[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike
banff一條友行山唔知有冇熊呢
其實熊應該都唔係好想見到人類
佢哋聽到人聲會自己離開
同埋其實條路好多人
Day 7 Stanley Park

由Capilano bridge去Stanley park最簡單方法就係搭返free shuttle然後係Stanley park落車

Stanley park係加拿大最大既公園
但係公園內草地其實好少
大部分地方都係樹林
由於都真係幾大 建議大家係公園門口租架單車

公園名稱來自下面呢條友
係加拿大唔知第幾任總督

係公園入面搵緊廁所個時見到有間屋
其實係一間餐廳黎

行行吓去左一個玫瑰園

有馬車可以搭

仲有好多鴨

好肥美

去返海邊行 見到温哥華天際線

有個位又有啲圖騰柱

海上無喇喇有個雕塑

係呢個位可以見到連接北溫同市中心嘅lion gate bridge

行度呢度都已經行到腳軟 都係打道回府
公園入面有一個巴士站可以搭車出返去

Day 7完
Day 8終於去美國
Day 8 Seattle

是日會出發去西雅圖
從陸路去西雅圖可以搭長途巴或者火車
可能去慣咗日本嘅關係
對火車有種情意結所以揀咗搭火車
但係我奉勸各位係北美絕對唔好搭火車
一來貴
二來班次少
而且仲成日delay

今日火車之旅由朝早5點起身開始
點解咁早起身?因為由溫哥華去西雅圖火車一日只有早晚兩班,一班6:30,另一班已經係傍晚5點幾6點
由於係weekend關係所以係地鐵都未開嘅時間
好彩揀左近車站嘅酒店
呢個係Pacific central station 張想前日影嘅

入到去首先要填張美國海關declaration form
然後去排隊劃位
再經過美國入境檢查 無錯係加拿大境內而唔係入咗美國境先做
然後去行李car放低件行李攞埋claim tag
做哂以上手續手上應該集齊三大寶物

架火車外面係咁

入面係咁

架車都幾多人 啲位又幾闊
不過啲位有一個問題就係無得轉方向
所以你見到相入面嗰鬼妹其實坐緊倒頭車
每班車應該有一半人係坐倒頭車
順帶一提上車之後要將座位卡攝係上面
開車之後車務員會檢查然後屈張卡一下

由於太早起身所以係車上都係訓下
係越過美國邊境個時會有美國關員上車睇多一次護照然後收走張declaration form
過咗四個鐘之後終於到咗美國啦

待續...
留名
西雅圖jj留名
Banff真係一個好地方

我當年一個人由溫哥華飛Calgary
Calgary坐巴士去banff,住咗3晚
由banff坐巴士去lake Louise,住咗2晚
再跟day tour 由 lake Louise 玩到jasper
係jasper留咗1晚後
就坐18個鐘火車回溫哥華

年輕就可以任性
而家都無呢個力氣去咁玩
西雅圖去左邊 參考下
等上機 一陣到左都唔知去邊
未plan行程
Day 8 Seattle

西雅圖King street station曾經裝修過
內籠都幾靚

行李會以行李輸送帶形式運出黎
攞返行李之後首先係去搵地方買西雅圖嘅交通卡ORCA
King street station外貌

要一路行到Chinatown嘅light rail station先搵到部機賣ORCA
見到個咁嘅牌坊就知自己係chinatown啦

買到ORCA之後首先去酒店
西雅圖路面電車雖然經過哂主要景點
但係覆蓋範圍始終唔夠大
如果想點到點嘅話都係推薦搭巴士
Google map嘅導航都算準確有埋到站時間

酒店位於pike place market外幾條街
單人hkd1000一晚 需共用廁所但都幾企理
想住平啲嘅朋友可以試吓

早起身嘅好處就搞完咁多嘢之後都只係中午時間
立即出發去pike place market搵野食

個個去pike place都係為咗呢度架啦
世上第一間Starbucks

咁飲咖啡係唔會飽肚嘅
所以去咗另一間餐廳排隊
Pike place chowder

Menu

擺過好多獎

買咗個最經典嘅New England clam chowder

應該係我飲過最好味嘅chowder
個湯超濃 入面好多料 淨係medium size都已經好飽

留意係pike place內好多間食店都好多人排隊
但係有部分食店其實係市內有其他分店
除非你個刻好想食啦
如果唔係搵間只此一間排會開心啲

待續
啱啱寫到
有興趣可以參考下
係呀所以趁後生玩盡啲
有家庭應該唔可以咁玩
個clam chowder幾吸引
買左張city pass去景點
可以揀用面包做碗, 正

Cathay Delight 好好似喎
Day 8 Pike place market

食飽之後就四圍行吓
間Starbucks仍然咁多人

入面係咁樣的

西雅圖作為一個沿海城市
Pike place market入面海鮮檔非常多
而且啲海鮮size都非常大

而其中最出名嘅魚檔係呢間

出名在佢地會進行拋魚表演
佢哋會一路叫住口號一路將條魚飛來飛去 都幾有趣嘅
不過佢哋間唔中會失手
唔想同條魚有親密接觸就唔好企係員工後面啦
下面嗰條好可疑嘅魚都係佢地整蠱用具

亂影一通

然後去搵附近另一景點gum wall

老實講其實相當嘔心
Pike place market個度有幅應該當地香港人整嘅連濃牆 靚好多

西雅圖建設係一個海邊嘅小山丘上
由pike place market行落山去海邊睇吓

之後會去space needle同Kerry park
待續...
但係浸薄荷味真係好似牙膏
巴打你又有食過呢間
佢仲有個tasting set咁可以一次試幾款chowder
多人嘅話可以叫黎試吓
仲可以買 frozen soup take away 返香港食
Push
巴打有無去uw行個圈
lm
Day 8 Space Needle

係海邊轉左個圈之後就慢慢行返上去去Westlake centre
西雅圖啲樓有好多好靚嘅壁畫

行去Westlake centre就係為咗搭monorail

Monorail同space needle都係為咗1962年世界博覽會而興建
Monorail得兩個站 全程好似兩分鐘都無
感覺有啲搵笨

話咁快就到咗space needle

另一角度

不過係space needle上面就無辦法睇到space needle
所以我揀咗去Kerry park睇風景
去Kerry park我都係建議搭巴士上去啦
因為一路都係大斜路行上去都幾辛苦

Kerry park位於高級住宅區感覺上好似去咗九龍塘咁

常見嘅西雅圖宣傳照出現啦

根據wiki資料事實上space needle係比佢後面啲高樓矮
但係由於佢附近無高建築物同埋影相近大遠小嘅原則
所以space needle就好似變咗漆黑中嘅螢火蟲一樣咁鮮明咁出眾

差唔多6點幾就搭返巴士返去pike place market食埋個晚餐先返酒店
而家先留意到Starbucks上面個露台有啲好詭異嘅人型公仔

6點好多店舖都開始收檔 人亦都減少好多
原本大排長龍嘅舖頭都可以輕鬆行入去
先去呢間俄羅斯麵包店買個包

再去隔離間芝士店買個白汁通粉
是日晚餐

個包幾好食

一路咬包一路睇海景都幾正

Day 8完
待續...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞