[劇透]有無人覺得《返校》有點overrated?

285 回覆
77 Like 294 Dislike
其實
你都否認唔到女主角「發現」阿sir miss 的對話自我解讀個下有幾低手同韓劇
我覺得佢好玩舞台劇意識形態,所以劇情其實唔係好重要。好多地方能想像到遊戲會比較合理,但電影就真係要鍾意這類表達手法先會覺得ok。
個部分的確唔算處理得好。我覺得係因為只係想好快推到佢哋俾人拉,唔想太多分支,因為我解讀係套戲根本劇情唔重要,而係各種表達手法,例如係禮堂自殺,同學全部頭上麻布袋,甚至那個男仔代男主俾人以為係二五俾同學打都唔係全部真,成套戲現實劇情部分都唔係100%現實,只係個女主同男主嘅思想世界,包含記憶同想像。我本身都有睇某些比較意識流舞台劇所以明個手法,但我估的確唔係太大眾。
成套戲太講情情愛愛
反而支線 讀書會同學的相處 女主角父母
最後完全不了了之
出來效果完全肢離破碎
因為這種手法係唔注重真實性,如果講太多反而就變似正常電影⋯佢追求係一條條屍吊係樑上嘅震撼,實際同學死邊個唔重要,因為佢手法係表達邊個都可以,唔係要你對特定角色有同情或感覺。不過我都覺得真係推得好快,太多遊戲解謎闖關影子,我估玩過遊戲會覺得好d。
所以咪唔係好似出邊一面倒正評囉
處理好多位顯得粗疏同水過鴨背
如果你用女主角視點去睇就的確係狗血愛情故

但如果用男主角魏仲延角度睇就係熱愛自由嘅善良青年點被利用,最後點被政權迫害
女主角係家庭失意,係精神最虛弱嘅時候張老師就係申出援手嘅人,會鐘意人有幾出奇

張老師對女主角嘅愛就係出於做老師對學生嘅保護,慢慢過咗界

魏仲延究竟係咪真係有愛好難講,可能只係以為女主角都對自由有興趣而想幫佢(結果只係女主角利用咗魏仲延)
一嚟冇耐已經出事,感覺不太大,只係代入新屋嶺對號入座!
其實只係同你期望有落差姐 又唔洗踩到咁盡丫
以戲論戲 都係唔撚掂
姐係好似睇阿甘正傳 你如果係抱住睇越戰反戰撚心態去睇你可能都會覺得好求求其其就處理左個政治背景

但係欣賞可以有唔同角度架啫
明樓主可能想追求韓國逆權xx 果種蕩氣迴腸既義勇故事

但台灣片不嬲都唔興的 小確幸文青格局 以微窺大 用人物剪易時代會多啲 呢個都係特色丫
如果你期望係抗爭電影一定會失望
屯門牛
你用自己一個麻甩佬去代入女主角一個學生妹,覺得佢弱智
「水過鴨背」唔係咁既意思

根本就係以事論事 關乜嘢麻甩佬事
台灣人既睇法
其實同你地好唔同
白色恐怖唔係要描述或解釋
而係要勾起個背景

即光復後
要講返香港抗戰時期既愛情故事
電影唔會刻意去解釋當時既人心惶惶同恐懼
但勾起回憶就可以好可怕
不過香港人冇相關歷史資訊同回憶亦難以感受電影訊息
電影最多7.5
可以玩下沃草MC遊戲
好隨便就拉人去死刑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞