[FC?]關於有傳QE墮胎手術

228 回覆
862 Like 24 Dislike
我都唔係醫護
我都唔識咩病人私隱 更加唔知佢地諗乜
其實就係人性哲學問題
佢地驚爆出嚟會令受害者頂唔順自殺 咁佢地就會良心過意唔去 變咗劊子手

電車難題我諗你都聽過
最經典嘅 好多人都會選擇拉個制救5個人

但如果唔係拉制咁簡單呢
而係要推個超級大肥佬落路軌整停架車嚟救5個人 好多人會卻步
而家佢地面對呢個情況
係咪要親手葬送一個受害者嚟救更多個
無正確答案

再人性化啲咁睇 有個冠冕堂皇嘅理由(病人私隱)令我遠離呢個電車難題 連兩難嘅選擇都唔需要揀 又會有幾多人會肯跳出comfort zone

Anyway 我覺得冇需要指罵同路醫護 佢地唔係聖人 大家都只係普通人 肯出嚟指證嘅我地當bonus喇
推比ha secret 做fc
醫生成日上報流感個案
醫院又公佈流感人數
火災燒傷既受害者,點解又要比醫院擺上枱造成二次傷害?
佢地有冇考慮過病人私隱? 話專業操守要保密真係好on9
成日又要比HA撚鳩 又要做豬咁乖乖返工
HA將病人資料外泄件事到依家又冇左影,醫療真係好廢
成日用救人依個道德責任去綁架自己,掩飾自己既廢
成件事真係好on9
因姦成孕
佢冇po證明文件都唔好信
收皮啦 分化撚
push
你真係on9架啵
有證代表佢講既野真?調返轉有個有證既話冇d咁既事你又信唔信?
有證只可以fc佢個人既身份 不代表佢講既野係真
老老實實如果我地假定咗咁多醫護人員都冇個有良心有勇氣,連匿名都唔敢,咁實在太令人心寒,香港亦都真係可以收皮
非緊急情況下喎
FB仲有好多人傳緊無事義士嘅失蹤消息
醫生如果覺得孕婦有生命危險係包括「懷孕過程極可能引致孕婦自殘甚至自殺」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞