【交佢老母】合法簡易交差餉/水費/公屋租金/稅方法 PPS懶人包

270 回覆
151 Like 1 Dislike
多謝各位對我上一個post既熱烈回應,香港真係好多良好市民
【公民抗命】教你如何合法交稅/差餉/水費交到政府蝕錢
https://lih.kg/mwmpKRW

有不完美可改善既地方就應該要修正
所以我同我既支援團隊研究左幾個方法幫助大家合法地交佢老母

由於網上繳費方法太多,我地無可能試哂所有credit card同online banking,以下會以PPS作為示範。

註:ebanking有手足表示每日限50次,就算你有十張同一銀行既信用卡都只可以做50次交易。但其實ebanking同PPS個手續費唔係差好多,唔需要太執著,用PPS啦。

唔止交稅,差餉,水費,公屋租金或者任何政府款項都可以。 (詳情自己去返上一個post睇)

我地將會照顧到有上網同唔識上網既大眾
令大家可以叫埋家中兩老一齊做個良好公民

事前準備
首先將個PPS連住既銀行戶口入面既錢換哂做現金/美金
淨係留返要比錢既金額係入面 (e.g. $1000),你想留多啲交多啲都無所謂

每次交$1,如果係即時,PPS每日每個帳戶交錢係冇限制嘅
咁大家只要睇返個銀行戶口仲有幾多錢就知交左幾多
交到戶口無錢PPS就會交易失敗,唔駛擔心

另外請先登記好你想交既帳單落PPS戶口
如何登記賬單? https://www.ppshk.com/hkt/revamp2/Chinese/faq.html#D

方法一:使用繳費靈電話服務

1. 打開電話contact,加新聯絡人,輪入PPS電話: 18031(英文)/ 18033(中文),然後禁左下角既"+*#"符號,再選擇"pause",咁就會打到一個逗號

Android機可以直接打到",",可以直接輸入

2. 唔同政府款項既輸入格式:

【水費】
18033,11111,08#,22222222222#,,,,,,1#,1

【差餉】
18033,11111,09#,222222222222222#,,,,,,,1#

【稅】
18033,11111,10#,2222222222#,,,,,,1,1#,1

【公屋租金】
房委會的「繳費靈」商戶編號是「62」,但Sorry我無公屋無社會地位 要麻煩各位自己改,條公式既內容我會係第一個reply解釋

3. 最後可以將聯絡人加至常用聯絡人,咁就可以好方便咁禁到

每打一次就會交到$1,需時大概30秒

呢個方法比較方便交差餉同水費,返工搭巴士打下,放工又打下。如果你係交緊幾十萬稅,請用下面既網上方法。如果你交幾十萬稅都唔識IT,請你比錢請我,我搵人幫你度身訂造整個package。

方法二:AutoHotkey自動化

1. 下載 AutoHotkey,幫助自動化mouse同鍵盤按鍵
https://www.autohotkey.com/

2. 係樓下reply搵我段script,將佢copy落Notepad,按個人需要更改以下呢兩個數值,然後save as "PPS.ahk"放係桌面,請註意 交稅 同 水務/ 差餉 有少少唔同。

BillRowToPay := 1
----- 如果你要支付的帳單位於pps網站的第1行,將其設置為1。如果在第10行中,則將其更改為10。如果有多過一版既帳單... 屌請你delete啦
NumTimeToPay := 10
----- 重覆以上步驟多少次 (e.g. 10次),之後就會停

其他variables我會係reply入面會補充,IT手足可以自己改。

3. 登入PPS,double click "PPS.ahk" 個script 開著佢run
然後15s內返去PPS個頁面,將個視窗放到最大
途中唔可以有任何pop-up,包括咩「電腦無電」之類都唔得
係呀唔好意思呀呢件事係會佔用你成個畫面,咁大個人自己解決啦

當你交$10,000稅,大概行48小時就行完

溫馨提示:最好只係keep一條帳單係個戶口,(個script default左會交第一行),咁就可以絕對防止交錯。

其他方法
另外感謝其他手足幫手做左唔同軟件既教學,大家可以參考下
再次呼籲,唔好亂用來歷不明其他人傳比你既既bot (唔係指以下呢兩位手足),請好好運用你既獨立思考能力

[教學] 自動交交稅/差餉/水費bot自己整
https://lih.kg/1638378

【勇武港女】教你如何合法交稅/差餉/水費交到政府蝕錢
https://lih.kg/1639330

有手足表示匯豐/恆生ebanking可以set左template
每次約10秒可以完成

有無得再簡單啲?有無得無痛輕鬆抗爭?
有呀每日臨訓前祈禱同得閒拜下神啦

請諗下前線被告暴動坐幾多年
幾多既頭破血流 斷手盲眼被強姦被自殺
身為和理非無風險下花少少時間真係咁難?
係呢張運動入面每個人都有stake
每個人都係參與者 唔好盲目崇拜造英雄
唔好坐係度等人拯救做free rider
自己香港應該自己救

政府同黑警你地放心
逆權運動正在進化 遲早幫你埋單

我只求誠哥今年袋左幾千萬之後回贈返少少比市民
願誠哥同榮光都歸香港
完全高質,推到上蘋果。
唔好 網上問題網上解決
唔係我一個人痴,背後有其他人陪我一齊痴左成日
強POST推!
黑警拉左連仔喇咩?
佢地要告咩都告到,各位驚既咪打電話lor
打電話都驚既返去祈禱啦學人抗爭
交學資處loan都得呀
完全誠實地使用電腦, 咁都告得?
我愛勇武絲打
一齊推佢老母
cls 支持
手動交都係10秒一個transaction, PPS, 匯豐同恆生e-banking都可以set template, 每日花幾分鐘去玩啦
啱啱收到差餉單, 大家可以出手
差佢老母
多謝巴打

大家要乖乖地交差餉交水費交公屋租交稅交grant loan,做個良好市民呀知唔知道?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞