[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike
我覺得宜家西雅圖仲差喎 遊客區針筒乜柒都有 又濕又一堆營加垃圾
LA反而唔過main street果頭都無乜野
西雅圖Homeless 通常集中在某幾個Area﹐Downtown 有座野係專俾Homeless book來瞓﹐係個到附近有大量營同營友。公路天橋底都會搵到佢地既身影
西雅圖之所以咁多Homeless 係因為呢到Policy 鬆D所以所有美國各地既窮人都會搬過來呢頭搵機會做野但係去到就快承受唔住既地步
好睇
seattle homeless 係多左同local 係咁屌
但係點解你地可以講到周圍都係 不法之地咁
Day 4 Sulphur Mountain

去完Johnston Canyon搭車返banff
跟住會再上山  目的地係Sulphur Mountain
不過今次唔係行上去 係搭纜車
係banff downtown有免費接駁巴士去纜車站
纜車站入面有間加拿大最高嘅Starbucks 不過無影低

上山

係山頂可以一覽banff全景

Downtown

Bow fall

仲有隻Disco熊係度

又有彩虹

對面有一個廢棄咗嘅天文觀測站
有步道可以行過去

天文觀測站原本用黎觀測宇宙射線
每週都有工作人員係山腳行上去駐守
得自己一個係山頂都幾寂寞
不過最高點睇嘅風景係最正

原本想係山上睇埋日落
但係山上又凍又大風天色又差
所以都係早啲落山
事實證明好彩落得快
因為我落山之後就行雷閃電了

Day 4完
Day 5預告

從罪案率黎睇CA同WA都唔係特別危險州份
只要唔去某啲地區就ok
成日同fd夜晚係downtown行
日頭見到d homeless 都無咩野
NY d homeless 癲好多 班友直頭唔識講人話咁 都唔知up wt 7
不過WA 有fd 試過俾扑車黨偷野
Day 5 d 景好靚
下次去行下山先
係呀風景又靚天氣又好
Day 5係join左local tour去遠啲嘅地方
有好多地方無車去唔到
同埋好多地方都想留耐啲
剩係 day 5 join tour, 其他自己去 ?
Tour 係 banff day return?

冇計啦, 有 tour 可以 join 已經好好
呢 d 國家公園有車開心 d 既, 但一個租就有d 貴
係呀淨係day 5 join local tour
即日來回banff 全程大約12個鐘
雖然全程有一半時間坐車
但係車窗風景真係好靚完全唔會悶

我覺得banff都叫好d 主要景點有巴士可以去
我個時仲睇過seattle附近d國家公園
wtf完全無公共交通工具
所以最後揀左banff
我就係睇到 day 5 d 景好似特別正咁
等你介紹果時我再諗下次點行先

Seattle 個 mt rainier 又係幾正
我果時見到 d hiking tour 都唔錯 ga
但就一定要 join day tour... 堅冇 public transport

Btw, 下次有機會去 Yosemite national park, 靚到癲
Jasper 真係好靚
Day 5 Bow Lake

是日join local tour
全團24人
大多數係鬼佬
有兩個廣州黎嘅嬸嬸同一個坡妹

個tour guide係旅館pick up哂所有人之後就沿住Icefields Parkway一路向北向是日目的地Columbia Icefield前進
途中有幾個廁所位同風景位

第一次係Banff見到大型野生動物

個導遊好熱心講解當地生態
又要渣車又要解説都真係幾辛苦

由於尋晚一路都落雨 所以朝早一直都好大霧
但之後太陽一出霧氣退散開始睇到d風景

到左第一個景點Bow Lake 見到個陣嘩左一聲

前面有提過Banff入面最重要個條河Bow river個起源就係度
完美嘅倒影 可惜無帶廣角鏡 現場睇更震撼

湖邊有間小旅館好想住喺度

順帶一提 下午回程個時又經過Bow Lake
不過係唔同陽光角度同水面無咁平之下 睇落會變返翡翠色

待續...
好靚
今次無去到Jasper 想再去多次
美加d國家公園都幾值得去
想考返個車牌之後瘋狂去美國玩roadtrip遊國家公園
執咗幾耐相? 不過真係好靚,我就係鍾意呢啲,plan緊幾時去
唔識執相全部手機同相機直出
你見我有d相過曝就知我唔識影相
現場睇實境會更加靚
呢個真... 美加個個國家公園都好有特色
中意行山睇景真係一流
如果冇車牌玩住NZ南島先啦, 風景都好正

講起 road trip 我上次去加州玩左次
LA 入 Yosemite 行山影相跟住上 SF
之後沿海邊State Route 1 揸返落 LA, 好 chill

巴打下次去邊玩
一月會去日本賞雪浸溫泉

趁後生想去多d要體力嘅地方,暫時我wish list有
1. 堪察加半島
2. 阿爾卑斯山
3. 富士山
多謝巴打推介而家會加埋New Zealand同Yosemite落去
最怕係無錢無時間
咁開心, 我6月都可能去東北浸下 (今日岩岩 japan hilton sale 可以睇下)

Alps 同 NZ 都係行山多, 6-7月去瑞士睇景堅一流
NZ 3-4 月去天氣好 d
留名
下年同家人去溫哥華玩幾日散下心
第一次去溫哥華 唔識計劃行程

打算去7日

其中一個好似叫Yellowknife town 可以睇極光喎

Day
1- HKG-VYR
2-3:Vancouver
4-5:Yellowknife Town
6:Vancouver
7:YVR-HKG

求推介
會唔會留喺Yellowknife耐啲好啲?
唔係睇唔到北極光就浪費哂

溫哥華市區無乜景點大約兩三日就行完
鍾意自然咪去capillano bridge或者Stanley park hea一日
想扮文青或者食嘢咪去Granville island
我一月就係去日本東北浸
已經唔小心㩒左張三月底去new york機票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞