[新手] [愛情] 每朝早在巴士站相遇的我和她

133 回覆
10 Like 4 Dislike
文呢
第七章
由鹹田街行到去西鐵站真係好撚辛苦, 如果一尾妥協咪姐係做兵。 所以我就打就畀佢同佢講。

「喂 Tiffany」

「做咩啊」

「不如去地鐵站等啦 我又唔洗咁蠢行多轉」

「咁好啦 我撘95K先喇 陣間見」

「byebye」

到咗之後, 冇幾耐Tiffany就打嚟。

「望下後面啦傻仔」

我望過去, 發現咗Tiffany之後就cut就線行過去佢到。

「喂 飲唔飲珍珠奶茶」

「好啊 一係咁 你請我飲嘢當還錢 掂唔掂先」

「唔....都得嘅」

好快, 我哋就去咗間sharetea。

「你想飲咩呀」

佢望住個menu望咗成30秒

「我想飲普通珍珠奶茶....都係唔好...芝士芒果又好似好正咁.....都係唔好.....」

「喂小姐 得未呀」我開始等到有啲唔耐煩

「揀唔到呀 你幫我揀啦」

之後我直接嗌咗兩杯大嘅珍珠奶茶

「小姐 估唔到你有選擇困難症喎」

「咩啫 咁我樣樣都想試下呀嗎」

「如果唔係你搵我 我會喺屋企打緊機」

「乜你咁頹架」

「平時一放學我就衝返屋企 冇計啦咁我又唔知行街為乜 除非有嘢想買」

「係喎 好耐冇食魚蛋 你食唔食啊」

「好啊 我都好耐冇食過」

之後我就買咗咖喱魚蛋, 食咗第一粒之後我好似pokemon隻噴火龍咁。

「嘩屌 好辣啊 我頂唔順喇」

「乜你咁渣架 第一粒已經咁」

「太耐冇食辣嘢」

「好彩淨係買咗6粒姐」我講完之後係咁飲杯珍珠奶茶

「頭先你個樣真係笑死我 最衰我冇影低啦」

「我條脷啱啱好似着咗火咁」

「話時話 估唔到你都幾食得辣喎」

「我成日食辣嘢㗎」

我睇一睇隻錶, 原來已經6點半。

「喂 我返企啦」

「我都係時候返屋企lu」

之後就一齊去咗小巴站等車

「你畀你ig我啊」

「唔畀會點先」

「post ig story係港女日常嚟架 快啲啦」

「好啦 見你唔係暗蒼肥婆 我就畀你啦」

上咗車之後, 當然坐佢隔離啦

[ 今日同@haizx230真係好開心 ]

「喂 你都post上ig啦」

「我驚啲friend見到你咁靚女會狗衝你咋 男校啲人痴撚線架」

「口花花咁 唔驚啦我喺學校大巴人追 你睇下我個post啲留言先啦」

{ 敏敏bb💕 我愛你 }

{ 今晚扑嘢夜唔夜 }

「嘩屌啊 狗公真係好恐怖」

「係呀 不過我都慣咗」

我部電話無啦啦震咗一震, 無啦啦有條唔識嘅人ig pm我。

「做咩呀」

「冇呀 無啦啦有條友pm我」

「佢講咩呀」

「你係敏敏嘅邊個」

「哦~ 又係佢 唔洗理佢啦」

我冇覆佢之後佢係咁炸我機, 部電話喺我褲袋係咁震。

「妖 條友好撚煩呀」

「sorry呀 最衰都係我啦 搞到咁」

「傻猪嚟嘅 都唔關你事 係我唔記得咗block佢姐」

「可唔可以借你部電話我想同佢講幾句」

之後佢就錄音

「你可唔可以唔好再煩住我男朋友啊」

佢錄室之後就畀返部電話我
第八章
「吓....你...認真架」 我有啲驚訝 因為估唔到咁快就得米

「errr...唔係咁嘅意思呀」 佢塊面紅哂

「咁我都唔想....佢再煩住我呀嘛....咪..咁講囉」

「哦~....係囉..你啱...又係嘅」 我有啲失望咁講

之後我哋兩個就一直dead air, 但係過程中佢又望下我咁, 我又望下佢。

落咗車之後

「不如我送你返屋企啊」

「吓...唔洗啦 我住你對面咋嘛」

「夜晚好多變態佬出没喎 第時你有咩事我點負責啊」

「嗰個變態佬咪就係你囉 成日昅住我」

「咩呀 你靚我先望你咋」

「口花花咁 行啦變態佬」

之後我就送到佢去屋企樓下

「送到而到就得啦」

「咁好啦 有變態佬記得打畀我呀」

「好啦 byebye變態佬」

之後我就返再屋企, 一開門口老母即刻問我

「七點先返屋企 去咗邊啊」

「吓...我要留堂呀 個老師玩連坐法冇計啦」

之後我就入咗房, 估唔到留堂而個大話係咁好用。

沖完涼之後開電腦, 點知峰哥同Jeff discord group call我。

「喂 去撚咗邊呀 今日rainbow新season啊 唔係講好咗新season第一日一齊打rank架咩 」

「你知唔知我同峰哥等你嗰陣有幾咁悶啊」

「聽我講先啦 今日同咗Tiffany去行街呀」

「我屌你呀 重色輕友」

「冇女就兄弟 有女就契弟 我屌你老母 」

「又唔係嘅各位大佬 有好消息 有壞消息想聽邊個先」

「壞消息囉 你表咗白呀」

「不如你講今日做咗啲咩」

之後我就講咗今日同Tiffany一齊嘅事

「所以好消息係你拎到佢ig」

「壞消息係你以為得米」

「你兩條友仔咁醒嘅 唉」

「做乜唉聲嘆氣 擺明佢怕羞啦」

「挑 小事姐」

之後Tiffany突然間打電話畀我, 我開咗擴音。

「喂 返咗屋企未呀」

「返咗啦 做咩呀」

「冇啊 我好悶啊 咪搵你傾計囉」

「但係我好忙喎」

「忙咩呀 咁我唔阻你喇」

「忙住同你傾計囉」

之後dead air咗幾秒

「你想我點接好」 之後佢笑咗

「係咁先啦 我食野先喇」

「好啦 記得食飽啲啊」

之後就cut咗線

「喂條女班聲幾正喎 畀ig我睇睇」

「已射 noted with thanks」
由於本人太懶所以搬下文先
第九章
「大佬們唔好咁痴線啦」

「屌 講下笑姐」

「係囉 所以幾時畀ig我哋睇睇」

「上咗gold先畀你哋睇啦 屌」

「好啊 睇下點」

我同佢哋打咗幾鋪rank之後去咗食飯, 好彩今日班教畜特別好人冇派功課。

返到房之後再同佢哋打多幾鋪, 仆你個街鳩打都升到去gold II, 平時認真打一嚟就silver I 仔。

「願賭服輸喎」

「屌你老母呀 平時認真打就冇咁勁」

「找數啊喂」

「好 我畀」

「咪亂咁follow人哋啊」

「得啦 得啦」

「我唔打喇 係咁先啦」

之後我就cut咗線, 除咗打機之外我平時都冇乜嘢做, 概然冇乜嘢做咁就早啲沖涼。

老實講今日行咗咁耐真係好攰, 但係有靚女陪我行又點話啊。

本身諗住喺張床到睇youtube頹下, 點知睇睇下就訓着咗。

重覆返每朝早起身做嘅嘢之後又返返嚟巴士站。

「喂 早晨啊」 今次終於到返我做立動嗰個

「早晨 疑~ 你今日咁遲嘅」

「冇啊 食早餐食耐咗先遲咗少少」

「食咩食咁耐呀 你講到好似好正咁」

「薯餅囉」

「薯餅都食咁耐 渣架」

「好過你啦 選擇困難症」

「喂呀 咁我真係兩嘢都想試下呀嘛 我唔信你冇選擇困難症囉」

「想知嘅話同我出多啲街咪得囉 」

「好啊 睇下點 如果有嘅話就請食飯」

「係喎我ig多咗兩個人follow嘅 你識唔識架」

ohh shit峰哥同Jeff嗰兩條死仔follow咗

「嗰兩個我啲friend嚟 唔洗理佢哋」

話咁快就到咗西鐵站

「喂 我落車喇」

「我哋whatsapp見啦 byebye」

「byebye」

接下來嚟當然係自high啦, 咁樣佢就冇籍口拒絕我約佢出去啦。

返到學又係嚟嚟去去咁, 我都唔多講啦。

不過食lunch嗰陣我feel到有人跟住我, 點知望去後面又冇人喎, 十足十啲鬼片咁。

之後我就開咗電話自拍摸式, 當然就唔係自拍啦毒撚自乜春拍啊。

「喂 無啦啦做咩自拍呀」Jeff問我

「係囉 毒撚最忌有自信啊」

「你哋兩個理撚得我啊」

相信大家都明我想點啦, 條友又真係唔好彩, 咁啱好彈咗出嚟畀我見到。

「仲捉你個支那閪唔到」 我講完之後即刻擰住頭追住佢

「做乜鳩啊」 峰哥問我

「你同Jeff幫我買個3號餐加大 陣間返」
第十章
由於條友係一個肥佬, 所以我就算運動差都可以追到佢。

我一嘢撲過去佢度, 我同佢就訓低咗。

「講 你想點 點解要跟住我」

「操你媽的 老子不會說的」

「唔講呀嘛」

我一拳打咗落佢塊面度。

「希大佬做乜打佢啊」

「希冷靜啲先」

「你哋唔係去咗m記架咩」

「兄弟嚟架嘛」

「兄弟嚟架嘛」

「好好好 我說 不要打」

「我是來報仇的」

「咁撚廢報乜春仇啊 傻鳩 今次算你好彩」

講完之後我就放佢走, 因為我唔想搞大件事。

「你估條友下次會唔會再嚟」

「一定啦屌 你嗰次同今次搞到佢咁唔憤氣」

「其實咁搞法 有排搞」

「驚閪咩 有我同峰哥喺度」

喺m記食完lunch之後同平時一樣, 咁我就唔多講喇。

返到屋企一如既往咁, 唔係打機就係同Jeff 峰哥佢哋吹水。

點知Tiffany每次都打嚟搵我吹水

「係喎你都有聽偉蘭」

「吓 你點知架」

「你唔記得拎銀包嗰次啊」

「哦~ 我記得喇」

「除咗偉蘭你仲有聽咩歌架」

「通常都係英文歌囉 咁你呢」

「有英文歌有中文歌」

「我好鐘意聽rock架」

「有冇聽green day呀」

「梗係有啦」

之後佢就唱咗green day首Wake me up when September ends嘅少少

「 Summer has come and past
The innocent can never last
Wake me up when September ends」

唔係講笑佢唱歌真係幾好聽

「喂 我唱得點呀」

「有名我叫荃灣歌王」

「係咪架 唱返兩句嚟聽下」

「好啊 睇下點」

之後我就揀咗green day嘅When I come around嚟唱

「do dudo do du dodo du do dodun do dun」

首歌有前湊架嘛, 我一唱出嚟佢就開始笑喇

「I heard you crying loud」

仆街我唱第一句已經走哂音, 之後佢笑得更大聲

「All the way across the town」 其實我都忍唔到笑, 唱完而句之後就停咗喺度笑
第十一章
之後我笑住咁講

「大家唔好笑 我係真心既」

點知就失哂控咁, 我哋兩條友隔住部電話笑咗10幾分鐘。

「呼呼 笑到我肚都痛埋」

「其實真係好鬼尷尬」

「係喎 你星期六得唔得閒呀」

「yesss 人生第一次比女約出街」我喺心入面講

雖然覺得好爽, 但係都要扮哂唔係咁。

「搞咩呀」

「睇下你有冇選擇困難正囉 所以得唔得姐」

「hmm...以我精準嘅計算再用埋阿媽係女人嘅定律加上!@^#&!I@#!@$......」

「點呀 得唔得閒姐」

「梗係得啦 作為廢青幾時都得閒」

「咁好啦 err..星期六 兩點鐘樓下小巴站等啦」

「好啊」

「咁到時見啦byebye」

「bye~」

屋企有個好on9嘅規定, 就係出街要同老母講。講真, 我都14歲啦, 仲當我係bb仔咁。唉, 啱啱識我嗰啲會笑鳩我係媽寶, 但係我都有辛酸架。

我行咗入去老母間房

「errr...星期六約咗friend去葵芳食嘢」

「係男定女呀」

「梗係男啦 你都痴線 男校邊有女仔啊」

「但係嗰次我聽到你同個女仔傾電喎」

我呆咗幾秒, 心諗「仆街 原來個死人老母會偷聽我講嘢」

「梗係唔係啦 條友gay gay地咋嘛」

老母之後比咗300蚊我

「6點前好返嚟」

等咗好耐, 終於去到星期五夜晚

「喂 記得聽日2點樓下小巴站等呀」

「知喇 聽日2點樓下小巴站等呀嘛」

「記得呀 cut線先喇bye bye」

「係咁先啦bye bye」

Tiffany每晚都打一次嚟提我, 可能你哋會覺得好煩, 但係其實咁樣都幾好啊起碼我唔會唔記得佢約咗我。 雖然我點都會記實佢約咗我。

我喺電話到較咗加鬧鐘之後就走咗去訓。

"Wake me up when september ends..."

「話咁快就一點 我想訓多陣啊」

之後我就去咗刷牙同gel一gel個頭, 打電話問Tiffany起身未

「喂 起身未呀 記得陣間2點樓下小巴站等」

「起咗啦 陣間見啦」

「陣間見」

當然我唔會咁蠢真係去小巴站等佢, 我就直接去咗佢屋企樓下等佢。
第十二章
我到見佢之後拍一拍佢膊頭

「疑~ 點解你喺度嘅 嚇死我咩 無啦啦拍我膊頭」

「唔得咩」

「唔得咩」

「唔理你喇 嬲啊」

「對唔住囉 唔好嬲啦 聽人講呢豬係識飛㗎喎」

「你喺邊度聽返嚟㗎 0分重作」 佢口講0分但係又陰陰嘴笑

「唔洗重作啦 你笑咗喎」

「冇啊 行啦傻仔」

「唔得咩」

「唔理你喇 嬲啊」

「對唔住囉 唔好嬲啦 聽人講呢豬係識飛㗎喎」

「你喺邊度聽返嚟㗎 0分重作」 佢口講0分但係又陰陰嘴笑

「唔洗重作啦 你笑咗喎」

「冇啊 行啦傻仔」

喺搭緊地鐵嗰陣, 無啦啦撞返小學同學, 之後個小同就走咗過嚟

「阿希 好耐冇見 呢個係你女朋友呀?」

「喂 咁啱得咁橋又會見到你嘅 我哋仲係朋友咋」

望一望Tiffany, 唔知點解佢個樣好似好灰咁

「哦 咁你加油啦 我落車先喇byebye」

呼~個小學同學終於走咗, Tiffany睇落去好似有啲唔開心咁。

「做咩咁嘅樣呀 嬲爆爆咁嘅」

「冇....冇嘢」

「啱啱嗰個女仔係我小學同學嚟㗎」

「真係?」

「你呷醋呀」

「冇啲咁嘅事囉 落車啦」之後佢塊面紅哂

「係喇係喇」

入到新都會廣場鳩行咗一圈, 都唔知食咩好

「喂 食咩啊 我哋行咗一圈喇喎」

「不如食pepper lunch啦 我見好似好正咁」

「好啊」

入到去睇一睇個menu, 唔洗幾十秒我已經揀開咗食咩

「hmmmm邊個好呢」

㩒一㩒隻錶開始計時

「啊 終於揀到喇」

「果然有選擇因難症 揀都揀咗10分鐘」

「咁要子細啲睇㗎嘛 到時揀錯咗就唔好啦」

「又係嘅 我去嗌先喇 你睇住個位啊」

「知喇」
第七章
由鹹田街行到去西鐵站真係好撚辛苦, 如果妥協咪姐係做兵。 所以我就打就畀佢同佢講。

「望下後面啦傻仔」

我望過去, 發現咗Tiffany之後就cut線行過去佢到。

「喂 飲唔飲珍珠奶茶」

「好啊 一係咁 你請我飲嘢當還錢 掂唔掂先」

「好啦 見你唔係暗肥婆 我就畀你啦」

「口花花咁 唔驚啦我喺學校大人追 你睇下我個post啲留言先啦」

佢錄之後就畀返部電話我

有排你抄
ah shit here we go again
存在絲有冇考慮過做中文老師
有「新」文
冇 我單純捉你錯字
新毒者留名
究竟係唔係真人真事
新讀者留名

「喂條女聲幾正喎 畀ig我睇睇」

「已射 noted with thanks」

做多咗啦
屌緊女女唔得閒寫
寫緊 大家等多幾日
第十三章
嗌咗個黑椒雞肉飯, 返到個位Tiffany就好開心咁同我講

「我終於揀到食咩喇 就要個黑椒雞肉飯啦」

「疑 咁咪同我嗌嗰個一樣」

「係咩 唔講住喇出去嗌先」

之後佢就返咗嚟個位度

「問你啲嘢啊 我定係啱啱嗰個小學同學靚啲呀」

「點解咁問」

「答啦 邊個靚啲啫」

「我答㗎喇喎 唔準嬲喎」

「嗯」

「梗係你靚啲啦 仲洗講嘅」

「係咪㗎」

「梗係啦呃你做咩啫」

咁啱好啲嘢食嚟到

「等咗好耐終於有嘢食喇」

「好唔好食呀」

「ok啦 不過呢...」

「咩呀」

我都唔知點解我突然間咁大膽

「你煮嘅嘢食會好食啲」

「你又知我有煮嘢食」

「有睇你ig 㗎嘛」

「曳曳喇你mon住ig」

「咩啊 唔比睇咩而家 我日日都咁掛住你啊」

佢聽到之後成塊面紅哂

「快啲食啦仲講」

「你啊 食多啲啦 咁瘦點溝女呀」

佢對咗支匙羹喂我

個感覺...好幸福

「關咩事啫」

「點會唔關事啊 啲女呢 唔鐘意咁瘦嘅男仔㗎」

「咁你呢」

「我呀... 其實拍拖都係睇啱唔啱feel啫」

幾分鐘之後 我哋就食哂啲嘢

「我哋而家去邊呀」

「夾唔夾公仔呀」

「好啊」

「不如夾錢夾啦」

「可以啊」

我哋就去咗新都會隔離個商場

夾咗30蚊都仲係冇料到,仲諗住夾埋嗰10蚊之後走嗰陣

又夾到喎,呢啲係咪就係所謂嘅堅持到底就會成功呢,係掛

「嘩好勁啊你 咁都夾到」

「唔係技術問題 -6啫 行啦 下一站去邊啊」

「等我諗諗先」

「不如去啟德郵輪碼頭呀 你去過未呀」

「話明毒撚又點會去過啊」

「嗰度好靚㗎」

「咁出發啦 美軍來了 你帶路」
希望冇乜錯字
第十章
「係喎你都有聽偉蘭」

「除咗偉蘭你仲有聽咩歌架」

呀荃灣歌王你係有聽衛蘭定偉蘭
又錯
我屌你老母 whatsapp問人send返啲notes比我 全部已讀不回

一到班友問我嗰陣又要我比

明咩叫 你點對人唔代表人哋點樣對你
錯Po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞