[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 Econ 未?

170 回覆
25 Like 4 Dislike
可惜Cliff Yeung後期MC開始悶
留名學嘢
19dse 39/45 5*

May ching talk about this question?
聽講放入DRQ嘅issue只會同香港有關
所以就算trade war都係考緊香港做乜
美國減稅個一類題目咪唔會出現喺DRQ?
我解釋(1)先啦。

名義利率下降,投資支出就增加,總需求增加,然後總產出就會增加。總產出增加,政府稅收就會增加,所以可以消除財政赤字。但係總產出增加同時都會令進口增加,所以唔可以減少貿易逆差,所以(1)唔正確。
我睇唔明「總產出增加」之後既解釋,可唔可以再進一步解釋,我好似好蠢咁
你當總產出增加即係實質收入增加
咁實質收入增加,政府的直接稅收入都會增加,所以可以消除財政赤字。
另一方面實質收入增加,消費者都會增加進口,進口增加貿易逆差會擴大,所以唔可以減少貿易逆差。
DSE Econ Paper 1的平均答對百分率

DSE Econ Paper 2的平均分數
原本諗住至少有個5 考嗰陣冇乜點溫 最後得個4 應該MC錯得多
咁跨張既,2019年 paper 1 mean跌左5%,因為2019 年 mc難好多?
推,樓主有料,以前中學已經睇緊佢出post
希望我都可以
想問係咪只係操dse就夠,我依家只有操左兩三年econ dse paper ?
唔係
咁仲要操D咩,同埋依家開始操唔操得切?
DSE有唔少題目都係嚟自CE, AL
你做過嘅話就會有啲優勢
你未做過就睇你臨場諗唔諗到囉

但當然唔係每題CE AL都值得做
你睇下有冇人揀比你做
可唔可以解解2019 Q2 (3)點解唔算for whom you produce
冇人wo ,我操完dse卷再操CE,AL,睇下做得幾多得幾多

想問點解(1)係唔包括?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞