[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike
University of Washington?
無呀其實我係西雅圖留咗好短時間
原來仲可以咁玩
差唔多寫到boeing post 啦喎
波音
Day 9 - 12

今日上午會繼續係西雅圖市內
下午就會去西雅圖隔離嘅Bellevue準備公幹
時間唔係好多所以揀咗去Starbucks Reserve hea個上午
Starbucks Reserve走高級精品路線
現時係世界各地都有分店不過西雅圖呢間又係第一間

店內有一半地方係一間咖啡工廠
咖啡豆係度即抄即裝袋

另一半就係賣咖啡同小食

當然仲有紀念品區

Hea到咁上下就搭車去Bellevue

Bellevue算係一個新發展商業區
有好多新商廈同四五星級酒店
順帶一提相中有箭咀指住個條橋我覺得幾靚
係上面行感覺同海面好近
圖片來自網上

跟住個3日都被困係酒店
係傍晚先得閒四圍行吓
整體上Bellevue係一個幾好住嘅社區

Day 13會去波音工廠
待續...
其實我覺得溫哥華幾悶
鐘唔鐘意滑雪?溫哥華附近好似好多滑雪場
Lm
Day 13 波音工廠

今日傍晚就會搭火車返Vancouver
返去之前去波音工廠參觀下

波音工廠位於Seattle以北

驟眼睇好似除左call Uber之外都無方法去
呢個時候就靠全能嘅google map大神
係map上輸入座標發現竟然係有巴士可以到達
雖然要兩個鐘但勝在夠平就搭巴士遊車河啦

先搭第一程

再係個唔知乜嘢地方轉第二程

係條大馬路落車再行條斜路上去

終於到咗

參加tour係唔俾帶袋帶手機所以先係遊客中心門口嘅locker存放行李
再四圍參觀下

有關當年設計747呢隻空中巨無霸嘅展覽

有關航空科技嘅展覽

再上天台睇吓
波音工廠隔離有一個機場
不過唔係波音專用

已經有好多已組裝飛機等住運送

差唔多時間去factory tour

入口一邊有個波音生產嘅飛機模型

波音除咗生產民用機 亦有生產軍機
C133 cargomaster同B52轟炸機

Factory tour唔俾影相
大概流程係先睇一段介紹Boeing嘅片
然後會去睇777同787嘅工廠
唔知係咪timing唔啱我參觀個陣係無乜工人做嘢
不過個guide好落力講咗好多野
係度share下我仲記得嘅內容喇

1. 波音有兩間工廠,呢度負責組裝777同787,至於737係另一個工廠組裝

2. 777主體都係用鋁造,不過787已經改用碳纖維,有趣嘅係用鋁造嘅機身係綠色嘅,用碳纖維造嘅機身係白色嘅
圖片來自網上
777X

3. 787被稱為dreamliner,波音工廠只係負責組裝,零件係分布於世界各地製造,再由經改裝嘅747運黎波音工廠,呢架747都有名堂,叫做dreamlifter,個名幾貼切
Dreamlifter即係後面個架

順帶一提前面嗰架如果你認真睇係有啲俄文係上面,個guide介紹係來自一間俄羅斯公司Volga-Dnepr嘅運輸機,貌似呢間公司係貨運界好有名

4. 波音嘅民用飛機都係叫7x7, 第一個數字代表產品線, 例如7代表民用噴射機, 第二個數字代表唔同型號, 最後一個7根據tour guide講法係無特別意義, 純粹因為marketing覺得型d所以加上去

5. 如果航空公司購買一架飛機,基本係唔包engine同chair ,要額外買,當然波音會幫你裝埋上去
Wow
Observation deck 竟然影到dreamlifter 同 an124 一齊
個 tour 勁 informative, 雖然唔係超近距離, 但真係大開眼界

果時我記得 tour guide 問有冇人要買飛機, 可以搵佢
個條係浮橋來。好撚掛住Seattle
可唔可以問下day5 tour 嘅資料

打算今年8月去加拿大旅遊
報左呢個tour
https://www.banfftours.com/activities/columbia-icefield-parkway/
可以留意下有無discount code
通常早啲訂有八折
原來係咁,我仲諗如果潮漲咪浸左條橋
原本都唔識個兩架野有幾特別,聽完tour guide講解先識wow
個tour係幾正嘅學咗唔少野,唯一唔好就真係同啲飛機唔太近
堅好彩有特別機, 寫得幾飛機膠
下次你 dc/ new york 大把機會零距離睇飛機啦
打風果陣條橋會擺黎擺去😂
好大個公園
Day 13-14

一次過寫埋個尾

係參觀完之後出返黎見時間有啲趕,最後都係call Uber
當我趕頭趕命去到king street station先發現班火車delay

最後原本7點變咗近8點出發,然後由於單軌嘅原因所以要讓架又長又慢嘅貨運火車通過,所以不斷延誤
唯一好處應該係見到個好靚嘅日落

最後返到Vancouver已經12點幾
酒店都係揀返之前嗰間YWCA hotel
個reception都問我做乜咁遲
咁我話火車delay
然後佢話曾經有客因為火車delay搞到凌晨三點check in
最後佢好好人幫我延遲check out

旅程最後一日係Vancouver散步
其實係外國我都幾鍾意唔搭車係條街亂咁行

又去Stanley park行吓

見到個咁嘅景諗起莫內嘅睡蓮

行到傍晚諗住早啲去機場
搭緊skytrain個時收到message話要delay
好彩國泰係溫哥華有自己嘅lounge
麻雀雖小 五臟俱全

用餐區

休息區

沖涼房

最後差唔多delay左個幾鍾
因為溫哥華只係中途站
架機係由new york飛黎
上機之後食少少野就訓

訓醒再食

終於返到香港

全程完
冇爛
好懷念呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞