泛民食相可唔可以唔好咁衰,嚇親人㗎

269 回覆
50 Like 195 Dislike
未推翻 就要係現有體制入面玩大佢
唔係你成個傻西咁 話唔玩 建制都會唔玩埋
咩邏輯謬誤?
講啦
唔通信熱狗同建制呀屌你老母
但你要個出賣緊你既建制 笑撚咗
係可以靠抗爭扶正,但首先要爭取到真雙普選先
如果杯葛選舉, 有乜好處? 會唔會令街頭抗爭更辛苦? 點解唔製造多D朋友? 至少咁做, 唔製造多D建制派區議員敵人?
瞓醒繼續
覆到手軟

晏晝見啦大家
樓主你想人投建制咪講明囉

得啦大家明架啦
見凌晨仲有人未瞓屌鳩你
覺得驚訝要收皮呢?
唔係講區選嘅一早有勇武嘅出現啦 勇武派一出現基本上已經係要推翻制度 仲同你喺到區選?
要選嘅話唔入閘點區選?
我至少想聽下, 佢會想講乜.

有人勸我自殺, 我可以屌佢老母, 但我都可以揀另一條路, 問下"咁我自殺, 對我對社會對周圍有乜好處呀?"
帶風向失敗咗
比緊老闆屌
如果你係真心咁諗嘅你都真係幾撚蠢有敵人喺你面前唔去打 反而驚個隊友背後插你一刀而背向你嘅敵人
如果如果如果

如果你老母當年無比你老豆中出就唔會生你呢隻垃圾出黎

乜撚野都如果
毫無實際意義

取消你老母
但全部人都係建制派, 點解反而對民主推行有幫助呢? 定係你講緊中共國內有社會主義特色果種民主?
咁如果泛民都要睇抗爭者頭呢?

我明你意思 我都問緊樓主同相同問題

如果抗爭堅持、持續抗爭落去 變相係成為監察泛民嘅ㄧ大主力 泛民一販民 到時唔再係佢同抗爭者割 係抗爭者同佢割

現行議會泛民廢 除咗係議會架構出咗問題 亦係因為無市民持續監察

但行到今日 我明你柸䈓區選個point 但之後呢?
聽日下晝啲人出曬去 要繼續帶風向
佢話晏晝連登見呀
樓主思維好低能

叫人咪投泛民

然後somehow林鄭取消選區

??????

成日如果如果
如果真係玩呢招, 但到時取消唔到然後建制入撚曬又點呀, 呢個又答唔到
但係講取消又大大聲如果

如你老母
之後我地繼續出街比人打, 做浮屍, 做空中飛人, 只能默默係屋企對住部電腦上下網咁啦. 點解抗爭條路係先擴大最主要敵人個力量, 等佢區議會更大勢力時再去抗爭?

多個區議員, 佢落場, 保下D手足, 同警察講兩句都好丫.
樓主其實係想帶風向
削弱抗爭方既勢力
勇武入到議會我一樣會投比佢
又再真心問: 你覺得我哋而家 距離雙真普選有幾遠?

我問完你 都心知不妙

泛民就係知 雙真普選 遠過火星 所以先"幫手"爭取 (佢哋原先5大訴求 都無雙真普選啦) 搏好感爭支持
真係有雙真普選 佢哋就真係民選 真係要做嘢㗎啦嘛

如果 區選係唯ㄧ民意/民選途徑 而家得返ㄧ個月 除咗取消 真係再無其他可行方案

樓上有講話柸䈓 但我個人覺得太消極
1. 區議員喺現場議和已經冇乜用,已經唔再係6,7月個氣氛

2. 冇議員包伏嘅kol,無論言論上、行動上都會更加激進,我寧願多一個咁嘅盟友,好過一個綁手綁腳嘅人,講笑講句大J伍公子對場革命貢獻仲多過班區議員
個人覺得 樓主都覆得幾用心嘅 (起碼佢認真覆我認真問佢嘅嘢)

我覺得佢似係想抗爭者拎返抗爭去做唯ㄧ主導

佢似係唔信議會同議員可以發揮到佢哋最大功能 (which is kinda true... arlt least for the past 10 years)

感覺上 佢(同普遍反區選嘅聲音) 似係信抗爭者(我哋自己)多過議員

但我都係再三咁問同ㄧ個問題: 取消或唔取消之後呢? 我哋可以點行落去? 有無有效嘅方法轉型、甚至昇華個抗爭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞