[FC?]關於有傳QE墮胎手術

228 回覆
862 Like 24 Dislike
今日有個post話有女義士被狗強姦,喺QE做咗墮胎手術,話好多醫護都知。唔係唔信有強姦事件,只係post入面嘅傳聞好似有d可疑

據我所知,喺香港,有即時生命危險嘅情況下,例如血流不止或者子宮有嚴重感染等等,全港好多有婦產科嘅醫院都可以緊急做手術墮胎。而喺冇生命危險嘅情況下,8至9周以下就係喺家計會用吸宮手術墮胎,9周以上的話,香港公立醫院只有瑪麗先可以做墮胎程序,而且係用藥物引產,因為9周以上胎兒開始形成骨骼,用手術會吸唔清(過唔到吸管)。確切數字唔記得,但大概係呢個周數。當然如果義士嗰下係有生命危險,都可以喺QE做嘅...

我唔係凡事FC撚,不過我諗如果可以嘅話,我地都係盡量堅持尋找真相,唔好輕易信假消息,免得淪落到人云亦云嘅藍絲水平
大把仲懵撚過藍屍既黃啦
8月前咩都FC左再放上黎
唔肯定都爬文既
依家成班豬閪乜撚狗屎垃圾都無限Loop
5個月啦 唔好咁快唔記得啦
係咪再5個月就唔記得今年咩事呀
記憶中,QE都有得做人工流產,
只係得瑪麗先有,
只係因為得好小位,
小到唔會對外開放咁
懷疑有人想放風spin走周同學單野
都係果句
無謂跟車太貼
既然大家要fc先可以keep住憤怒再行動
咁我成全你地
幾分鐘之前我已經問過醫護朋友
不過佢瞓咗 聽日先答到我

如果佢唔認同下下爆單杰野令人保持憤怒嘅話
佢唔肯講我都冇計
因為大家都想要一啲證件去support佢身份
唔通我口噏一句就當係真咩
但係你哋要諗下
一開始比狗用圓盾打嘅女抗爭者、
眼傷男教師、爆眼少女、失明女印記
仲有周同學等等等等等既大單料
呢啲已知嘅事實
難道不足以令你地記住憤怒嗎
既然有人聲稱已經有律師跟緊
我哋應該將已經證實左嘅不幸放在心上
查案係一樣累鬥累既事
車cam要keep住呼籲
未能fc嘅嘢就求證左先po
好嗎
聞酸棗表示好分心
上嚟諗住攞下靈感
點知搞到好唔安樂
都係個句,係真既就拉左人啦
可以拉邊個?
好彩仲有識講人話識分析既人,謠言止於智者。
佢既目的可能就係想做謠掛
1. 該post#484有QE證 但當然你可以話係藍絲出嚟扇風點火
2. 香港醫管局仲有冇程序 可以跟呢樣嘢真係成疑
3. 承上 既然你講到緊急手術就做得 啫係其實每間醫院都有人手有技術去處理呢件事 為免搬嚟搬去增加曝光風險 政府暗中安排亦有可能
4. 講到尾 fc唔到我地局外人做 希望有更多QE手足出證確認事件真偽

To 醫護手足:
公眾知情權同病人私隱我唔識分 但我地唔需要知受害人嘅名 當有傳染病患者死咗政府都會公告嘅時候 點解呢件事唔可以一樣處理手法 希望各醫護唔好再俾病人私隱困住 政府一定唔做 只可以靠你地良心醫護 真就幫手出證證實 假嘅更加要出嚟澄清
我當真係有
成個qe無一個願意出來保證確有其事,香港人已經衰撚過大陸人

大陸起碼有709律師心懷正義
隔離相關post 個絲打有show QE員工證
而相類似嘅料已經傳咗一段時間 更分別有醫生提示曾有相關事情發生
我認同要小心fact check同求證 但都要有自我判斷能力
麻煩睇返#484
少女被黑驚輪姦 昨於QE進行墮胎手術
https://lih.kg/1700885
Tui
保持距離,假消息滿天飛
樓豬全家死清光了
最慘就如果呢件事係真

qe員工已經唔撚係人
明知不停有女示威者係唔同日子遭輪姦唔講,仲覺得自己好正直保護緊女受害人

實際就係日日一車車女車番局,選幾個去輪姦,過百人唔見d好閒
班qe良心就幫人洗傷口, 輔導,落仔,診性病
仲自high自己隱瞞左幾多單強姦case,真係超重視病人私隱
Push
Push
Push
仲用重視病人私隱為由去保護自己份工係無良知既行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞