[劇透]有無人覺得《返校》有點overrated?

285 回覆
77 Like 294 Dislike
我一路係講緊男女主角的處境 全部人錯曬focus
呢點一路都係到

全套戲就係講女主角有幾弱撚智
算啦 得佢以為自己好撚識睇戲 叻叻啦佢
舉報文化嘅恐怖就係呢度
用公權力解決私怨
睇你唔順眼就篤灰
最後結果一發不可收拾
劇本最老土弱智係女主角偷聽阿sir miss 就去篤灰
唔係幼稚弱智是什麼?
對網上講句”幹你娘”都要坐監嘅台灣人嚟講
可能已經覺得呢啲劇情好撚出奇
新會員,真係唔識你係邊個?
不如講下套戲邊個overrated佢? overrated左邊度?
未睇,既然《返校》咁一般又冇共嗚,係咪唔應該睇?費事中伏晒錢
如果你想消磨時間,睇最平早場囉
但唔好抱咁高期望
白色恐怖暴政?水過鴨背
愛情線喧賓奪主
咁請問樓主你會用啲咩高超手法去合理鋪排女主角篤灰呢?
你問編劇啦
問我把撚
準確啲講
係有個毒撚想追女
然後比條女過橋篤灰嘅攬抄嘅故事
同意
套戲用好多jump scare
都真係幾低手下
網上睇就唔使啦,既然唔好睇就算
上網睇同D支那有咩分別,侵犯人版權
如果同期講政治的電影
官謊真相 好睇好多
睇完有反思
其實回覆唔關行動POST就用「不推文回覆」,成個熱門推晒D唔係128既野
「做法不完美,但可接受,要改善。」對套戲應該用呢個態度
都係老土架啦
其實由幾時開始大家有呢套戲係政治電影嘅錯覺,定係大家先入為主
導演自己都講過套戲唔係講政治,係講人
只係一個用白色恐怖時期做背景嘅愛情故事
可能大家過份想將套戲代入香港局勢先至會太focus喺套戲嘅政治層面
你話愛情線喧賓奪主,其實從來愛情線係主,政治係次
因為玩過隻GAME,知道個結局
我覺得係但又唔完全係。因為呼應左佢媽媽篤灰部分,想表達其實係好多人為自己私利利用政治達到自己私人目的,等對方得到所謂‘報應’。所以就算本身唔係壞人嘅人同親人愛人都信唔過,因為佢哋有一日唔滿意你,如果係一般情況就只係朋友間唱衰,但係白色恐佈下會死人。而且女主同佢媽媽本身居然覺得無問題先係社會氣氛最恐怖地方。
我反而覺得就係因為白色恐佈已經係生活一部分所以生活仍然要繼續。好似香港依家犧牲好多人,一般人仍然照常返工返學,飲食睇戲。唔係批判,而係人必須要繼續生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞