[新手] [愛情] 每朝早在巴士站相遇的我和她

133 回覆
10 Like 4 Dislike
係咪想抄

乜我前世有殺人放火強姦搶劫咩? 唉, IG bio啲人話命運在我手裏, 我睇完真係想過去屌鳩佢, 因為根本就九唔答八。

學下用頓號

就係咁我又過咗一個自己做自己呻嘅夜晚。

"Wake me up when september ends.. Ring out the bells again..." 唉 令人憎恨 星期一又到喇 我㩒停咗電話個内置鬧鐘之後。

「仔 夠鐘起身 返學喇 」

睡眼惺忪嘅我行出客廳, 飲杯暖水之後再飲豆漿再食一啖阿媽整嘅早餐, 成個人即刻醒神哂。 再刷埋個靚牙, 着埋套校服準備出門口。

「 希望今日班車唔會遲開 」我喺心入面講

我之所以咁講係因為34號巴士嘅司機好撚仆街, 加上我屋企樓下就係巴士總站, 車遲開真係要硬食遲到, 除非我嘥40幾蚊撘的士或者小巴啦, 不過小巴嘅話行去學校至少要10分鐘。 對於我啲懶人嚟講, 真係寧願遲到都唔行10幾分鐘。​

班?? 唔知你想用咩量詞

抄啦
x10
:Noted with thanks
幫我答埋
咁就唔洗抄咩
我要見律師
幾時有文牙仔
第二章
返到學又要企喺操場on99咁等早會開始

一擺低個書包嗰陣無啦啦後面有人拍我搏頭

「偽毒可恥 竟然背住我哋去溝女」

我好撚驚, 唔通有gay佬跟住我返學, 我一望去後面, 哦原來係峰哥。

「吓 搞咩啊」 我扮唔知

「估唔到有女喎」 佢好串咁講

叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮

「唔講先喇」

好彩咁啱好打鐘, 雖然又要聽台上面班人9up但係總好過畀人問三問四。

「仆街」 我諗返超第一堂就係電腦堂而峰哥就係坐我隔離嗰個

上到電腦室, 又嚟料

「喂 你條女靚唔靚架」 佢開始狗公mode

「佢大唔大波架」

「佢ig係咩」

「妖收皮啦」 我開始覺得有啲煩

「你唔講我唔撚幫你做電腦堂課」 你條死友仔啊竟然用而樣嘢威脅我

「好好好 我講我講 對唔住大佬」 我好無奈咁講

「嗱 佢呢就叫做Tiffany 我同佢係今日先識姐」 講到而到我塊面就紅哂

「嘩嘩嘩 塊面紅哂喎 唔通你哋咁快就....」 佢講完之後奸笑

「妖 收皮啦 邊有可能呀」

「屌 唔係喎 一有女你就咁勇 平時上堂就cool到 連你最有信心嘅英文你都冇咁勇敢 唉愛情嘅力量真係偉大啊 可惜毒撚成世都冇女」

「吓 係佢主動過嚟approach我先嘅 不過佢有過電先畀我先姐 其實我都留意咗佢幾個月」

「唉 唔好講喇 我好撚sad啊 屌你 威啦你 有囡囡」 佢講完之後就開工做

而我呢, 當然係坐係到回味啦。

呆下呆下咁就過咗電腦堂, 大檸樂陣間就係中文堂。
第三章
柒下柒下咁又去到lunch time, 唉準備又畀人係咁問喇, 但係其實點解佢哋又知? 唔通條女係佢哋派嚟撚鳩我?

「喂 食咩啊」 Jeff問我哋

係喎未同大家介紹我啲friend, 做得毒撚就當然有翻個毒撚圈子啦 咁我都唔例外。

峰哥 - 矮柒肥窮毒, 五樣嘢中哂

Jeff - 好撚有錢不過on9, 成日講埋啲唔好笑嘅笑話

唔好睇佢哋平時串柒柒咁, 佢哋其實係好好嘅談心對象 仲要有義氣㖭。

「唔係呀? 今日星期幾呀?」峰哥回答返佢

「哦 係係係 記得記得 星期二大快活呀嗎」

「話時話 你哋點知今朝啲嘢㗎」 我好好奇咁問

「你今朝畀隔離C班條友影到哂啦 宜家喺C班班群瘋傳 真係水都洗唔清啊」

峰哥講完之後Jeff接住講

「C班啲人仲要強烈譴責你有女㖭呀」

「嘩 咁我以後要小心啲畀佢影到」

「你唔好對條女做埋啲唔正經嘅嘢啊 我會打999拉你㗎」峰哥講完之後又奸笑

「收皮啦 最唔正經嗰個咪就係你囉笨柒」

講真其實峰哥奸笑嗰陣個樣真係好撚柒, 加上佢五大又中哂, 作為friend嘅我都頂唔順。

「揾位啦渠頭」 峰哥好唔爽咁對住我講

過程中Jeff完完全全咁做咗個邊緣人 , 我都唔知點解同峰哥互相屌鳩個陣會唔記得佢嘅存在。

我哋食食下嗰陣, 通常都係峰哥同Jeff喺到傾動漫嘢而我就乜都冇講, 冇計啦動漫嘢我又唔啱。

「喂有套嘢好正喎 個女主又大波」峰哥邊講邊指住佢電話

「0興」Jeff回答佢

「其實呢...你哋信唔信一見鍾情㗎」我好突然咁打斷咗佢哋嘅話題

我都唔知點解, 我會有種衝動去問佢哋。

「errr...就算拍到拖都唔會長久」 Jeff好認真咁講

「咁峰哥你點睇?」

「同Jeff一樣囉」

「啊希你有咩諗法?」峰哥問我

「...sorry我答你唔到」佢一問到我嗰陣我個腦一片空白

之後Jeff意識到個氣氛變得有啲沉重, 所以佢同我哋講 「喂 快啲食嘢啦 宜家37分喇 我趕住去課金」

就係咁, lunch time嘅時間過咗又要上埋啲閪堂。

上堂嗰陣我不斷係咁諗一見鍾情成功嘅%有幾多, 我一諗到今朝我同Tiffany嘅嘢嗰陣, 又諗返起Jeff嗰句「就算拍到拖都唔會長久」就打沉返我。
留一留名
Jeff - 好撚有錢不過on9, 成日講埋啲唔好笑嘅笑話

終於知點解盲仔啲笑話唔好笑
其實可以咁講 嗰兩個角色都係影射緊我真人
除咗有錢同肥嗰part
留名先
依句我已經笑左
諗番起joker個笑話
有錢都係
249 啫
係249姐
今日先見到
加油
多謝大家支持
等緊文
我搬一搬返紙言啲先
第四章
話咁快就放學, 我呢啲平時冇乜節目嘅人當然一放學就係衝返屋企打機啦, 點知今日放學咁啱好見到Jeff喎, 咁就當然過去hi下佢啦。

「喂 你今日唔洗搞圖書館啲嘢咩」 我行咗去佢隔離

「希大佬? 我要趕住返屋企換衫之後出席表哥嘅婚禮先早走啊 你知啦住康樂園好麻煩㗎嘛」

「仆你個街 又哂命」

大家都知喇airpods係漏音耳筒嚟㗎嗎, 條死仔又戴住對airpods我喺佢隔離梗係聽到佢聽咩歌啦。

"其實毒撚一個更開心 洗撚你講 其實毒撚早晚留在家 卻扮忙"

我聽到之後忍唔住唱返句

「其實毒撚一個不開心 洗撚你講」

「屌知你有女喇 仲要唱到走哂音咁」 佢笑住講

「乜我唱歌真係咁難聽咩」 我講完之後自己都笑咗

「唔講住先喇 個司機等咗我好耐 係咁先啦」 佢講完之後一支箭咁衝咗去架Tesla model X到

「唉 如果我係有錢仔 你話幾好」 我喺心入面講

返到屋企當然係換衫之後開電腦啦, 打開隻battlefield打咗幾鋪望一望出去個窗再睇一睇我隻錶原來已經7:30

「仔 食飯喇」

食完個飯之後我狗衝返房繼續打機, 點知一坐低discord group就有人打嚟, 我接咗個call之後。

「喂~」

「喂 咩料啊峰哥」

「Jeff佢今晚要出席表哥婚禮 我哋三個冇得一齊打機」

「我知呀」

之後我就講咗今日放學啲嘢畀峰哥聽

「屌你咩 有女咋嗎 好撚勁咩 」

「我又幾想聽下你點樣唱到走音」峰哥講完之係就係到鳩笑

佢笑咗成分鐘之後先開始冷靜落嚟

「喂 係喎今日電腦堂聽完你咁講 你好似唔記得咗啲嘢」

「吓」 我聽完峰哥講之後成個黑人問號咁

「問人攞ig電話嗰啲呀 你唔問佢攞你淨係規限每朝早喺巴士站遇見佢」

「好似係喎」

「但係我唔知點開口」

「嗱 等我教你啦 直接問佢咪得囉」

「屌 講完好似冇講過嘢咁」

「食屎啦你 你唔知點開口呀嗎 我咪教你囉 點知又要踩低人哋一翻心意 哼」 峰哥扮啲女人喺到嬲

「咪撚扮女人啦 好撚嘔心啊 屌你老味」

「唉 好啦唔玩你喇 識做啦宜家 冬池 呢 me down 啊」

「up乜鳩啊你 講唔正就咪撚講啦」

「係喇係喇 知你英文勁揪 話時話英文功課做咗未呀」

「梗係未啦 我宜家先開始做咋 咁你啲中文搞掂未」

「一早搞掂啦 就係等你嗰分英文同Jeff嘅中史 我睇動漫都睇咗成個鐘 都仲未等到先discord call你」

「哦~ 原來有陰謀嘅」

「被發現了.jpg」

「屌 係咁先啦唔阻你做英文喇 whatsapp group見喇」

「BYE」

「BYE」

做完之後睇一睇隻錶

「仆街 十點廿八分 打多鋪機都唔得」

冇計啦, 同峰哥傾咗咁耐又要做本垃圾grammar book, 我send完啲答案之後就去咗沖涼刷牙訓覺。

訓咗落床, 我就不斷開始諗如果攞電話失敗咪柒到飛上火星, 一嚟失敗又冇後路, 二嚟C班條友又會影住哂。

我不禁唉咗一聲, 之後就訓着咗。
grammar book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞