大家覺得自資學士算唔算係大學生?

169 回覆
21 Like 177 Dislike
名義上無分別同本質上無分別其實係兩回事

日日都有人問xxx同UGC有冇分別/xxx係咪大學生就知本質上嘅分別一直存在,完全無分別根本唔會有哩類討論,個名一樣但個份量直至哩種討論停止前就一定有分別
所以啲咩top-up/sf/遙距真係算鳩數啦,畀你叫大學生只會係因為大學生個名cheap咗,一個cheap嘅名有咩追求意義?連登有啲人成日自欺欺人
咁的確大學生係有價值高底之分,呢點我係認同既。

價值低嘅大學生自然會被市場淘汰。

無可否認,上述有關自資學士既例子都係來自比較次等既學府,當然係屬於價值較低既一群「大學生」。

反之亦然,科大既全球工商管理乃屬自資學位,四年學費破百萬。城大獸醫學未獲教資會資助前,學費亦將近十二萬一年。相信就讀以上學位既學生,會被歸納為「有價值既大學生」。

事實顯而已見,其實課程是否受到資助並不是重要。課程既質素,院校嘅認受性先至係重點。
詳大重要詳,能力先係最重要
浸大城大好多都有自資program 點解唔算呢?咪自尋煩惱啦,一撚樣
無可否認,自知學士嘅質素肯定係比政府資助學士低,

但就客觀條件而言,呢班人的確係大學生,

不過係一班價值相對較低嘅大學生。

純粹個人睇法
自資*
自資讀mit?
其實有bachelor degree就叫大學生啦喎
讀degree就係大學生架啦
話之你讀能仁
不過話自資同8大一樣質素就呃你既
淨係講搵工都差天共地
大把敢
打J po
不用分那麼細 香港只有三大 含大撚大豬大 簡稱含撚豬
學術上係架
唔算
利申:ou
>暨南

有啲奇怪嘅野混咗入去
想問好耐,其實同一間大學同一個課程但有d係政府資助有d就冇要自資??

定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞