大家覺得自資學士算唔算係大學生?

169 回覆
21 Like 177 Dislike
老實講 我無因為自己係hku grad而打過飛機
更加唔理解點你講到自己只睇岀嚟搵幾銀 但有人話你sf唔你大學生就起撚晒鋼 而家到底邊個打緊飛機邊個自卑緊

利申 返咗8年工 做緊中層做緊人上司
我地department連三大都少請,多數係外國名牌大學,所以我唔覺得香港啲大學有幾威
你有睇晒成個post就知好多人係唔承認sf係大學生 不過事實就係sf學士就算個名唔好聽 僱主又未必請 但名義上都係大學生 我係想講呢樣野係冇得否認 你自己頭先都話係fact啦 咁有咩好拗啫 由頭到尾我討論嘅都係sf算唔算大學生 答返樓主問嘅問題 但係你地完全錯重點 拎sf同8大比 鬼唔知外國名牌大學>8大>sf咩 又係拗埋啲無謂野 我係讀city啫 冇咩咁巴閉 我認自己廢柴架 不過人生流流長 如果就咁比個大學去定義自己係咩人 係咩身份地位咁仲on9啦
大學生呢樣野 唔係得個名
正如讀大學都唔應該係為張cert

3年(你地應該4年)大學,俾你學到嘅唔止係知識,仲有批判思考,獨立思考,邏輯,人際關係呢啲野,更重要係點喺社會搵到自己定位同生存方式。
大學課程有好多一啲同你degree無關嘅course,例如你讀finance可以take social science/engineering嘅course,可以令你擴闊自己目光,喺自己專屬範疇入面添加多其他領域嘅知識,做一個「通識」嘅社會人士。

呢個就係點解要讀大學
而sf只係買cert
我30分讀緊含大
收皮啦 三大=含撚豬
含大能大珠大
讀緊個part time 英國野雞u既路過
有開自資programme
eg. 大中華研究、通識九
點睇八大自資係咪大學生?

main campus 上堂, 張cert同ugc冇分別,本部老師授課

E.g EdU SF, LU SF(最近有科讀動畫係新開),BU top up
Sssdp 都係資助學位
得罪講句,係大學生唔係大學生又點,如果係因為大學生個名有價值嘅話,咁sorry如果哩堆都計嘅大學生個名嘅價值咪相應調低,所以係大學生又點?係人都知哩堆個價值低無得呃
能大先係一大
不如問個D讀一年就畢業既濕尻oversea top up係咪大學生
考前港大 就考三大 考緊八大 考完私大 放榜社大
呢張圖真係年年都岩用
唔算
當然係啦。連登話主要睇cert
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞