amd cpu&gpu 討論post #33 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
BTW 2700X 放出去大概幾錢
上肥花自己望
Ryzen玩ipc路線來 頻率次要
zen+ 又點ipc 勁
zen+ 比Zen增加2~3%ipc 但表現仍然比intel差
唔好提啦,愈講愈心痛
嗰陣應該揀8700k
打機又唔夠佢打
Multimedia 又唔夠佢嚟
Zen2起碼冇咩事了
multimedia衰d咩
你用緊咩板?
PREMIERE render片仲慢過8700K
加上宜家冇咩剪片打機多左就發現原本RYZEN 就係點都唔夠INTEL 打
Zen2已經改變左
Zen2 render片
快過 / = inte l
老太婆fake人既,amd YES 咩呀真係............damn son
貴多幾百又唔同體驗
比自己粒3600x倒米
人地4790K 都仲可以打得蠃幾代I5
入面有3600x?
想請教一下...
HWiNFO64 入面每個CORE 既VID 其實係咩來..
原本之前乜都無SET 過, 我留意到個VID 同CPUZ 入面個CORE VOLTAGE會係差唔多(甚至高啲), 但係當我係BIOS SET 低個CPU Vcore, VID個數就變得好低 (<1.1).
而RYZEN MASTER 入面個Peak core(s) voltage 亦都由之前1.3XXXX 變左做1.09999

其實呢個數值既高低有咩影響? 又點先可以改得到?
你人手超?
係..之前試係RYZEN MASTER 超, 明明係WINDOWS 跑TEST都好正常...
但係一REBOOT就有D古怪情況出現.

之後就試自己有BIOS 搞.....
而家係CPU Vcore 1.3, CPU Loadline Calibration = High, 3900X@4250
暫時睇落都正常, 我只係奇怪VID 個數點解會咁低
ryzen master 軟件當然不一樣的
有野買未
十月中咋,慢慢等你粒3950X啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞