歡迎想砌模型o既巴絲入黎(6)黑警死全家,罷買藍精

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
直接用1500灰
其實邊個都得,主要係睇你接唔接受到
如果第3種 剪完 打磨完 水貼 光油 再全隻拋光

最尾先拋光 咁 之前打磨花左既面 會唔會比光油隔住左 最尾拋光完都唔會透 定一樣會變番透明?
我仲以為所有噴罐都係油性
水性會無咁多覆蓋力?
會唔會對之後滲線/消光有影響?
另外想問一個金色油既問題

起唔用噴槍噴油(唔包gundam marker)既情況下 有咩最簡單既方法可以油到pg 女妖角嗰隻金色出來 但又唔會氧化甩色既 (我覺得gundam marker 隻金色 接受到 但會甩色就不了)

係咪最簡單都要銀底 再透明黃咁
第3種方法有風險
首先你光油要噴得厚(噴3-4層) 唔係會磨穿層光油
第二打磨花左既面(霧化左) 噴左光油唔會變返透明 需要拋光先會靚仔返
第三剪完>打磨完>拋光全部既件>水貼>光油 係一般既做法
唔知你想要邊隻金色效果
不過最常用金屬色做法 光黑>銀色>透明黃+橙
另外一種做法就係 光黑>金色
田宮水性覆蓋架力不了(仲要係白色)覆蓋力更低
對之後滲線/消光冇影響
有冇人識整/整過 佢對眼既特效
真·素組圖

Hirm 神高
骨架擁有痴撚線級別嘅可動同穩定,但手腕裝甲嚴重影響可動角度(大約得90度),小腿噴口、胸部同肩部有部分金屬色預塗裝,全身金屬部件得腳板底同埋.........螺絲

Hirm一貫風格,採用肌肉猛男人體比例,睇貫傳統機人比例嘅你會有啲唔慣。全身裝甲拋光質感,但明顯少咗好多隱藏水口(感覺得4~5成),出hyper mode都唔知買唔買好。小腿噴口分件一定要上膠水,鬆過閪咁,而胸部中間黃色件亦好鬆,不過唔會跌出嚟。肩部、腕部、前裙甲、小腿都有部分外甲可展開。有送埋背部🌈圈,用兩粒細部件卡係中間紅色翼到,整體幾可靠。紅迷開始有送貼紙。

最不滿係腳板底有俾橡膠貼紙增加摩擦力,不過全部要自己裁,仲要唔係四四正正嘅形狀
隻god好靚但係$850
肯定會大減
學我啦,尋日買咗盒MG God gundam
沒有對比就沒有傷害,等個孫燒盒mg god 2.0俾我
等G gundam 30周年啦,好似2024 左右
有冇咩開倉消息
仲有閃光高達
想問下藍色命運一號機,如果唔上色,就咁素組唔會靚?琴日見到想買,但睇成咁圖真係一pat 藍色咁,自己又唔會上色,結果放棄左。但真係好鍾意一號機好想砌

btw 結果買左3號機
買咗RX104
Wtf
超大盒
又大隻

土地問題
HG大隻過MG
好心佢就直出MG啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞