大家覺得自資學士算唔算係大學生?

169 回覆
21 Like 177 Dislike
10分都冇點入自資....
agger
識唔少人讀fd 走後門入八大
其實睇番本身院校/學科用咩條件收生
再睇番本身學生係屬於語文能力高/數理強
咁樣已經足夠分析有冇大學生能力
真啊,你睇intake只係睇緊中學果陣讀書成績如何
唔比人後期發奮既?唔比考Alevel/DSE果陣大病?
入到去同一個programme同分都要比中學成績?
Reasoning?搞笑咩
i大都係大學生
programme係學士就係嫁啦

廢唔廢係另一回事

8大得1.幾GPA個啲廢既又唔當佢係大學生咩

廢同係唔係根本無關係

你純粹想笑人廢姐
咁如果sf入嘅學生都有做到你講嘅嘢呢
三大走去做狗又有,I 大去前線擋子彈又有,今時今日仲要用大學生嚟標籤?人嘅價值取決於行為唔係學位,有bachelor 就係大學生囉,唔通你話mit唔叫大學就唔係大學生?
現實係你要講制度,學士就資歷架構第五級,唔理你間野叫學院定大學,op講嘅恆大,ou同教大都係有大學名,咁肯定叫大學生啦掛?就算I大都有同海外大學合辦課程,咁讀呢啲課程又係咪叫大學生?

你鍾意咪叫大學嘅就大學生,學院嘅就叫大專生囉,又話者你覺得人地廢唔可以叫大學嘅咪叫人地大專生囉(不過政府叫大學仲寫埋入法例咁解啫,不過連登仔一向勁過資歷評審局啦)

咁你話係咪叫大學一定勁啲,只可以話出到外國唔係囉,今時今日仲執着呢啲嚟打飛機,你鍾意啦
Massachusetts Institute of Technology
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞