[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike

有山、有湖、有溪谷、有冰川、有野生動物真係無得輸
巴打仲係Banff?有無相睇吓
Day 3 continue

到達第一個check point: Mirror lake

繼續向上

到達第二個check point: Lake Agnes

湖邊有一間cafe 好多人無入去

繼續向上 隱約見到Lake Louise同Mirror lake

差唔多啦

到左little beehive啦

To be continued...
事關我係加拿大working holiday 住係banff

住果邊都冇去過
正喎
夏天同冬天完全唔同感覺
巴打係banff住左幾耐?做d乜?
反而想見到野生熊同美洲獅
Day 3 continued

跟住落山 無乜好寫 放多啲相算

去到湖邊食隻蕉、曬太陽、睇風景

休息完之後去巴士站
原來想搭巴士去埋另一個好出名嘅湖Moraine Lake
點知行度埋去問下d staff先發現當日嘅飛已經賣晒
早知一早買飛先啦
咁啱有巴士返Banff 所以就返去了

係Banff行下食下野
呢舊甜品係加拿大幾出名嘅beaver tail
顧名思義就係因為似海狸尾巴命名

Day 3完 Day 4預告

如果係架車上面我都無所謂
我搭車個陣係路邊都見過熊
但係如果係山上面近距離見到都唔知點算好
住邊 calgary?
做sale屎 住咗2個月左右 見證到由夏天變冬天既變化 真心banff 同 jasper真係好靚
租支bear spray先行山 但住咗2個月都未見過熊
其實熊都有幾種
黑熊細隻啲

但係成年雄性棕熊最高有成兩米
我又唔係普京
應該見到即刻腳軟
支bear spray唔知可以幾有有用
留名
下星期出發溫哥華/西雅圖
西雅圖咁危險架咩 同LA有冇得比?

仲有Richmond 有邊間燒味好食
咁 SEA 安全過 LAX 好多既
At least 會夠膽搭 public transport
但都要小心 dd

我鍾意明家, 係 Lansdowne 同 Aberdeen 中間
去幾多日呀巴打
其實LA治安有幾差?
9日 諗緊去唔去埋Victoria
睇地區啦 我冇去過KTown 因為個個都話恐怖
Downtown 日頭去過都有少少不安
好多拉丁裔homeless 咁囉
Day 4 Johnston Canyon

睇過山同湖 今日會去睇溪谷同瀑㳍 地點係Johnston Canyon 同樣係banff有巴士可達

先睇地圖 今日會去到upper fall 來回5km easy

先到lower fall 下面有個洞可以近距離睇

到左upper fall 唔算特別壯觀

回程了

待續...
有無揸車?有車遊覧Victoria好似方便啲
溫哥華同西雅圖感覺上玩唔到咁耐
Homeless係鬼佬城市特色
我係溫哥華蒸氣鐘附近啲酒吧區都見到好多homeless同渡友 日光日白都除淨半條褲
夜晚坐車經過溫哥華 downtown hasting street...
勁恐怖... 難民營咁
LA 我就一定唔夠膽搭 public transport
日落前一定離開公眾地方
泊車都驚俾人爆玻璃...
聽 d fd 講有 d 區日頭都要避免...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞