[劇透] KNIVES OUT 《神探白朗:福比利大宅謀殺案》劇情討論

361 回覆
82 Like 6 Dislike
最後都出賣左女主角啦,係錢面前,咩都假
人性

套戲其實麻麻, 開頭太早自爆.
開始時無一早自爆會有趣好多.

個人覺得"熱氣球飛行家" 好睇D.
https://lihkg.com/thread/1775525/page/1?order=reply_time&post=21
其實套戲中前段間帶出女主角刻意銷毀證據
但尾段又笠光環讚佢誠實善良
其實係想點?
導演Rian Johnson當年以出道作品《追兇》(Brick)技驚四座,一舉拿下辛丹斯影展特別評審團大獎。時隔14年,他再度以《神探白朗:福比利大宅謀殺案》挑戰懸疑推理題材。重回熟悉領域,電影立即被「爛蕃茄」網評為100%新鮮度。他表示:「我從小就是Agatha Christie(英國偵探小說家)的Fans,這部電影誕生的靈感便來自於她。」

唔怪得

佢特登放個「自爆」位喺咁早段
等觀眾睇下之後會點發展
雖然最後未至於局中有局、勁出人意表
但我覺得佢放女主角同哈朗死有關喺頭
係俾我地睇女主角之前會點做
引出CA究竟有咩居心
好好喎
I saw this movie with my wife yesterday which was beyond our expectations. I thoroughly recommend you see this movie. One of the best movies since the beginning of this year.
請不要過份吹奏RJ
但你第1頁話“fell below my expectation”&“完全不推介”
Bot黎
呢種手法其實類似偵探小說
類似金田一個集路西法銀幣殺人事件
呢條友係一個謎,周圍都見到佢
我覺得完全表現唔到007係神探
認同感覺唔到佢有幾"神"探
好似一路都陪跑緊咁
女主角都串佢
唔覺得佢有幾有料
笑撚死
好似會開續集
007幽默起上黎又幾正
個棒球係咪都係線索?

有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞