清楚解釋點解台灣唔收陳同佳

267 回覆
843 Like 7 Dislike
有理有據 高汁
想贏同我入嚟
想connect全世界同我入嚟
把握時機 食住個勢

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
well explained!
Well said
咁講又合理喎,航空公司都未必敢做佢生意
林鄭立心不良
好彩有台灣
如果係香港審,係咪冇依個法律基礎
大家又點睇tg個不專業公民教育comment

"台灣真係戇鳩。

香港政府有派人嚟搜證?你哋自己唔會調查?

仲話「針對香港對其居民在台灣犯罪,因而沒有司法管轄權的問題,台灣法務部強調稱,陳同佳及被害人都是香港居民,陳同佳可能在香港就“預謀犯案”,香港並非沒有管轄權。」

香港喱邊好簡單,陳同佳有冇得以loss of self-control作為謀殺嘅partial defence?

1. Cannot - 因為凡涉及sexual infidelity 都要disregard
2. 即係murder囉

仲要預謀犯案?咁我臨飛前嬲嬲哋鬧人屌咗人哋老母一嘢,係咪我預謀強姦人哋老母?

唔怪得台灣人都唔信你哋啲「司法」,咁樣嘅司法,仲要每年派咁多律師同啲法官去啜洋水,學埋啲咁嘅嘢返嚟。

要用法律嚟玩政治嘢,都唔該高章少少,喱啲咁嘅「託辭」,唔使律師,普通law student睇到屙緊屎都會笑出聲。

台灣依家又係將問題複雜化,蔡英文你想唔想選架其實?

依家係個犯主動投案喎,喺你台灣度犯事,你哋有責任調查同有通緝令,你老尾叫另一個地區或國家嘅人畀證據,點畀呀?

台灣你依家以前食大陸啲黑心地溝油食到腦萎縮?

定係學埋班香港黑警咁呀?叫人循投訴途徑投訴?

點投啊?都無UI又無委任證又蒙晒面,你話你汶萊王子都得喇?

依家一樣,點畀證據你啊?都無喺你哋都搜過證同調查,條咸魚都香咗年幾兩年,玩呀?"
而家個情況就好似:
隔離team有張有問題嘅單
想唔經正常渠道夾硬質俾你做
但係又冇肉食,仲要唔俾所有資料資源你
你接左就係你問題,做得唔好又你上身
人地就拍下屎忽拎盡掌聲
最慘係做得一次就成世都要做

有返過工嘅巴絲一定明白
依D野邊個接就邊個on9
推多次
係呀
林鄭唔介意死者可唔可以沉冤得雪
根本唔當香港人一回事

好幾個香港人因為呢件事自殺鳴志,佢有冇因為咁而道歉?見人地清真寺唔得罪得,就即刻落區道歉。可恥!出賣港人
好清楚
有無文宣去ptt,嗰邊都唔撚知係多5毛定多真心,再咁落去小英好難贏
其實依台灣接受又死唔接又死
個concept唔係話佢無罪,而係驚入條罪太輕,即係台灣直頭想判大粒墨死刑,但唔夠料,驚淨係判到佢誤殺過激殺人
其實我覺得台灣有d講到過晒龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞