寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我......【3】

1001 回覆
946 Like 8 Dislike
推!!!
推呀
樓主加速

啲對話真心好多回憶,樓主其實靈感黎自邊度
LM
夠鐘岀文喇
出文啊!
文呀文呀
樓主加速

嚟自自己
就出架啦
鄧樓主覺得攰,比人瘋狂催
btw推一推先
樓主出未呀
樓主加速

嚟自自己

樓主加油 好耐冇深夜追文,呢篇係第二篇我咁想追
就出架啦

咁先抵錫
得未啊
諗返起中學既個段初戀
我間耶撚學校唔比拍拖 試過見曬家長要分手(堅戇鳩)
個時仲要12月21號 跟住係屋企頹到24號 就收到佢電話話等緊我打比佢過聖誔節個一刻真係好甜
可惜 三年感情仍然無疾而終
睇返呢個故 好有當初個種追佢既感覺
所以 樓主我講咁多 都係想你繼續出文比我繼續懷念下#
師兄,頂吾順啦,快啲出po啦
快d出文
聖誕節完結後,又回到我們溫書的日子。

整個假期,就只有溫書和溫書。

日子苦悶得很。

身邊的人都說,把試考好後,你想怎樣就怎樣啦。

結束假期之後,就是接踵而來的校內試,讓人喘不過氣來。

考試,就是代表你會突然變成Chris Wong或有容一心,幫助無職員的杏壇中學寫投訴信或是變成秘書,去記錄開會議程。

經過一個聖誕節,好像很多事情都改變。

首先是大佬花和惡霸成,惡霸成由原本出入皆有無數的小弟跟著他後面,現在變成跟在小藍和大佬花後面。

「我地傾緊計,你可唔可以唔好行咁埋?」大佬花在走廊對惡霸成說。

「對唔住,對唔住......」

我第一次見不怕訓導不怕老師的惡霸成被治得貼貼服服,真是厲害。

另一個改變是阿明。

「終於考完試啦!」

「發夢啦,仲有大考呀,真正嘅考試都未到。」阿明提醒。

「唉,點解做學生會咁苦命。」我說。

「不如去打返場機輕鬆下?」龍威說。

「No opinion.」阿程也同意。
「你地去啦,我唔得閒呀。」阿明說。

「吓?你唔好返屋企溫書咁掃興啦。」我說

阿明有點尷尬地說:「我唔係去溫書呀......」

「咁你去.....喔.....我明啦!」

「即係去邊?」龍威仍然不明白。

「明顯同囡囡睇戲。」阿程說。

「話時話,你聖誕節過成點?」

「佢好似幾開心?」阿明有害怕羞地說。

「唉我破產呀!」龍威喊叫。

「收聲啦,無人想聽你呻。」我說。

結果只有我們三個人去網吧打機。

最後,成績出爐那日,李老師特別叫我的名字。

「周乃生!」

通常這個語氣都不是什麼好事。

「係度!」
她拿著我的試卷,如虎望著羊的眼神,才把試卷遞給我說:「63分,進步咗啵。」

「多謝老師!」

「今次仲講唔講粗口呀?」

「This one great!」

「返去啦你。」

她再叫下一個同學;「阿明,今次做咩退步咗嘅?」

「吓......?」

「今次得82,你平時唔係咁架啵。」

阿明拿著試卷的樣子很沮喪,似乎有點不能接受。

「下次努力返啲啦,近期見你上堂都好似懶散咗,咁好可能影響你揀大學。」

「唔該老師......」

其實阿明不止數學科,整體成績也退步。

這使他的心情極度受影響,午餐時連飯也不願吃,只望著窗口發呆。

「喂阿明唔好唔開心啦,下次再努力返咪得囉。」我拍拍他的肩膀。

「一次啫。」阿程說。

「唔係囉,你地唔明。」他低頭說。

「唔明咪講到明囉。」

「個問題都唔係度!」阿明說。

「咁係邊度?」

「問題係我拍拖度,我都唔知做咩要哩個時候拍拖,根本就係自殺!」他激動地說。

現場氣氛尷尬得很,連班上其他人也嚇呆。

「咁你想點呀?」

「我想分手。」
鄧樓主覺得攰,比人瘋狂催
btw推一推先

所以要正評同推POST鼓勵下我
諗返起中學既個段初戀
我間耶撚學校唔比拍拖 試過見曬家長要分手(堅戇鳩)
個時仲要12月21號 跟住係屋企頹到24號 就收到佢電話話等緊我打比佢過聖誔節個一刻真係好甜
可惜 三年感情仍然無疾而終
睇返呢個故 好有當初個種追佢既感覺
所以 樓主我講咁多 都係想你繼續出文比我繼續懷念下#

每個人都有過去 多謝巴打嘅故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞