賣咗十年眼鏡,您問我答(2)

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
咁快1001...
如上個Po講,有FAQ,希望幫到大家

鏡片hi到油好難抹,其實可唔可以用洗手液/沐浴露洗 但配嗰時個人又叫我就咁用水沖再抹就算,但抹完都仲有
Ans:用個杯裝凍水,滴一滴「洗碗用嘅洗潔精」,然後浸吓副眼鏡,沖水抹乾就可以了

藍光鏡係咪真係有用?
Ans:
如果您:
1. 覺得電腦好光好刺眼
2. 無得較暗,或者空內燈光太暗
3. 用咗一日電腦會眼乾眼痛,望遠不清楚
4. 唔駛對色版或者執相嘅工作

咁藍光鏡嘅特性會幫到您

Zeiss Nikon Hoya....邊個好啲?

Ans:
要睇吓咩level嘅比較呀,中高階為例
Zeiss 新coat DVP 反光度低,通透,Digital lenses 系列個人認為係最好嘅抗疲勞鏡,雖然較貴
Nikon 雙非球面比其他牌子平少少,因為佢地仲有隻高階嘅seemax, 同埋個人覺得nikon抗藍光膜see coat blue 隻藍好睇d
Hoya 一定係講防花唔易甩coat, 同埋抵用(雙非球面訂海外另計)
Seiko少地方有賣,有天價AZone單光同Superior漸進,其他不過不失 (SCC Coat咁多隻最易抹)
Essilor Prevencia藍光鏡最白淨,Forte UV底面防紫外線,AZIO單光深散光中階抵用之選

如果講緊現成低階鏡,zeiss clarity vs hoya stellify vs Nikon HCC vs Seiko SCC vs Essilor A2, 就老老實實,差唔多,睇錢做人啦
上個Post,懶爬文嘅歡迎問咗先,我都會照答
https://lihkg.com/thread/157485/
上個Post,懶爬文嘅歡迎問咗先,我都會照答
https://lihkg.com/thread/157485/page/1
近視700 散光250 變色 (透明>灰)

亮視點報價成5k

全視線鏡片入Lab超貴,同埋亮記研光即係Essilor
Essilor同Luxottica早排合併咗
想問下邊到驗眼+配眼鏡一條龍最好位置又放便
劉明學嘢
巴打,多謝你上次答左我
想問問你有無覺得近年郁無邊啲牌子嘅品質明顯下降左咁?
同埋你地行內人點睇Alain milki?
如果想你推介手造牌子,除左oh my glass之外,有無咩好選擇?

巴打,多謝你上次答左我
想問問你有無覺得近年有無邊啲牌子嘅品質明顯下降左咁?
如果想你推介手造牌子,除左oh my glass之外,有無咩好選擇?

咁快1001...

鏡片hi到油好難抹,其實可唔可以用洗手液/沐浴露洗 但配嗰時個人又叫我就咁用水沖再抹就算,但抹完都仲有
Ans:用個杯裝凍水,滴一滴「洗碗用嘅洗潔精」,然後浸吓副眼鏡,沖水抹乾就可以了

藍光鏡係咪真係有用?
Ans:
如果您:

咁藍光鏡嘅特性會幫到您

Ans:
Zeiss 新coat DVP 反光度低,通透,Digital lenses 系列個人認為係最好嘅抗疲勞鏡,雖然較貴
Nikon 雙非球面比其他牌子平少少,因為佢地仲有隻高階嘅seemax, 同埋個人覺得nikon抗藍光膜see coat blue 隻藍好睇d
Hoya 一定係講防花唔易甩coat, 同埋抵用(雙非球面訂海外另計)
Seiko少地方有賣,有天價AZone單光同Superior漸進,其他不過不失 (SCC Coat咁多隻最易抹)
Essilor Prevencia藍光鏡最白淨,Forte UV底面防紫外線,AZIO單光深散光中階抵用之選

如果講緊現成低階鏡,zeiss clarity vs hoya stellify vs Nikon HCC vs Seiko SCC vs Essilor A2, 就老老實實,差唔多,睇錢做人啦

巴打, 想配偽文青眼鏡, 可以邊度揾你. PM我.
巴打,多謝你上次答左我

Essilor....
其實Nikon 的seecoat好正
Rx 鏡係咪貴好多,邊啲度數開始要 Rx ?

其實nikon同ess係同公司...

基本上200散光以上
有啲鏡300散都有庫存
想問下邊到驗眼+配眼鏡一條龍最好位置又放便

大連鎖店,因為佢地補服務標準同投訴機制,仲有分店tim
接返上個post,想知9xx尾近視 250散光,配鏡預2500蚊,可以有d咩選擇?我想上網睇清楚先去配

oem 1.74非球面應該搞得掂
巴打,多謝你上次答左我

大部份fashion brand
Alain mikli,真心,如果唔係鍾意佢個款的話,真係已經out晒
手造牌子來來去去都係果幾個,抵用嘅oh my glasses, Boston club, 貴少少嘅金子, yp
預告定,我下個月有機會去東京睇眼鏡,到時分享比大家睇吓
咁快1001...

藍光鏡係咪真係有用?
Ans:
如果您:

咁藍光鏡嘅特性會幫到您

Ans:

巴打, 想配偽文青眼鏡, 可以邊度揾你. PM我.

配眼鏡可以去眼鏡店,不用搵我

一般散光過-200就需要RX
不過有d加工例如遠視鏡刀邊,染色,coat 水銀,對彎,都係要入lab,同度數無關

係呀, Nikon HCC鏡片上海依視路製造

Seecoat 唔係

Seecoat 唔係

N同E係同一集團

Seecoat 唔係

Nikon 係少數中高階都仲有MIJ
精工唔係天價鏡都唔會係日本造

Seecoat 唔係

N同E係同一集團

不如咁講,essilor買咗Nikon 光學鏡片部門
好似蔡司買sola咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞