[美加遊記] 温哥華、洛磯山脈、西雅圖

177 回覆
35 Like 4 Dislike

留名參考

btw有咩正d酒店推介
budget 700-1200/晚
又要距機場有一小時車程或鐵路程
去唔去奧入瀕溪流? 我應該去, 好似幾正
仲諗緊路線點行 ja, plan 緊 cny trip

巴打咁中意美加, JFK 有咩睇要專程去
YVR 隔離住 richmond 啦, 方便又多野食
列治文多香港人

我上網見到有啲酒店包埋小型開放式廚房
bnb 果 d 自己煮野就平 dd
唔知家人接唔接得受
想近可以揀richmond
上次我住左four points by sheraton
有free shuttle來往機場
不過應該over左你budget

另一間我幾推薦嘅係YWCA hotel
想平可以揀共用浴室 想貴都可以有獨立廁所
都幾乾淨企理又有廚房俾你煮下飯仔
記住上官網訂會平啲
https://ywcavan.org/hotel
去呀 訂左星野奧入瀨有免費tour睇溪流

師奶心態有張us visa就想用盡佢
主要想睇下美國獨立歷史 會去華盛頓朝聖
我諗緊青森屋同奧入瀨一齊玩

堅師奶心態, 華盛頓所有 museum 都免費 ga
JFK 有個航空母艦 museum 好正, intrepid

Seattle同Vancouver 都有去玩過,個人中意Vancouver 多好多,環境舒服景又靚,不過要注意呢2度經常性有微雨

上面有人講個下Victoria,如果有時間既記得去埋,2日full fay夠玩唒,送張圖比大家

Note:其實Vancouver撘船去Victoria個景超靚,吹風一流.Vancouver撘船around 1.5 hours去到north Victoria,之後加巴士1 hour去south Victoria. 玩既野除左butchart garden係North,其他景點都係South,如果seattle搭船去Victoria好似2.5hours(直到South)同埋,自己住abnb or hostel就ok,吾好join鴨仔團會開心好多.

建議如果有2 weeks可以3日Seattle +2日 Victoria + 1 week Vancouver(其實仲有好多野可以玩)

小弟而家住LA,住過SF, Mountain View, Santa Barbara,有人想要travel guide既我可以再share

送份Vancouver 旅遊guide比大家睇睇

Seattle有幾間近UW既餐廳介紹
Portage Bay Cafe (pancake)
Thai Tom
Paseo Caribbean Food (pork shoulder sandwich)
Taste of India

z
Day 5 continues

前排香港發生好多野無乜心情寫,重有無人睇…

睇完Bow lake繼續向北

跟住導遊帶左我地去河邊野餐

河水無污染超冰涼

食完繼續上路終於到左是日終點

老實講比我想像中細條 隔離有另一條冰川不過唔可以上去

先搭旅遊巴上到半山腰 見到一隻大角羊

然後再𨍭可以係冰面上行嘅車

開到上冰面上一齊曬馬

冰川上唔係度度都可以行
因為冰面下面可能係個唔知通去邊度嘅大洞
跌左落去就神仙都難救
所以佢地劃左界線唔可以穿過

待續...
坐business 12個鐘梗係快過
有 我
美國VISA全程搞左幾耐
以前exchange個陣都有去好掛住加拿大
一定fail
Lm
多謝你呀巴打 應該聖誕前打完
填form兩三個鐘
然後預約見官視乎多唔多人 大約要一至兩個星期
見完官最快第二日攞返護照
Day 5

係冰川上逗留廿幾分鐘就落返去搭接駁巴士去附近另一個景點skywalk

Skywalk起係一個峽谷上面

由入口到觀景台有段距離
中間有啲科普教育環節講解下冰川如何影響地型
仲有當地野生動物簡介

然後就開始回程

相入面有一隻熊仔

途中導遊帶左我地去最後一個景點Peyto lake

似唔似一隻狐狸?

返到banff之後四圍行吓睇吓日落

係Banff嘅旅程就係咁多
之後會先返去Vancouver之後就到Seattle

Day 5 完
點睇都睇唔到有熊仔
食象拔蚌先真
夾 Main Street 個段附近
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞