開心速遞(321)

1001 回覆
12 Like 14 Dislike
有邊啲係親生仔女?
大部分定少部分?唔係好知...
嗰陣唔係話牛下27點咩?
係唔係親生仔都計出鏡騷錢架喎
30mins為1個騷,好似係
好似最高27.x , 平均 25.x
但低過開心速遞
肯定嘅大小姐 阿水 Judy 嗰啲應該係?
送水輝啊龔都應該係(拍過正劇/多正劇)
其他唔敢肯定

通常親生仔會tvb assign啲job俾artist 正常來講冇得推
另外嗰種應該係自己接job
池美麗 kiko應該係合約?
以上唔太清楚僅供參考
其實就算星期六日播都唔見得可以令到本身weekend出街玩果班觀眾會返屋企睇電視囉
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20130920/18431180

以年騷計算,一般會簽一年至五年不等,每半集劇(即半小時)計一個騷,每年約簽70至100個騷。藝員合約包括基本藝人合約與經理人合約,無綫會主動為俗稱親生仔女的後者接工作,他們有較多演出及得獎機會,在外接登台騷、廣告、電影等會另抽約30%佣金,較基本藝人約的20%為高。而薪金會視乎藝人知名程度有所不同
親生仔女就一年會有固定人工加騷數/錢 拍劇 台慶都算其中之一 其它就經理人幫手接出面嘅job

其實主角嚟講都多嘅 熊家有阿蟹 3E 安仔 朱ling David 龔燁 潮偉 接龍就大小姐 terry 細龍生 送水輝 龜縮 英俊等等 仲有阿孝 阿壯 Venus Bonnie等等 tvb官網經理人合約藝員有得搵
拉勻全年來計開心速遞無乜得輸
計單集最高都未必會輸
因為波比群姐果集32.3點
播七日
無綫變撚左北韓咁 鐵幕式全部變晒閉門搞
對好多artist黎講,處境劇係筍工嚟
騷數量、曝光率穩定,
拍攝時間相對穩定,演員多變相唔使成日連chur好多日
又容易入屋 = 容易接街騷同廣告
成功例子大家可以參考返徐榮

所以入得嚟做主角嘅好多親生仔女係好正常
以前拍完一堆播出街又cut到支零破碎
工作量未一樣咁多又白做
我反而望加集又日日播之後編劇放翻慢啲腳步
唔好將啲劇情死chur爛chur一集播完

唔會因為日日播而質素下降嘅
如果增加工作量未增加翻相應工作人員囉
不過而家tvb淨係識炒人
其實係咪想拉低開心速遞收視以令到啲膠正劇收視無咁難睇咋 btw 開心速遞對於無綫有事鍾無艷冇事夏迎春 ≈ 大小姐對於威仔
比我做artist都想做處境劇
之前聽訪問
處境劇以前平日拍廠景、weekend拍外景
拍嘢時間好穩定
唔知而家仲係咪咁
Cls 係邊個提議日日播,
我睇字都覺得辛苦 何況係佢哋
我就唔信佢個個post都加人分擔workload呀

雖然開心速遞係好睇,
但作為觀眾都需要時間抖吓氣沉澱吓
(加上咁樣我就少咗個樂觀面對monday blue嘅藉口)

學樓上講咁 播ng片已經可以有唔錯嘅收視,
資源用少啲又有效果,
咁嘅話星期六日臨尾5分鐘我俾你瘋狂置入又點話
咁Terry和Max係咪正劇
明知廢但都因為係仔而焗住捧
somehow is
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞