[劇透]有無人覺得《返校》有點overrated?

285 回覆
77 Like 294 Dislike

其實遊戲都係咁,愛情係主線,唔明d人做咩係咁話講唔夠政治
其實page 1 我都已經講左我的看法
根本套戲講的白色恐怖好表面 無力水
其實當年楊德昌已經拍左
楊導 好睇好多
返校個編劇其實可以收皮
個人認為 劇情最大的敗筆係單靠前半段的視覺效果 驚嚇場面 撐唔起中後揭露的所謂背後真相
在鋪排乏力同不足下,所謂「扭橋」過份平庸,完全驚喜乏善可陳,完全只係停留係肥皂劇偶像劇水平

電影內的白色恐怖 完全只係靠觀眾自身體驗自我補完,其實抽離去睇,對於沒有玩過呢個遊戲的觀眾如我,只覺眼花撩亂,散亂的剪接跳來跳去,缺乏深入的內心刻劃,其他理應交代的線好似讀書會同學之間的bonding 無好好交代,只能說劇本焦點失衡,單靠用角色畫公仔畫出腸嘅對白去營造金句,年輕人可能會覺得好易fit in, 但對於目擊呢半年的事件的大家,現實咪仲更加恐怖可怕,更突顯電影的白色恐怖只係好表面嗰浸,卸下外皮,內裏只是一個老掉牙而又唔夠力水,說服力見仁見智的愛情故事。講完。
原來你又係一條盲撚
仲要係盲撐撚
overrated
Exactly
大部分都認同樓主
但”overrated”有少少保留
因為身邊大部分fd都只不過鍾意套戲
無話好好睇/拍得好
其實鍾意得 = 你享受成套戲 = 覺得好睇
昨日睇完都覺
如果將件事放番係自由到會好好多
重點寫番讀書會既師生
同埋情節鋪排差咁小小
自由係要付出…生存才有希望!但香港現況比呢套戲震撼太多倍…就咁寫實記錄香港示威者抗爭一刻既情景 說話內容已經更加催淚…我諗起遇害既手足我更加想喊
近期睇過最悶既戲
我啱啱睇完 好嬲
因為我覺得吾好睇...
覺得成部戲好牽強
根本成套戲最主要就係睇女主角有幾弱智
都唔止有啲,終於有樣嘢我係認同樓主你
好d 狗血依個詞貌似真係源自大陸
咁我收番
矯情 宋詞已經出現
食正時勢 主題
D 人就唔會理套戲拍得有幾難睇牽強
馬上水鬼升城隍
你同我一樣睇法,其實恐怖同愛情位都只係一個包裝手法,但導演係每個鏡頭嘅運用、每個場景嘅考量都係好用心去設計嘅。
我最鍾意個幕係女主角𠝹開男主角條頸抽本書出嚟,一個畫面已經有好多意義,
第一係個個傷口現實中係警察虐待而成嘅,但實際其實係因為女主角嘅篤灰
第二係女主角雙手染滿鮮血,表現左佢點樣透過呢個行為去害死咁多條人命
第三我覺得最勁嘅就係,佢係傷口入面抽本書出黎,其實隱喻左男主角對自由同知識嘅追求係流存係血液之中,與生俱來一樣,書唔單止係一個實體,更係佢哋對自由嘅追求。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞