amd cpu&gpu 討論post #33 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
等Zen 3換埋U同水冷就大功告成
3500就pbo算啦
Zen 3
上itx
早幾日落咗單3900x aorus master 唔知幾時先有貨 唉
Primary
係咪因爲用緊PCI GEN3?
或PCI CLOCK BUS 設定錯誤
無得攪
打機係咁 真係又要轉番會
正路oc profile 既tdp會大D
CORSAIR VENGEANCE LPX Memory Breaks 5000MHz Barrier on AMD Ryzen Processors

https://www.techpowerup.com/260024/corsair-vengeance-lpx-memory-breaks-5000mhz-barrier-on-amd-ryzen-processors
即係RDNA2之前既卡可以有軟件更新開RT 不過效果冇硬件支援好
我諗都係去到5800XT嗰啲先有機會support 原生RT
等官方講好過
初代RDNA應該5700XT為頂
PS5 XBOX用RDNA2
咁多位巴打小弟有野請教,小弟粒3700X上4.2GHz 1.3左右v 用Antec隻K240水冷,平時四五十度,full load上到九十幾度, 到底係個水冷廢頂唔順,定係我裝錯左個水冷,唔該曬
你用咩板和睇温度軟件
confirm primary bios
220w TDP 再拉90%

用aid64壓測 可以穩2060mhz
Time spy 都過到
打機就真係唔會穩定
無啦啦會1300-2050不定時來回跳
只能確定有機會係game問題
可能真係體質問題
我想知點解amd 個mem frequency 同 nivida 個數差咁遠
GPU架構都唔同
呢個係比較CPU既原理一樣
B450 aorus m同core temp
arous m 不意外
睇温度建議用Hwinforn64
貼吧話遊戲無對A卡優化過
試埋戰地5就知道係卡定遊戲問題
但係同我用原廠散熱器溫度幾乎一樣,咁樣正唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞