[劇透] KNIVES OUT 《神探白朗:福比利大宅謀殺案》劇情討論

361 回覆
82 Like 6 Dislike
個政治立場好左膠佢一家人喺party d對話笑到我喊
睇人傾咩計包場啊你哋?
你條怨婦第二頁留完言之後無人理就好心躝啦
佢都暗串美國啲白左係講一套做一套同埋淨係識呃人嘅當然佢將一樣對人性本善嘅期望投射落拉丁人度,個觀感就見人見智喇
我自己一睇到個大佬話d移民非法地侵入自己國土,但如果好似女護合法咪得囉
當堂笑咗,當年佢d白人祖先點霸美洲原居民d土地先
中間都估到邊個係幕後黑手,但佢呢個表達方式都幾新穎。
屌你,我諗起我睇果陣,後面果排mk係咁大聲講大聲笑,當正自己屋企咁。
做到一半,有條女仲問:個呀伯呢?死左咩?點死架?果下我真係想企起身大聲屌佢老母
點解去到邊都避唔開低質觀眾
佢心理質素好好,比人屌到咁都完全無發過老脾,態度勁好咁解釋自己睇法。比著其他人實屌返d fans唔識睇。
原來有 Joseph Gordon-Levitt 客串
柯南好睇啲
一開頭個敘述勁慳水慳力同蕭定一啲港產片差唔多 呢個係第一鳩
007chok口音是為第二鳩
講大話會嘔既設定第三鳩
差佬查案冇睇毒理報告第四鳩
見咁多好評就自己走去睇
一直睇都幾好但係個結局我覺得麻麻地

第一,個兇手太唔surprise
太多線索去估到個兇手
中段已經好明顯
點知最後真係佢
無嗰種估你唔到既twist

第二,唔係好明點解要請個偵探黎
佢一開始個plan係調藥屈個工人
點解第二日見到自殺個新聞會諗到去搵偵探而唔係等autopsy證明係毒死
加上搵偵探啫係有機會俾人查到自己留係到既線索
我係佢就私下勒索個工人好過
我諗好多人估到係佢,但係實際上唔係佢喎,呢様唔係個個估到
你有冇睇清楚㗎?到中段佢咪知道證明唔到
之後發覺證明唔到同一開始就唔做autopsy係兩回事
佢前設係知道工人誤殺,應該第二日就要求autopsy,家屬要求邊有得拒絕
如果係已經做咗autopsy,而又證明無食錯藥
咁啫係真係自殺,佢都唔會屈到個工人誤殺
唯一可以做既就係唔俾個工人知個autopsy結果再私下勒索佢
搵偵探嚟把撚
「點解第二日見到自殺個新聞會諗到去搵偵探而唔係等autopsy證明係毒死」

因為自殺唔係中毒死
所以美隊需要007去prove到女主有罪

本來美隊以為血檢報告會令到女主無左資格
但問題係女主自爆左佢換藥(負負得正)
所以其實份文件 係證明到女主清白
美隊先將計就計 誤導女主自己用錯藥
點都好 衰在太自信。
問題係點解會係知道負負得正之前就去揾007
理論上係應該假設autopsy會證明係女主誤殺

當然就算知道係負負得正, 其實去揾007都係於事無補
所以係多9魚
The last Jedi 都有佢客串
響邊度我見唔到
因為當地新聞好快就報導左harlan係死於自殺
而唔係報導死因有可疑/死因不明
如果佢唔搵007依啲心思細膩的人去查
比著其他警官 可能只會keep住咁樣去定案
因為第二日係報佢自殺 咁即係女主會照攞到遺產
所以隊長就搵左邦
美隊揾007嗰陣未知道負負得正,但係家人同警方已經定性為自殺,家人亦都想盡快分家產。

美隊知道根本大家都冇份,只得看護分得全部家產,所以要揾007查出看護用錯藥。

佢係宣讀遺囑之後救走看護,先從看護口中知道負負得正的事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞