賣咗十年眼鏡,您問我答(2)

1001 回覆
31 Like 1 Dislike
配左副鏡
但帶落發現左右上角如果後邊有光既會睇到影反光咁
巴打知唔知係咩問題?
打算拎番去鋪問,不過問下巴打意見先
個框唔係大框,鏡片好細但都有咁既問題

不反光膜都會有少少反光的,巴打配咩牌子鏡?
如果要完全無反光咁滯,只有Zeiss DVP同Swisscoat MV997幫到您

以為配錯 睇返舊post 巴打仲會唔會幫巴打配?想下次搵你

sorry唔想比人起底住
睇吓其他巴打幫唔幫到您

大約講邊度都得,我成日入你個邊做野,不過你真係唔想就唔緊啦

因我做果度折同價都揸得緊(我份人工都係 )呢度有不少眼鏡行巴打,更有理工part one視光師

我唔係r折 係想搵個有心小小幫我配到岩我既眼鏡 雖然我唔係配話好貴
想問下Hoya 鏡片會唔會有證書跟?無的話點check 係唔係Hoya 出品?

stock 鏡未必有,不過可以要求留鏡袋,另外鏡片上有機會有mark(有時車走咗就無),最後hoya coating顏色是有點不同的。
當然最最最後,可以要求眼鏡店問hoya拎封信證明出過一對您度數嘅鏡比呢間店。

今日換左一對新眼鏡,http://www.nikevision.com/products/detail/nike-70701/#15146_035,用埋Hoya 1.6,但戴上去之後就覺得D野浮,而家距離感認知差左,有時行平路覺得行斜路,之前戴既眼鏡框都有少少孤度(係無呢對咁彎),但一直無事,想問係咩出現問題?佢話會配番我舊眼鏡既度數比我,而我驗眼時都覺得舊度數係最O岩我。
用驗眼機驗度數會有幾大偏差? 視光師自己驗會準啲?唔該巴打

其實依家Auto refractor已經好準,不過視光師可以判斷您眼睛有無其他度數以外嘅問題,同埋人手驗可以調整出戴得舒服嘅度數(未必係足度數)

當然視光師嘅職責同工作範圍仲有好多,我只係單講屈光呢part

Auto 點會準
準得個一成零 廿零三十歲人
後生d有調節力
老左又唔in focus
一定要親手驗

另外
大把人舊光連最大個行都唔清
但堅持舒服
我通常都push佢高2個step
我左右眼有450度近視,但散光好勁。一隻500度散光另一隻都有400度。

工作要長期對電腦,想要藍光鏡,
邊隻鏡同型號啱我?

通常我度數幾錢先合理無俾人呃。通常收眼鏡時候要點check貨?

謝謝

要訂做
你預番過千

多謝有無邊隻鏡片推介,我見好多人話用hoya 1.6,呢隻啱唔啱我?

Hoya 1.6 仲要500散應該1000搞唔掂

我之前都要差唔多二千蚊個鏡,我唔會為平少少睇壞眼因為我俾人呃過。所以見有呢個post想問清楚。

我之前幫襯過銅鑼灣某樓上眼鏡舖,新眼鏡一戴上就覺得唔舒服,個店員就話新眼鏡係咁,一陣適應左就無問題。

但係好快發覺眼好易倦,頭暈。頂唔順番去問佢又死話無問題。最後去左另一間check,屌你老母第一點為左慳錢賺到盡,個度數俾我眼睛度數少。第二點個眼鏡焦點應該係正中同眼球成直線,但個鏡係側左又偏上,話長帶會“射里眼”,我立即配過。

以後都唔敢去樓上舖,只會去亮視點,88。

巴打可以開名嗎? 我都有咁既情況。

其實依家Auto refractor已經好準,不過視光師可以判斷您眼睛有無其他度數以外嘅問題,同埋人手驗可以調整出戴得舒服嘅度數(未必係足度數)

當然視光師嘅職責同工作範圍仲有好多,我只係單講屈光呢part

Auto 點會準
後生d有調節力
一定要親手驗

另外
但堅持舒服

如果auto準而家冇曬眼鏡舖啦,電腦打個auto上網配咪得
平時過左半日左右,副眼鏡框就開始痴住啲面油,我就會攞去用洗手液揸下個框再用水沖
而家發覺個眼鏡框好似有啲甩色 有少少變白咁
有冇方法補救
想問下Hoya 鏡片會唔會有證書跟?無的話點check 係唔係Hoya 出品?

stock 鏡未必有,不過可以要求留鏡袋,另外鏡片上有機會有mark(有時車走咗就無),最後hoya coating顏色是有點不同的。
當然最最最後,可以要求眼鏡店問hoya拎封信證明出過一對您度數嘅鏡比呢間店。

今日換左一對新眼鏡,http://www.nikevision.com/products/detail/nike-70701/#15146_035,用埋Hoya 1.6,但戴上去之後就覺得D野浮,而家距離感認知差左,有時行平路覺得行斜路,之前戴既眼鏡框都有少少孤度(係無呢對咁彎),但一直無事,想問係咩出現問題?佢話會配番我舊眼鏡既度數比我,而我驗眼時都覺得舊度數係最O岩我。

眼鏡從業員
樓上鋪同名牌眼鏡鋪既鏡片有咩分別?
唔知自己對眼弱定係咩,右眼配幾次眼鏡都好似仲係近視
對日本jins 呢間公司有咩評價?

Auto 點會準
後生d有調節力
一定要親手驗

另外
但堅持舒服

如果auto準而家冇曬眼鏡舖啦,電腦打個auto上網配咪得

佢問得出啲咁無邏輯嘅問題真係幾搞笑,唔通個驗眼機會準過視光師驗咩
樓上鋪同名牌眼鏡鋪既鏡片有咩分別?
唔知自己對眼弱定係咩,右眼配幾次眼鏡都好似仲係近視

有牌子就無分別
咁以連登仔身份過黎配有冇折
請問有冇一啲鏡片,冇咁「痴」油。

眼捷毛太長,令鏡片成日黏倒捷毛上既油,一日洗幾次,好麻煩。

副鏡是樹脂鏡片的。

同你情況一樣. 而家換咗Zeiss 鏡用DVP coating.
呢啲油用眼鏡布一抹就抹得走。
以前用啲濕鳩鏡,抹唔走越抹越化開,抹極都抹唔甩

巴打配鏡片幾錢?
請問有冇一啲鏡片,冇咁「痴」油。

眼捷毛太長,令鏡片成日黏倒捷毛上既油,一日洗幾次,好麻煩。

副鏡是樹脂鏡片的。

同你情況一樣. 而家換咗Zeiss 鏡用DVP coating.
呢啲油用眼鏡布一抹就抹得走。
以前用啲濕鳩鏡,抹唔走越抹越化開,抹極都抹唔甩

巴打配鏡片幾錢?

工場價
咁以連登仔身份過黎配有冇折

住邊
經常戶外及對住電腦工作
essilor crizal prevencia濾藍光鏡片 可唔可以配全視線xtractive?
prevencia防刮花係咪已經好好?
我300度近視100度散光,一對鏡片要幾多錢到?
唔該巴打
巴打,我左右眼800度近視,200度散光,戴緊EGG $2000眼鏡(780框+1200鏡),想用番2000-3000 budget配副新。有咩brand好?目前在台灣,想比較下兩邊既眼鏡

有連登巴打台灣開眼鏡
巴打,我左右眼800度近視,200度散光,戴緊EGG $2000眼鏡(780框+1200鏡),想用番2000-3000 budget配副新。有咩brand好?目前在台灣,想比較下兩邊既眼鏡

係台灣可以搵我配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞