

執丫 執丫

我執你 你執我 點呀

你見過需求量未,你見過均衡點未呀

你話張五常係你偶像丫ma 你見過張五常未

「無人叻得過我」丫ma 好巴閉呀 ?

你知唔知佢逃稅比人發現左,要走佬

你知唔知佢親眼睇住佛利民死, 佢救唔到

你知唔知張五常諗緊咩呀?

話俾你聽佢唔想做價格理論唯一傳人

佢唔想讀經濟學

但係佢無辦法 無得返轉頭

係呀 每個人都有偶像 我都有

其實 計唔計數 我理唔到咁多

但係我想話俾你聽 行錯路 無得返轉頭ga
笑咗, walt & jessie
考Econ 點解揀Elective 2?
學校話Elective 1 淺D
遇到依種題目唔需要畫。
假如有條題目嘅答案係「可能增加或減少」,你靠畫嘅話可能畫到增加就以為答案係「增加」。
大學econ嚟
我中學冇讀過econ
不過係intro
我估DSE有 咪嚟問
有無 18 & 19 Dse econ 中文 past paper
上網搵唔到 thxxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞