清楚解釋點解台灣唔收陳同佳

267 回覆
843 Like 7 Dislike
台陸委會罕見凌晨發聲明 串到港共政府一戙都冇
https://lih.kg/1665932
冇吓嘛
乜又係你呢條法盲啊
咁係屌台灣定屌香港?
香港都證明唔到佢晌香港有預謀
點解台灣就證明到
乜又係你上次駁唔到又上番黎呀?
成篇文一個字就係兜,為兜而兜
香港黑警唔過料就可以咩都唔做連告都唔告?
呢個世界真係得支那人先做得出
巴打講得幾好
但搞清楚一樣野,刑事協作下港共係唔可以移交死刑犯,但相關嘅移交係你所指嘅押送,而唔係依家嘅自首情況,你睇返陸委第3點聲明:
(三) 據港方表示,如我方在處理陳自首中提出有關證據的請求,港方會積極依法配合,卻又稱沒有法律與我進行刑事司法協作。我方擬請教港府,依據此一自相矛盾的說法,港方究要如何提供我方協助?或又只是再一次卸責的託詞?

上面清楚講出個情況就係,就算台灣無辦法之下俾大粒墨入左境,港共都無保證會提交相關嘅證據俾台灣作出審判,所以基本上都係港共玩野,學上面所講,到時收左但告唔入咁就真係捉蟲入屎忽
佢行兇地點晌台灣 條屍都晌台灣搵到
如果真係告唔到
係台灣問題定香港問題
上面講左,動機策劃部署都係喺香港,殺人分好多種,你明知佢係意圖謀殺但告唔入告撚左誤殺已經俾人屌到飛起
咁係屌台灣定屌香港?
香港都證明唔到佢晌香港有預謀

點解台灣就證明到

依家係香港無正式交待過任何查到嘅證據啊
再者
而家係佢連入境投案都唔俾
人地連黎都唔比既話
你係咪永世通緝但唔俾人黎?
查案係台灣責任係咪唔俾就唔查呀
lm
就算佢係真自首都好
而家重點係港共唔肯司法互助=唔提交喺香港搵到既罪證
呢啲罪證會影響陳同佳既控罪/判刑
所以法治得唔到完全彰顯
問題係香港已經講到明唔會合作
萬一陳同佳去到台灣落口供, 話香港有人捉咗佢老母逼佢殺條女
咁喺香港唔會配合調查同提供證據之下, 台灣可以點判斷佢講嘅係真定假
如果係咁你覺得蔡英文會唔會即刻炒到有咁大得咁大
直情係益左佢
所以更加應該俾佢過黎
係喎,咁唔記得邊到睇過
Anyway咁你就覺得台灣一定要接而且查案係台灣既事?
但係台灣警察起香港應該冇調查同執法權既
咁香港有料係未應該要俾先?如果港共真係為左法治得到彰顯
咁做單次引渡擺上庭睇下會唔會有死刑可能先再定送唔送過台灣囉,亦都符合陸委講司法互助
而唔係港共依加單方面叫人接啦柒頭
屌你咩..
1. 有冇證據睇你信唔信,有冇查過都唔知啦,本來香港淨係告佢盜用信用卡洗黑錢咋
2. 港共講撚到正氣凜然,但台灣要你保證提供協助就扮死狗唔理,咁講得通?退返一萬步去講,依家香港直頭講到明係喺非協作情況下踢大粒墨走,即係之後一撚定唔幫你查之餘,之前查嘅野都唔撚會俾你
3. 台灣查唔查到夠唔夠證據其實佢自己一早清楚,呢張係佢嘅底牌,你同我都唔會知,但好清楚一樣野就係如果當初佢知道夠料告得入就唔會一直強調雙方司法互助,司法互助係包括證據互通而唔係單單只要求押送逃犯
今日可以被自首去台灣,聽日可以被自首去北京
巴打都講得啱
我都係純粹針對所謂刑事協作果部分來睇啫
因為現實係香港政府無北京批准,係點都唔可能同台灣搞刑事協作
如果台港有刑事協作
咁香港政府就要盡量提供相關證據同調查資料俾台灣
如果啲資料又證明咗台灣所講
陳同佳係一早响香港預謀犯案
咁極大可能會响台灣判死刑
就因為可能會判死刑
香港政府响刑事協作嘅原則下
就唔能夠移交陳同佳俾台灣
所以香港政府一定係用各種藉口迴避同台灣搞呢個刑事協作

如果針對陳同佳嘅「自首」部分
香港政府攞明嘅態度係「事不關己」「係佢自己要去台灣」「香港政府會盡力協助佢赴台」(攞到明香港政府係唔會上身㗎啦)
即係好似巴打所講,陳同佳「自首」嘅話,香港政府唔係同台灣有任何正式/官方瓜葛
所以香港政府可以大大聲話
無必要向台灣提供任何配合

講返台灣果方面
我同意係其實完全唔係司法考量
完全係政治行先
一係香港响刑事協作問題上跪低
一係再次證明中共嘅一國兩制,高度自治係廢話
連台港刑事協作都推三搪四⋯

至於件案
我又唔擔心陳同佳真係去到台灣後會告唔入
雖然未有直接證據
但咁多所謂嘅閉路電視影到佢自己一條友走
又拖住個超重嘅行李
後來又搵返女死者屍體
加埋佢自己如果真係向台灣當局「自首」「投案」
咁我相信佢會向檢察機關承認犯罪事實啩
唔會話走去自首原來係同檢警講「我無殺人」啩⋯

台港而家個「爭拗」點只係「預謀」啫
要證明有「預謀」係好難㗎(除非佢係寫死亡筆記去殺人⋯)
例如要證明佢係預先買個可以裝屍嘅大行李箱去台灣
預先响香港買定行兇工具帶埋去台灣
仲有係咪只係自己買咗來回機票,死者就只係買單程票(呢啲都只算係間接證明行兇動機嘅證據)
預先搵定乜野地方棄屍⋯
前兩點响香港發生,香港警察無理由無查過
後面果點就係台灣可以查嘅
蘇貞昌回應林鄭月娥: 初條撚心!
https://lih.kg/1668040

兩邊互認對方係中國
但兩邊互不認對方個人氓共和同民國
明未
回撚咗你啦柒頭..深潛咗仲要死撐
屌乜 你話一中各表咪得
唔該 唔好再tui 一係推 一係push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞