[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike
見唔到中間有個黑點
唔仔細睇都睇唔到 我都唔知啲人點發現嘅
係邊度有得食?茶樓?
買完自己灼,係Richmond,Lansdowne 站同 Richmond 站之間有間pricesmart,個到附近有間叫新釗洋,專賣海鮮
Day 6 Vancouver

今日啟程返溫哥華
同去程一樣 首先會搭旅遊巴去Calgary airport
可能Banff嘅旅館比較集中
所以呢啲旅遊巴都提供hotel pick up service
就算有好多行李都唔使驚
會直接由旅館送到你去機場

兩個鐘之後就到左Calgary airport
Calgary同Vancouver之間嘅機一個鐘頭就一班好鬼密
原本預鬆少少book左較後嘅航班
Check in個時佢都俾我提早兩班機

一架加航客機不過今日唔係搭AC係搭WestJet
其實我都唔知westjet算唔算廉航
價錢比AC平啲 但係機上又有一杯野飲同一塊曲奇
一個鐘機算係咁啦

無入到市區嘅Calgary

俯瞰Banff

好快就返到Vancouver 搭skytrain出返市區

由於之後會搭火車去Seattle 所以揀咗間近Pacific central station嘅酒店

呢間YWCA hotel 性價比都幾高 適合獨遊又想有啲私人空間嘅人入住

放低行李就四圍行吓

成個海濱感覺好chill
然後行去唐人街

待續...
個到有個孫中山公園
下一遍會寫到
搭火車由 yvr 去 sea
777X係777機身+787機翼
777X 個 cabin 闊 777 10cm 架
777X wing 同 787 除左 composite 之外, 其他唔一樣 wo, wingspan 長 d, foldable wingtip etc
seattle 咁多日有咩睇?
我指外表上
點樣快速分77W 777X 787
787 vs 777X/ 77W, ground 睇 nose/ eng/ gear 會最快, round nose, chevron cowling, 2 axles gear -> 787
77W vs 777X -> ground 睇 wingtip, if foldable -> 777X
Day 6 Vancouver

咁Chinatown就好Chinatown

附近仲有一個當地華人出資興建嘅中山紀念公園
門口有個孫中山頭像

「革命尚未成功,同志仍需努力」

入面係個中式庭園

見慣見熟無乜驚喜
隔離仲有收費區域都無入去喇

今晚決定係唐人街搵食,走左入一間港式茶餐廳度

一碟乾炒牛河加多個椰汁西米露都係大約hkd50

食飽慢慢行返酒店,睇吓夜景消化下碟牛河

然後係酒店樓下間大統華補下貨

Day 6 完
明天行程係去Capilano bridge同Stanley park
兩位巴打都好專業
我淨係知777同787最大分別777用aluminium 787用carbon fibre
所以係factory一眼就睇到分別

不過你講foldable wingtip啱啱醒起導遊好似都有講過
好似話以777都係foldable不過無航空公司用,今次真係太長所以一定要用
獨遊都無乜大使
酒店嘅話700-1000一晚 不過豐儉由人
食飯就大約都係CAD11-13一餐唔算特別貴
較貴係交通度 Vancouver來回Calgary 機票因為暑假又遲咗買所以要hkd2000
Calgary來回Banff旅遊巴又要大約hkd700
有三日去咗開會
Yes超後悔
成個trip用咗幾錢?
Hk來回vancouver機票同埋四晚seattle酒店係公司出
我出左大約hkd15000-16000
樓豬有聽書
composite 就係 787 既最大 breakthrough, 機身係 production line 係白色

你個導遊都幾正, 777 之前 development d 歷史都講埋, 果時對 wing 好似話可以 fold 多 dd, airline 擔心 fuel capacity
當體驗下
Day 7 Capilano Suspension Bridge

今日行程都係親親大自然
上午去Capilano bridge 下午去Stanley park

Capilano bridge park位於北溫哥華市
由市區去最簡單方法就係搭公園提供嘅free shuttle
市中心有好幾個站 我係溫哥華圖書館上車

好快就到

入場費好似係大約CAD55
入園後先望一望個地圖

公園大致上分成兩半
中間有一條吊橋連接
入口附近先見到啲原住民圖騰柱

然後過吊橋去另一面

係吊橋幾長
距離下面溪流又夠高
係上面又會搖黎搖去
如果各位有心上人可以帶佢黎體驗下吊橋效應

過左吊橋係一個森林區域
有一個叫treetops adventure嘅遊玩設施俾你試吓係樹頂之間穿來穿去

待續...
Day 7 Capilano suspension bridge

除左treetops advanture之外,地面都鋪好哂步道俾人好舒服咁行

仲有管理員帶咗兩隻雀俾大家睇吓

咁啱影到佢痾屎個刻

行到咁上吓去咗小食亭買啲嘢食
呢樣嘢叫beaver ball

有養貓狗嘅朋友應該知道beaver ball係一樣俾寵物玩嘅玩具
咁呢啲beaver ball成功吸引到隻松鼠仔

基本上呢啲松鼠完全唔驚人
仲會趁你唔覺意跳上張枱想搶走食物

食完過返橋對面玩埋cliffwalk

係公園玩咗大約三四個鐘
溫哥華就算八月如果無太陽曬住氣溫可能得二十度樓下
所以都行得幾舒服
跟住下午會去Stanley park
待續...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞