[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 Econ 未?

170 回覆
25 Like 4 Dislike
類似轉移支付?
租客唔洗做但有人幫佢交租
但如果諗成係出街食飯 朋友幫你埋單 我又會覺得計gdp
1. 政府支助市民筆錢既transaction唔計(不涉及生產)
2. 市民交租既transaction計(涉及生產)

所以係計,只係政府代繳簡化左以上兩個過程

btw 如果MC啲字眼一定會好清楚寫到明問你過程一定過程二,唔會咁樣夾埋問
即係出版社又錯烏
Thx
操past paper已經好夠
咩叫合股公司,係咪姐係有限公司?
你喺邊度見到依個term?
我做緊1990 CE MC , 係 90年第7條
你當limited company (有限公司)咁做啦,不過依題而家應該out-syl。
一來唔會用依個term,二來唔會問優先股。
好的,感謝你的回答,仲有好多卷未做,我應該之後仲會問

想問提案B既財政儲備係咩嚟?我好似對依樣野冇咩認識咁,同埋佢有咩影響,我睇完marking 都唔明,想請教下?
同埋運用財政儲備點解唔係同比錢一樣,AD上升?
2019年答案寫公營企業容易拎到公眾資訊,到底係乜嘢資訊?
有無例子?睇書又唔寫解釋剩係得嗰point
例如:物價、人口結構、生活水平⋯⋯
公營企業容易拎到公眾資訊因為背後有政府幫助收集同發放資訊,從而令公眾企業嘅成本(information cost)可以減低。
lm記得嗰陣考dse都有睇樓主啲片同blog

利申18dse5**
我諗係因為佢係想問單單用呢兩種方法融資會有啲咩直接影響? 而唔係問你畀錢老人家有咩影響
提案A會直接令taxpayer disposable income下跌所以影響AD
B運用財政儲備去畀錢係唔會直接影響AD 因為冇production
點解財政儲備去比錢係冇production
報咗今年,想試下爆機
如果你唔明咩係財政儲備,不如試下google 呀?
你當儲備啫係你現有嘅錢
情況就好似你想買波鞋咁 你就拎錢甖啲錢出嚟買 呢個過程都冇任何expenditure 係唔會影響到AD㗎喎

到你真係買咗對鞋 先係會影響到AD
我明白了,感謝你的解說,咁樣講我get到了,thx!
其實考評局出條咁嘅題目想點?
乜都無影響
我見到個marking有講到某啲影響,不過我讀左三年都未聽過依啲影響,本教科書沒見過講財政儲備同其影響
其實hksar都幾公開自己有嘅數據
唔見得公營可以拎到某啲資料而呢啲資料私人會拎唔到
如果係物價呢啲資料好似都好普通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞