清楚解釋點解台灣唔收陳同佳

267 回覆
843 Like 7 Dislike
你冇野下話,全世界都係要證據證明去反駁
係世界法官都會表接受不能證實既口供
個賊都話冇你老母係主謀,證明唔到係咪唔世告?
你要分清楚 '證明唔到can not prove' 同 '無可能證明unprovable' 兩者嘅分別
推!
如果你個假設處境同陳同佳案一樣
條廢老藍屍同黎自香港嘅死者又有長期關係
兇手喺殺人後又立即帶埋死者所有財物返咗香港
而條屍又隔咗成個月後近乎化骨嘅狀態下尋回..兇案現場又被清潔過無數次咁就算件藍屍肯自首..但台灣單方面都係無辦法排除個廢老藍屍係有預謀去殺人..呢個係關乎到坐幾年定坐成世甚至死刑嘅分別

如果台灣欠缺嘅證據係無人有嘅話咁判輕都無辦法..但弊在依家喺一海之隔個所謂政府係擁有能力取得呢啲證據去維持公義..但基於政治因素死都唔肯正式交出黎..咁請問個責任係邊個度?
屌!咪話左台灣自己查囉!佢自己走去台灣自首丫嘛,殺人地點係台灣,兇器係台灣,點解一點要香港畀證據?台灣司法部唔識查咩?
P牌仔 , 讀下書再出黎講啦
查?點查?
大粒墨話佢係酒店義憤殺人個口供係香港錄呀 , 柒頭皮
佢係台灣由頭到尾都冇撚俾人拉過 , 更加冇落過口供
lm
咁點解唔可以喺台灣落個一份口供啊????
你問下你老頂點解啦 , 5毛
去到最後其實基本大粒墨就去撚硬台灣,大陸唔會唔俾呢個核彈爆,今日屌柒台灣唔查嘅真心膠,他日咪撚出嚟再屌柒台灣最後告唔撚入佢謀殺
白痴仔,去台灣落過份唔得咩?
台灣連人都唔要點落口供?
仲要兜
台灣認為單憑佢地手上嘅證據(i.e.驗屍報告同CCTV片)
再加埋陳同佳到當地會落嘅自招口供都唔足以查證到完整嘅案情
變相有機會俾佢逃避到應得程度嘅刑罰..所以佢地堅持人同證據一齊正式移交

不過陸委會識玩..啱啱正式要求港共政權俾台灣檢警黎香港帶陳同佳同有關本地證據去台灣..迫港共再表態肯唔肯司法互助..拆穿俾個政府先係玩緊政治凌駕公義
傑出的一手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞