[劇透]有無人覺得《返校》有點overrated?

285 回覆
77 Like 294 Dislike
Hi 樓主開新post plz
Yes
樓主個概念有少少調轉左
其實本身就係一個愛情故事(女主果條線)
但就係發生喺白色恐怖時期先會變成咁樣發展同收尾
其實誤會同嫉妒好正常,但要搞到咁樣死成班人先顯得痴撚線

不過讚成可以拍得更好
唔知係咪因為本身知劇情,搞到自己睇套戲個時間軸睇到好亂
而且啲感情位其實有少少格硬同突登,唔太投入到
反而係啲大道理位比較觸動
下?誤會同嫉妒 呢啲咁嘅劇情透露係韓劇先會用囉
打錯 套路先岩
愛情故事有呢啲劇情唔出奇啊
就係呢套戲用政治層面宣傳
無啦啦出現愛情線實在和預期有大出入
加上呢條愛情線實在太矯揉造作
睇完,因為本身玩過隻遊戲
所以對故事冇咩大問題
都算跟得幾足原著
只可以怪樓主期望太高
玩過隻game再去睇
同香港差唔多,50-80 hkd, 睇邊間野la
我又覺得問題唔大,係大家預期唔同就真嘅
只係睇佢喺果個政治環境下出現嘅愛情線我覺得幾好睇,主要睇佢明明咁正常嘅套路點解後面會發展到咁扭曲
其實佢本身都係講班人集會讀書,點解會咁嚴重同引人入性都係因為果個時代嘅政治造成,同理應用喺條愛情線度

感情位我反而覺得係條愛情線做得最好可能係張sir演技好啲
我又覺得如果講番多d 白色恐怖會好d
因爲我都講左
其實以言入罪 人人生活係惶恐之中,仲邊有心情談情說愛啊???
所以我咪覺得愛情線好唔convincing
三十年時間都唔會無人無談戀愛掛
而且戲入面都有好足夠嘅解釋,方學姐果種其實都唔算談情說愛,反而就係學校壓抑家庭壓抑,同張sir嘅關係成為唯一嘅甘泉同生存落去嘅支柱

其實佢咁樣描寫仲好
生活點都要過,愛情友情學習呢啲亦必不可少,但套戲就係講緊喺果個時代就算只係日常生活都充斥左白色恐怖,單係相信朋友唔會做抓靶仔已經係極度驚慌,「信人有幾咁可貴同時亦好危險」呢種嘅白色恐怖我反而覺得佢寫得好好

不過望住女主角個樣成日搞到我出哂戲唔知點解好難投入到感情
Well 你不用說服我了
人人觀感不同
就係呢條愛情線 唔止我一個人都話美化白色恐怖
愛情線完全喧賓奪主左
同埋太著重愛情線,導致讀書會同學之間的手足之情刻劃不足
導致後來反差唔夠力水
討論下啫身邊未有人睇我睇完成肚氣都搵唔到人傾
中後段個反差其實應該係女主出賣同埋男主其實幫左女主出賣同學
但我自己因為知劇情所以果兩三段睇完全無感覺
後面拉走男主果段,同埋對隻鬼差講野果幕明明應該係落力位,但我反而覺得太突登同矯揉造作可能因為一直都出出地戲所以聚焦唔到落去佢想帶出嘅情感
好在拎唔到最佳影片
總括講一句,活喺今日嘅香港睇呢套戲
完全覺得係小兒科
Hi 樓主開新post plz
真係幾一般 只係因為天時地利人和 所以先有話題
有d劇情太膠 好有遊戲feel 要比個公仔頭佢先講野 如果唔係就好似NPC咁loop一句野 老高又係膠膠地 會抽離
唔少地方都係咁 如果做多d嘗試 離開遊戲 個感覺會好d
一d鏡頭又無謂 CG又屎 太多溫情scene 搞到冇哂緊張感 高潮位都唔高潮
應該頭30分鐘係最好睇個part 後面太著墨其他野 搞到唔連貫
結尾阿伯有啲柒

未玩過隻game 但覺得隻game應該好過套戲唔少
女主角偷聽個幕 認真 我係屌出來
係一般,但白色恐怖唔可以拍拖? 你唔好話唔可以食飯訓覺柯屎?
但值得一睇,除非你唔係香港人拿唔到共鳴
點解香港人睇就會有共鳴?
Sorry 我無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞