寫一首情詩畀暗戀嘅女仔,點知佢出返條謎題畀我......【3】

1001 回覆
946 Like 8 Dislike
New post lau Ming
呢個故好撚正呀
白痴仔
Sweet到核爆啊
來到聖誕節的當天,我早早已經起床。

應該說,我興奮得根本無法睡覺。

先去刷牙洗臉,再沖一個靚涼。

平常我用十分鐘做的事,這天花了差不多一個鐘頭。

畢竟是第一次的約會,當然要乾淨一點,女生最討厭男生污穢,我不能讓小藍覺得我不潔淨。

要有一個好印象!

確定自己方方面面都潔淨後,再照鏡弄頭髮,整一個潮頭,再襯衣服,照著鏡子的自己,一切都很完美。

然後,當我準備出門口時,我卻收到一個電話。

是小藍打來的!

「喂......」

「喂?」

「阿奶.......?我係小藍呀。」

「小藍,我差唔多出得門口啦!」

「阿奶......」

「係?」

「對唔住呀........我屋企人今日突然有活動.......我.......」

掛線後,我還是久久未能釋懷。

我設計的聖誕節日,所有的節目,一切都跟我想像中不一樣。

原本計劃不是這樣的.......
我呆坐在梳化上一段時間,最後我還是決定離開屋企走到街上,只是在街上漫無目的地遊蕩。

怎麼會這樣.....

我的浪漫大作戰......禮物......

無目的地遊蕩,不知自己走了多遠,逛著逛著時,由商場逛到小街,來到舊區時,有一個熟悉的身影。

我再擦擦眼睛,認真一望。

果然是她。

一柺一柺地走的人。

馨蕊。

「妳做咩係度嘅?」我走在她旁邊問。

「奶師兄!點解你會係度嘅?」她問,把我的對白完全搶了。

「咁妳又係度?」我再問。

「我嚟睇鐵打呀,假日得哩間仲開咋。」

「我住哩頭架嘛。」
「喔?原來你住哩度架?」她笑著說,好像發現什麼新奇事物一樣。

「妳隻腳好返未呀?」我看見她的腳仍然包裹著厚厚的白色紗布。

「覆緊診!不過無咁腫啦。」

「妳一個人去覆診?」

「我都未行唔到嘅.......」

「我陪妳去覆診啦。」我說。畢竟我內心有點不安,是我弄得她受傷。

「你著得咁靚,唔係去約會架咩......同小藍師姐。」

我驚訝地問:「妳點知架?」

「全校都知你鍾意佢啦,都唔係秘密嚟。」

「......」

「我自己得啦。」

「唔啦,我而家好得閒。」

我從未看過鐵打,原來鐵打店舖要坐在圓櫈上排隊等候。

「你收唔收到我張卡?」
「收到呀,多謝。」

接著輪到馨蕊看師父時,她的腳被師父一用力按摩就痛得哇哇大叫,整間鐵打店都能聽到她的叫聲。

她真的好像一個小妹妹。

「佢啱啱差啲殺咗我。」她拖著受傷的腳回來說。

「唔按邊會好呀。」

我送她去坐巴士後,臨上車前她說:「搞到你聖誕節都要陪我,唔好意思。」

其實我都沒有什麼事情做。

「聖誕節快樂呀,拜拜。」

「聖誕節快樂。」

送走馨蕊後,我便收到大佬花的電話。

第一句她已劈頭大罵:「周乃生你係咪男人嚟架!」

「聖誕節!漫漫冬日之浪漫一夜大作戰!待續!」
live
之後點呀
仆街喇一定係俾大佬花見到啦
白痴仔

我覺得係小藍屋企人香咗
下文呢
比小藍見到
好撚青春呀屌你老母
屌眼濕濕 做乜鳩呀
可以轉女主了
3P不是夢
樓主你對Gay廉成日起自己page宣傳你個故有咩反應

屌又要sad end啦

當然係萬分感激

講定 如果係sad end 我唔再睇啦屌

好行唔送

好撚型型啊 又唔係同你講 答把撚啊

唔想sad end 就自己作故喇柒頭
唔講以為樓豬收咗你錢 你想點作就點作

我覺得係小藍屋企人香咗

好想知發生咩事
樓主可以快啲出嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞