[新手] [愛情] 每朝早在巴士站相遇的我和她

133 回覆
10 Like 4 Dislike
今晚先再搬文
用標點符號得唔得
唔識用標點符號
學下好不
有機會先
想你學好中文都唔聽教
有聲既
又唔出文!又唔讀書!
文呢
第五章
其實我嘅人生係一個輪迴, 起身-> 返學-> 放學-> 返屋企-> 訓覺, 之後? 咪就係重覆囉。

重複返琴日朝早做過嘅嘢之後終於都到咗最令我緊張同埋期待嘅環節。

一出到門口等elevator嗰陣我不斷係到諗究竟點樣問先唔會覺得奇怪, 但係我諗嚟諗去都冇一個好正常嘅理由, 因為都幾柒下。

我等緊車嗰陣得出一個結論, 都係正接啲問佢攞。

我今日特登唔聽歌自high, 就係為咗可以同傾耐啲。

老實講唔聽歌真係好撚悶, 咁我冇理由呆喺到等佢㗎嘛於是我就拎咗部電話出嚟。

其實真係冇乜嘢好睇加上我又唔玩手機game所以拎咗出嚟都唔知做咩好。

喺我扮睇電話嗰陣無啦啦有人拍我摶頭

「早晨啊呀希」

我嚇一嚇, 因為我仲諗住我做主動嗰一方

「早...晨」

「哈哈咁搞笑嘅你咁都嚇親」

「吓...唔係啊 我冇嚇親啊」

「扮咩姐 一睇你個樣都知你係啦」

「其實我係畀你打招呼嚇親姐」

「哦~ 姐係你唔想我同你打朝呼 咁好啦以後唔同你打招呼喇」

「我唔係咁嘅意思啊 係有啲突然姐」

「係呢...琴晚訓得好唔好啊」

我知, 大家會心諗我jm9但希望大家明白毒撚嘅心境, 咁我都唔想dead air。 就算柒都好都要柒落去。

「你個人咁奇怪嘅 我琴日訓得好好啊」

( 講真我打到呢到都覺得好L尷 )

突然之間電話響起, 仲以為係峰哥/Jeff打畀我, 睇一睇原來係老母打畀我。

"憑我徹底的勇氣 愛是最大權利 不理場面不偉大 我共你始終同遊生死 還有哪一種結尾 花光一切在乎你"

「喂啊仔」

「喂」

我當堂嚇一嚇, 唔通畀老母見到哂?

「你唔記得咗拎銀包啊」

「吓 咁點呀?」

「唔知你呀 一係你上嚟拎啦」

「err...我諗到計 唔洗喇」

我講完而句之後就即刻cut咗佢線, 連bye都冇講。

「做咩啊」

「冇啊 啊媽打嚟同我講我漏咗拎銀包 宜家冇錢撘車同埋食飯」

「咁大頭蝦嘅你」

佢講完之後拎咗個印有melody公仔嘅銀包出嚟, 佢畀咗65蚊我。

「嗱 嗰5蚊係用嚟撘車嘅 而嗰60蚊係食lunch用嘅 記住啊 唔好洗哂嗰60蚊啊 要留返小小錢去撘車返屋企啊」

「吓...咁點得架」

咁啱好架車着咗

我入完5蚊之後就坐咗喺佢隔離

「咁我聽日還返70蚊畀你啦」

「唔洗啦65蚊夠喇 我又唔係啲貪錢嘅人同埋收多你錢 個良心都過意唔去啦」

「唔得 我一定要」

「65蚊夠啦」

「還錢畀人 畀多少少錢係我嘅傅統嚟」

「你唔收嘅話 我會迫你收咗佢」

「疑~ 好衰架 恰女仔」

無啦啦有個師奶出聲

「可唔可以細聲少少啊 唔該」

個師奶出聲屌鳩完我哋之後, 我同Tiffany冇嘢講, 怕怕羞羞咁對望咗幾秒是之後又互相擰轉頭, 佢塊面紅哂嗰陣都幾可愛。

「你介唔介意畀你電話我」 我膽粗粗咁問佢

「見係你就畀啦」

「借你部電話用一用啊」

「密碼係咩啊」

「228227」

佢畀返部電話我之後我都冇即刻睇, 因為已經到咗西鐵站。

「咁...我落車喇whatsapp見喇」

「好啦..byebye」佢講完之後向我揮手

「whatsapp見喇 byebye」我又向佢揮返手

「yesssss我得咗喇 我拎到女神電話喇」 我喺心入面叫咗出嚟
第六章
其實我都唔知點解要㩒低自己, 叫人哋做女神。 不過現時社會風氣係咁, 我嗰陣真係好傻仔。 雖然佢真係好靚女, 但如果有波有閪都叫女神, 咁我相信全香港男性食得屎。 9up住講多先啦唔阻大家睇文。

喺我自high緊嗰陣, 無啦啦有條友同我講嘢。

「操你媽個B 你媽天天被狗操」

哦, 原來係隔離C班支那豬

「支那豬咪撚嘈啦 原來偷影嗰個係你」

「是啊怎樣 操你媽B的港獨狗 你媽被日本鬼子操得很爽 大叫到由香港到北京都聽到」

「柒少陣啦撚樣 咁撚鐘意偷影又唔見你show相比我睇 我老母比日本仔屌」

「操你媽的港獨狗」佢講完之後打咗我一拳

但係記住, 宜家係喺巴土上面, 其實我都唔想理佢。

「唔夠講就打人 支那文化真係博大精深」

「來啊打我啊 港獨廢青」

「嗱你話㗎 係你 自~願~ 申請叫人打你㗎」 我特登強調自願呢兩隻字

之後我就一腳踢咗落佢條J到, 佢食咗我隻腳之後就訓咗喺地下。

「操...你媽...的 香港人....也...是中國人」 佢訓喺地下好辛苦咁講

「我都費事同你嘈」我同佢講完之後就落咗車

返到學都係平時咁, 上堂發下夢, 小息就同Jeff 峰哥佢哋吹水。

「喂 琴日我喺個婚禮食嗰啲野好正」

「聽你咁講又真係幾正喎 聽到之後我都流哂口水」

「講開又講啊希你今日點啊」

「係囉我都想知」

「冇啊 我今朝唔撚記得帶銀包 佢知道咗之後借咗我65蚊」

「吓 」 Jeff同峰哥同一時間吓咗聲

「聽我講埋先... 」

講完一大輪之後佢哋話

「條女好似都幾冧你喎」

「係囉我同Jeff覺得係」

「希望啦 唉」

「講開又講 你哋覺得C班條友仔有冇爆蛋」

「唔止爆蛋添 啲精仲要外流」 Jeff講完之後鳩笑

「唔講住 我要去買返支水」

喺我買完水嗰陣小息完咗, 不過陣間就lunch time所以好快又有得傾。

同平時一樣, 呆呆下就放學。 點知電話無啦啦叮咗聲, 咁我就拎咗出嚟睇下。

「喂 你得唔得閒」

原來係Tiffany搵我

「得呀 做咩」

「冇啊 想同你飲嘢 過嚟西鐵站等我」

「好啊 行緊過嚟」

其實我都估唔到會咁, 不過返屋企打機其實都幾悶, 咪陪下佢囉。
返學太攰 照搬住文先 有第十三章喺ig公報
發現盲仔唔係好識分直同正
好似唔係第一次見撈亂咗
文呢
249姐
八千幾姐
佢直頭唔係好識中文
***眾籌***
唔好意思,仲係要借個位&幫你推推POST

鐘庭耀教授為今次運動發起了超大型全港性民調,長期追蹤今次運動大事件的民意 (eg. 721, 831) & 證明香港人未放棄,然後做份國際文宣, 話比全世界聽:5毛網軍不代表香港人
(眾籌到而家先52%, 仲要大家支持)

第三&四期民調結果POST (new)
https://lihkg.com/thread/1696271/page/1
第二期民調結果POST
https://lihkg.com/thread/1686054
第一期民調結果POST
https://lih.kg/1675545

眾籌link: https://www.collaction.hk/project/story/1209
官方link (我們香港人計劃) :
https://www.pori.hk/

(對唔住,我知而家仲叫大家課金可能好反感,但我相信兄弟爬山,各有各做)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞