[劇透]有無人覺得《返校》有點overrated?

285 回覆
77 Like 294 Dislike
要迫人 所有嘢都一定要照單全收,呢個咪就係犯民左膠目的囉

唔使講以戲論戲呢啲高層次嘢,叫班細路獨立思考都唔得啦屌
佢哋係連獨立思考係咩嚟都唔撚知
唔係有極權

篤灰又點會死

香港日日都有人被篤灰

無左份工被消失上返大陸被人拉
口口聲聲話人五毛 批鬥唔見意見
根本佢地自己一言堂到同共產黨無異
Hi
唔係無異,係衰過共產黨
套戲條女篤灰的理由係極兒戲極肥皂劇
只可以講技巧
但係劇本最內在的問題
男女主角動機不足同兒戲劇情仲係度
只係時勢令大家對號入座
就算我係手足
我唔會比咁高分啦
比到你咩感覺 其實人人唔同
我都唔係追求好扭橋好劇力萬鈞個d
但係返校呢種肥皂劇 我就真係無乜feel
其實拍得幾差下
有d 巴打話要跟足原著wor
老實講, 唔係跟開game過黎睇戲的話
會唔太明佢講乜
game個鋪掛好在, 一邊推進一邊會有種「哦, 原來係咁」的感覺
套戲就好似
明明食緊法國菜, 但佢一黎就由platter開始到desert都擺曬上檯
向來改篇電影最大的挑戰就係詳略的取舍同人物的刻畫
明顯電影呢2方面有d失色
佢好努力咁想將d名場面展現返出黎
但無個好的過渡同鋪排搞到惰節的出現有d冗突
有d位唔明點解要改
點解書單要改做書
點解要改到老豆老母咁?
同埋個青春愛情元素咁重, 好大原因我覺得係佢太著重女主角的情緒變化
變到佢報串嗰下, 電影入面會覺得佢為愛情報仇情敵
但game入面就覺得愛情只係令佢崩潰的最後一根稻草
我無玩game 比較唔到
但係以戲論戲 我唔覺得套戲可以上神台
只可以講撞中時局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞