[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 Econ 未?

170 回覆
25 Like 4 Dislike
Hello大家好,我係Outliers。6月以來,大家的心思都擺哂喺反送中運動入面。
你地可能有朋友、同學被捕,你地可能認為抗爭唔成功就沒有將來。
不過2020年3月至5月始終會舉辦DSE,我唔建議完全放棄學業投入抗爭。
相反,你們應該喺抗爭與學業之間找到平衡。

入讀大學你可以認識到更多志同道合嘅人;你會有更多機會出國見識;你會有更多資源(e.g. 圖書館、健身室)可以運用嚟提升自己的能力。
雖然唔係必然,但大學畢業後你嘅賺錢能力亦很可能提高。到你老咗跑唔郁嘅時候,你都仲有餘力可以捐錢比其他人。同埋萬一你日後想移民,成功的機會亦都較高。

總之唔好完全放棄學業,抗爭之餘仍然盡量爭取入讀大學的機會。

----------------------------------------------------------------------------

我開post的目的就係想幫大家喺最短時間之內,掌握DSE Econ的課程。
大家有咩關於溫書方法、考試形式都可以提問。
首先講下溫書方法。
我唔建議將成本textbook由頭到尾咁睇一次。
因為咁樣你唔會掌握到每一課的重點係咩。

要知道課程重點,一定要睇past paper。
你需要搵一份by topic (最好係by concept)的past paper。
一路做嘅時候發現有咩唔識,先即刻睇書/問人學返。
咁樣會比一開始睇書更efficient。
DSE Econ真係唔難。
特別係對於自修生嚟講,而家開始都仲追得切。
唔識記住問
利申 4升6
而家開始操by topic mc趕唔趕得切
mc太廢(~31/45)
定係直接操LQ算, LQ平時大概八成左右分數
aim星
上咗岸留個名
MC得31/45代表好多concept仲未清,應該做咗MC先。
你唔可以見到自己LQ比較高分就操LQ,溫書係應該溫自己唔識嘅嘢。
而家仲有冇機會衝**
睇你擺幾多時間, 努力
同埋本身智商, 有冇econ sense, 學習方法, 仲有老師質素......
有同學補cliff既建議借notes黎睇/抄下
利申:16 5**
而家先開始
Past paper要點操 個模式要係點 建議要做幾次 除左pp仲有咩可以做
辛苦
唔同的操卷方法有唔同的功能。

例如by topic/concept咁操可以清concept、幫你了解考試重點
by year咁操可以測試自己係咪真係識、同埋訓練時間分配

至於操幾多年同操幾多次,真係因人而異。好似食飯咁,有啲人食少少就飽,有啲人一餐要食三碗飯。
所以我都唔知道你要操幾多,最簡單的答案就係「操到識為止」。
每個chapter都係剩係識小小咁
搞到個個chapter都好差..
可以點補救 完全唔識溫econ...
首先你要知道自己唔識啲咩,然後再學返。
你可以由by topic MC開始,盡量明白哂4個choices點解正確/唔正確。
近25年CE+DSE都做到識背答案了,跟住係咪應該做吓mock?
LM
順便一問mc要幾多先有*
我做2017 卷一,有42/45 ,卷二大部分題目識做,但係個條英國脫歐同其他文字較多既解釋拎唔盡分,可以點改善?
自己係隔年retaker ,但係hea到爆,只有操左2017
依家開始爆盡,追唔追到,目前我操得多既只有英同數,忽略左econ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞