APPLE的信眾有福了!蘋果CEO任職北京清華大學

389 回覆
29 Like 702 Dislike
人係好蠢的 好多時大眾嘅行為都係非理性 如果淘汰機制係work嘅話 咁我地就唔洗擔心壟斷 香港甚至全世界都唔會有咁多紅色資本

而且如果自由市場機制有你諗到咁美好 咁就唔會全世界都仲拗緊行左翼定右翼經濟好啲

依家啲大公司已經好大影響力 你仲未意識到如果政府被進一步矮化 企業繼續延伸自己影響力去滲透其他政府甚至成個社會嘅話 到時你去到邊個”國家”都係冇得避
其實今時今日嘅社會已經有呢個問題 商人喺政府隱形嘅影響力有幾大冇咩人知 有時你真係好難判斷究竟係總統治國定係shadow government先係有實權嗰個
你所講嗰啲衝突都幾有可能係因為咁而產生 但總之open border唔係呢啲 問題嘅solution
講堅繼續用 Apple始終係最好選擇
如果聽連登講跟佢地標準罷用咩就唔用 咁Android, Windows, Google都冇得你用
做顧問先決仲條件:識乃
你去西藏旅行下
雲上貴州等大家放心
市場機制有缺損,都比政府好
今日香港搞自由經濟
唯一唔自由的(被政府控制住的)
就係地價和牌價

兩者都貴到痴晒線,離晒地

自由經濟下的產品,如電腦和智能手機
又平,又靚,又好用,又正。
用LG吧啦
終極奶共
你以為open border嘅話 權力會由政府放畀大眾 但其實權力嘅真空係會由完全由股東控制嘅企業取代

依家嘅政府都仲係受制如人民 企業係唔會㗎 由政府去監管企業其實係理想過由民眾去制約企業

唔好盲目相信自由市場經濟 好似我頭先咁講 人類係好愚蠢的 好易被誤導同埋manipulate 同埋好多人唔會有公民意識去制衡企業 尤其係啲民智未開嘅人仲係佔好多數

你所講嘅open border其實好似全球化 而全球化嘅弊處其實都慢慢顯現出黎 我覺得全球化其實係間接造就左民主退潮同埋中國崛起

我覺得最理想嘅都係民主嘅民族國家
目前全球化弊處係因為現在半全球化,兩頭唔到岸。
全球化係大型成功企業和富裕人士的權利,

絕大部分的人都係永世困在同一個國家,
連一年坐一次飛機來回,去外國旅遊,都只係中產以上人士的玩意。

互聯網就係信息真全球化,不過某些國家(如中國大陸)除外,因為受國家控制住。
問心那句,你愛香港的互聯網(無國界互聯網),定大陸的互聯網(有國界互聯網)?你就知道應否開放邊界。
咁你
人係好蠢的 好多時大眾嘅行為都係非理性 如果淘汰機制係work嘅話 咁我地就唔洗擔心壟斷 香港甚至全世界都唔會有咁多紅色資本

而且如果自由市場機制有你諗到咁美好 咁就唔會全世界都仲拗緊行左翼定右翼經濟好啲

依家啲大公司已經好大影響力 你仲未意識到如果政府被進一步矮化 企業繼續延伸自己影響力去滲透其他政府甚至成個社會嘅話 到時你去到邊個”國家”都係冇得避
其實今時今日嘅社會已經有呢個問題 商人喺政府隱形嘅影響力有幾大冇咩人知 有時你真係好難判斷究竟係總統治國定係shadow government先係有實權嗰個
你所講嗰啲衝突都幾有可能係因為咁而產生 但總之open border唔係呢啲 問題嘅solution
市場機制有缺損,都比政府好
今日香港搞自由經濟
唯一唔自由的(被政府控制住的)
就係地價和牌價

兩者都貴到痴晒線,離晒地

自由經濟下的產品,如電腦和智能手機
又平,又靚,又好用,又正。
你以為open border嘅話 權力會由政府放畀大眾 但其實權力嘅真空係會由完全由股東控制嘅企業取代

依家嘅政府都仲係受制如人民 企業係唔會㗎 由政府去監管企業其實係理想過由民眾去制約企業

唔好盲目相信自由市場經濟 好似我頭先咁講 人類係好愚蠢的 好易被誤導同埋manipulate 同埋好多人唔會有公民意識去制衡企業 尤其係啲民智未開嘅人仲係佔好多數

你所講嘅open border其實好似全球化 而全球化嘅弊處其實都慢慢顯現出黎 我覺得全球化其實係間接造就左民主退潮同埋中國崛起

我覺得最理想嘅都係民主嘅民族國家
目前全球化弊處係因為現在半全球化,兩頭唔到岸。
全球化係大型成功企業和富裕人士的權利,

絕大部分的人都係永世困在同一個國家,
連一年坐一次飛機來回,去外國旅遊,都只係中產以上人士的玩意。

互聯網就係信息真全球化,不過某些國家(如中國大陸)除外,因為受國家控制住。
問心那句,你愛香港的互聯網(無國界互聯網),定大陸的互聯網(有國界互聯網)?你就知道應否開放邊界。
清華的男同學有難了,中共將你地的屎眼,同Gay Cock交換,唔俾hkmap.live 上apple store.

條件係每日送一個清華男學生俾Gay Cock插屎眼。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞